Paluszki do dipów i sałatek – grissini

Bardzo przyjemne chrupadełko, sprawdza się maczane w dipach lub jako uzupełnienie kolorowej sałatki.
Można posypać je sezamem, grubą solą, makiem, dodać starty ser albo drobno pokrojony boczek lub szynkę długodojrzewającą.

grissini

grissini składniki: 

– półtorej szklanki mąki pszennej
– 2 dag świeżych drożdży
– dwie łyżki oliwy
– łyżeczka soli
– łyżeczka oregano i suszonej bazylii lub inne przyprawy, np. czarnuszka, czubryca, granulowany czosnek
– łyżeczka cukru
– pół szklanki letniej wody

Mąkę przesyp do miski, wkrusz drożdże, dodaj wodę i oliwę, przyprawy i zagnieć elastyczne ciasto.
Gdyby było zbyt twarde, dodaj nieco więcej wody. Powinno ugniatać się podobnie jak plastelina. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. pół godziny. Rozwałkuj je na 3-4 mm na podsypanym mąka blacie. Nożem lub kółkiem do krojenia pizzy tnij półcentymetrowe paski. Przełóż je na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku z termoobiegiem lub bez w temp. ok. 180 st, do zrumienienia ciasta.

Sos czosnkowy – Zmieszaj taką samą ilość naturalnego jogurtu i majonezu, dodaj zgnieciony czosnek
(ilość wg. uznania) i szczyptę soli

Sos pomidorowy – Zmiksuj pół puszki pomidorów bez skórki z łyżką koncentratu pomidorowego, osól, dodaj, pieprz, oregano , bazylię i szczyptę cukru



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)