Sałatka z brokułami i serem feta

Sałatkę z brokułami i serem feta pierwszy raz jadłam w pizzeri ” Solo pizza” . Daaaawno. Od tego czasu podobną wykonuję w domu. Z powodu dość intensywnego zapachu proponuję uwierzyć, że czosnkowe wonie neutralizuje natka pietruszki, goździki i  liść laurowy. Podobno też, wypicie kilku łyków mleka pomaga w tym najbardziej.

 

Sałatka z brokułami i serem feta

Składniki:

– dwa mniejsze lub jeden duży kwiatek brokuła
– ok. 10-15 dag sera feta
– mały, gęsty jogurt naturalny
– łyżka majonezu
– ząbek lub dwa czosnku
– garść płatków migdałów
– sól, pieprz

Brokuły podziel na małe różyczki odcinając je od łodygi. Wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i blanszuj
(b. krótko gotuj) ok. 2-3  minuty, w przypadku mrożonki – jeszcze krócej. Wyjmij z wody łyżką cedzakową, przelej zimną wodą i ułóż na talerzu do wystudzenia. Z jogurtu, majonezu, szczypty soli, pieprzu i zgniecionego ząbka czosnku wymieszaj sos. Migdały wrzuć na podgrzaną, teflonową patelnię i przytrzymaj na ogniu do lekkiego zezłocenia. Pokrusz fetę na brokuły, zalej wszystko sosem i posyp uprażonymi migdałami.

Mówię Wam – niebo na talerzu!



  1. Piotr Kowalczyk
    11 marca, 2013, 12:54 pm

    Ew. zamiast migdałów słonecznik…pyszota

  2. kuchenny bałagan
    11 marca, 2013, 2:35 pm

    Ostatnio myślałam o zrobieniu takiej sałatki, brokułów z fetą jeszcze nie łączyłam, ale bardzo mnie to kusi 🙂

    1. opalanka
      11 marca, 2013, 6:59 pm

      Także z rozmaitymi, prażonymi orzeszkami będzie dobra. Lubimy chrupiące dodatki. Feta nadaje wyrazistości mało konkretnemu brokułowi:)

  3. Olka
    12 marca, 2013, 9:39 am

    Robię podobną sałatkę, tylko z dressingiem na oliwie.

    1. opalanka
      12 marca, 2013, 2:45 pm

      A dressing w jakim składzie?

  4. Anna Fatz
    8 października, 2013, 6:25 pm

    witam, ja robię podobną sałatkę, dodaje jeszcze ćwiartki jajka a zamiast płatków migdałowych dodaje uprażone ziarna słonecznika, pychota

  5. monica
    15 lutego, 2014, 6:21 pm

    uwielbiam brokuły w każdej postaci, a szczególnie tę sałatkę – zawsze robię ze słonecznikiem, ale chyba skuszę się na wersję z migdałami – zapraszam na rozmowyprzykawie.blog.pl

  6. Anonimowy
    12 września, 2014, 8:15 am

    Robię tą sałatkę identycznie jak w przepisie ale dodaję fileta z kurczaka pokrojonego w kosteczkę podsmażonego i przyprawionego 🙂

  7. Anonimowy
    15 grudnia, 2015, 9:37 pm

    Ja robię taką sałatkę,ale dodaję kukurydzę, kolorystycznie i smakowo jest ciekawiej 🙂

  8. Anonimowy
    3 stycznia, 2016, 11:11 am

    Witam właśnie zrobiłam tę sałatkę i powiem, że zdanie '' niebo na talerzu '' jest w 100 % prawdziwe. Pozdrawiam

  9. Unknown
    28 lutego, 2016, 2:09 pm

    Ja dodaje jeszcze pomidorka pychotka

  10. Irmina
    21 czerwca, 2017, 6:46 pm

    Świetny przepis! Sprawdza się na rodzinne imprezy! 😉

  11. Adrijah
    24 czerwca, 2017, 10:41 am

    Moja Mama robi bardzo podobną 🙂 Na imprezy dorzuca jeszcze kalafiora, jajko na twardo i pomidorki koktajlowe.

  12. MariaVaria
    29 grudnia, 2017, 11:59 am

    Idealna sałatka na sylwestrowy wieczór 🙂

  13. Anna
    12 czerwca, 2019, 3:08 pm

    A ja dodaje jeszcze do niej suszone pomidory drobno krojone.

    1. Beata Królikiewicz
      13 czerwca, 2019, 7:46 pm

      Lubię:)

  14. Joanna
    6 grudnia, 2019, 5:32 pm

    Ja dodaję jeszcze do tego jajko, tez jest pysznie ?

  15. Kuchnia po mojemu
    24 września, 2020, 5:49 am

    Rzeczywiście. Prosto i pysznie.

  16. Joanna
    24 listopada, 2020, 10:07 am

    Nie miałam płatków migdałów, więc nie wiem jak smakuje oryginał, natomiast dałam uprażony słonecznik i dla mnie sałatka jest wyśmienita

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie