Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Biszkopt upiekłam czekoladowy. Podwójny, gdyż zamierzałam wykonać dwa ciasta i jedno dać komuś w prezencie. Nie miałam czasu na pieczenie dwóch osobnych placków, przedłużyłam rant tortownicy kółkiem z szerokiego paska papieru do pieczenia, spiętym biurowym zszywaczem. Pomysł sprawdził się znakomicie, ciasto przekroiłam na cztery blaty uzyskując dwa torciki. Gdyby ktoś chciał uzyskać bardzo wysoki tort, może wykorzystać ten pomysł, wystarczy podwoić porcję, lub zwiększyć ją o połowę.
składniki (na tortownicę 22- 23 cm) :
na biszkopt:
– 5 jajek
– 3/4 szklanki ( szklanka 250 ml) mąki
– 3/4 szklanki cukru
– 1/3 szklanki kakao
– pół tabliczki startej, gorzkiej czekolady
na krem:
– 300 ml śmietany 30 – 36%
– 200 g serka mascarpone
– pół szklanki cukru
na masę jabłkową:
– 1,2 kg twardych jabłek
– cztery łyżki cukru
– ew. łyżka konfitury z róży
do nasączenia:
– dwie szklanki mocnej, osłodzonej herbaty z sokiem z cytryny, doprawionej kieliszkiem wódki lub spirytusu
Dno tortownicy trzeba wyłożyć kółkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Boków niczym nie smarować.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. Oddzielić żółtka od białek. W większej
misce ubić białka ze szczyptą soli, gdy piana będzie prawie sztywna, nie
przestając miksować, po łyżce dodawać cukier. Odłożyć mikser i łyżką wmieszać kolejno po jednym żółtku.
Delikatnie, małymi porcjami, by piana nie opadła, wmieszać również mąkę
przesianą z kakao i startą czekoladą. Przelać masę do tortownicy i piec ok. 30 – 40 minut.
Wyjąć z piekarnika i rzucić z wysokości ok. 60 cm na podłogę. Dzięki
temu biszkopt będzie równiejszy. Po całkowitym ostudzeniu okroić brzegi ciasta nożykiem i ułożyć je na paterze do góry nogami, przekroić na dwa, ew. trzy blaty.
Jabłka obrać, zasypać cukrem i podsmażyć przez kilka minut w rondlu by lekko zmiękły. Ewentualny sok odlać. Można wymieszać z łyżką konfitury różanej.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier , następnie wmiksować ser mascarpone.
Ułożyć pierwszy blat na paterze, nasączyć ponczem, wyłożyć jabłka, następnie śmietanę, zostawiając 1/4 porcji do dekoracji boków, przykryć drugim blatem ( ew. przełożyć kremem i przykryć trzecim) nasączyć go resztą ponczu. Boki ciasta wysmarować pozostałą śmietaną. Wierzch można również pokryć śmietanowym kremem lub dowolną polewą, np. połową porcji z tego przepisu. Udekorować np. orzechami lub kawałkami suszonego jabłka.
jesiennie u Ciebie zrobiło. Ach ten krem<3
Ech…moj M.wciaz trzyma sie diety nie mam dla kogo piec:(A takie pyszne to ciacho!
😉
Ciacho prezentuje się na prawdę fajnie :))
biszkoptowe ciasta bardzo lubię! jednak w takiej jabłkowej wersji jeszcze nie jadłam, chyba wiele tracę 🙂 trzeba to będzie nadrobić!
Jadłam, przepyszne i do tego tak ładnie wygląda… 🙂
dzięki:)
mimo że miłośnikiem bitej nie jestem, to ciacho pochłonęłabym w mig! Prezentuje się znakomicie, a ten ciemny biszkopt mmm 🙂
Pomysł z tortownicą odważny, ale super, że się udało!
Ale narobiłaś mi smaku…. 🙂
Robie go drugi raz, gdyz wszystkim bardzo, bardzo smakowal ! Dzieki za ten znakomity przepis.??