Sałatka brokułowa z serem pleśniowym

Sałatka brokułowa z serem pleśniowym, nieskomplikowana w przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Rzecz w tym, by nie ugotować brokuła na miękko, a tylko lekko go zblanszować, czyli wrzucić na wrzątek, dać mu popływać w gotującej się wodzie 2- 3 minuty i zaraz przelać  zimną wodą na sicie. Wtedy jest chrupko, jędrnie, lubimy chrupkość w sałatkach. To druga brokułowa na podium, po tej pysznej brokułowej z serem feta. Bardzo polecam, zwłaszcza teraz, gdy brokuły takie młode.

Sałatka brokułowa

 

Sałatka brokułowa

Sałatka brokułowa z serem pleśniowym – składniki : 

– brokuł
– ok. 100 g sera z niebieską pleśnią ( w typie błękitny lazur, gorgonzola czy inny)
– 4 łyżki jogurtu naturalnego
– łyżka majonezu
– posiekana natka pietruszki
– ew. dwa rozgniecione ząbki czosnku
– garść posiekanych orzechów włoskich
– sól, szczypta cukru, pieprz do smaku

Sałatka brokułowa – przepis

Różyczki brokuła odciąć od głównej łodygi, podzielić na części „na kęs”. Zagotować wodę ze sporą ilością soli i łyżeczką cukru, wrzucić brokuł na ok. 2 minuty. Przełożyć na sito i porządnie przelać zimną wodą. Wymieszać jogurt z majonezem, szczyptą soli, cukru, posiekaną pietruszką i ewentualnie rozgniecionym czosnkiem. Brokuły ułożyć w salaterce, lekko przemieszać z pokruszonym lub pokrojonym w małą kostkę serem pleśniowym, zalać sosem. Posiekane orzechy wrzucić na chwilę na rozgrzaną suchą patelnię, podprażyć krótko i posypać sałatkę.

Sałatka brokułowa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Natalie
    1 czerwca, 2014, 2:37 pm

    Uwielbiam! Ale ja robię z fetą 😉

    1. opalanka
      1 czerwca, 2014, 3:31 pm

      Taką też robię;)

  2. Aguś kulinarnie
    1 czerwca, 2014, 3:53 pm

    Doskonałe smaki,połączenie sera pleśniowego i brokuła zawsze się sprawdzi:)

  3. studentka zarządzania
    1 czerwca, 2014, 5:20 pm

    ostatnio rozsmakowałam się w brokułach, gotuję je na parze razem z marchewką i ryżem 🙂 do tego pierś z kurczaka i mamy zdrowy, smaczny posiłek 🙂

  4. Agata Koton
    4 czerwca, 2014, 8:10 pm

    Lubię gdy chrupie i lubię gdy ser sałatkę urozmaica. Nie lubię natomiast gdy ochota na jedzenie przychodzi późną porą więc chyba muszę pójść już spać, bo lodówka zaczęła do mnie krzyczeć… 🙂

  5. Loocy
    7 lipca, 2014, 7:14 am

    Znakomita! 🙂

  6. Anonimowy
    23 października, 2014, 5:56 pm

    super ale dlaczego na zdjęciach orzech włoski a w przepisie laskowy…?

  7. opalanka
    23 października, 2014, 9:16 pm

    przez pomyłkę.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)