Sałatka z brokułem
Sałatka z brokułem, serem feta i czerwoną cebulką, chrupiąca, w pysznym, jogurtowym sosie z odrobiną czosnku, pyszna!
Zdrowa, smaczna i kolorowa, łatwa i szybka w przygotowaniu, 20 minut wystarczy by wjechała na stół czy do pudełka do szkoły albo pracy.
Jest super do podania podczas spotkań przy grillu lub z okazji zwykłej kolacji.
Gotowanie brokułów odbywa się w tym samym czasie co przygotowanie jajek, w trakcie oczekiwania na ich gotowość zdążysz pokroić resztę składników.
Sałatka ma około 100 kcal w 100g, co oznacza, że solidną, 300 gramową porcję można wciągnąć bez obawy o zaokrąglenie boczków:)
Można uznać, że przepis to baza, dorzucenie koktajlowych pomidorków, suszonych pomidorów, kukurydzy czy innych ulubionych składników jest oczywiście możliwe według osobistych preferencji:)
Jeśli ktoś ma więcej czasu i lubi zmiany, może potrzymać wcześniej cebulkę w wodzie z dodatkiem cukru i octu. Marynata – 3 łyżki octu, 4 łyżki wody, 2 łyżeczki cukru – zagotować, zalać cebulkę i potrzymać w tej marynacie godzinę. Zmieni to charakter sałatki.
sałatka z brokułem i serem feta
Sałatka z brokułem – składniki:
- 1 brokuł
- 2 jajka ugotowane na twardo (10min od zagotowania wody)
- mała, czerwona cebulka
- 1/2 świeżego ogórka
- 100g sera feta lub koziego
- dwie łyżki słonecznika
- ew. łyżka siekanej natki pietruszki
na sos:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- duża szczypta soli
- ząbek drobno posiekanego/rozgniecionego czosnku
Sałatka z brokułem – przepis:
Jajka ugotować na twardo (10 min od zagotowania wody).
W tym czasie w osobnym garnku zagotować również ok. 1,5 litra wody z dodatkiem łyżki soli.
Z brokuła odciąć różyczki. Głąb można wykorzystać później do ugotowania zupy – kremu z innymi warzywami i np. kaszą jaglaną.
Brokuły wrzucić na wrzątek i gotować 3-5 minut.
Kiedy się gotują – przygotować miskę z bardzo zimną wodą i jeśli mamy – kostkami lodu.
Gotowe miękkie, ale jędrne brokuły wrzucić do zimnej wody. Przerwie to proces gotowania i różyczki pozostaną al dente, chrupkie.
Cebulę pokroić w cienkie półkrążki. Lekko osolić i pognieść ręką.
Z ogórka wyciąć środek z nasionami, twardą część pokroić w drobną kostkę.
Słonecznik wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i podprażyć ok. minutę dwie, by stał się chrupki. Uwaga, szybko się przypala!
Na półmisku ułożyć brokuły, rozsypać cebulę, posypać ogórkiem.
Na wszystkim ułożyć ćwiartki jajek i pokruszony na drobne kawałki ser.
Składniki sosu zmieszać i polać nim sałatkę.
Wierzch posypać podprażonymi ziarnami słonecznika.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)