Muffiny, babeczki – przystawka na imprezę

Oczywiście na kolację czy obiad również pasują jak najbardziej. Ich jedynym mankamentem jest spora ilość proszku do pieczenia, bo dźwignąć i napuszyć napakowane dodatkami ciasto nie jest łatwo. Głównym składnikiem tego wypieku jest szpinak. Można by zatem napisać – szpinakowe muffiny. Albo – szpinakowe babeczki. Ale jeśli ktoś nie lubi szpinaku, może go zastąpić np. większą ilością cebuli lub suszonymi pomidorami. Najlepiej smakują z dodatkiem jakiegoś dipu, na przykład czosnkowego czy pomidorowego, proponowałam je przy okazji podania paluszków grissini, przepis na sosy znajdziecie tutaj.

Muffiny

Składniki ( na ok. 12 szt) : 

– 250 g przesianej mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 1/3 szklanki oleju
– 150 ml mleka
– 150 jogurtu naturalnego
– 100 g tartego parmezanu (używałam też startego, twardego żółtego sera)
– 100 g fety pokrojonej w kostkę
– kilka plasterków wędzonki ( np. szynki włoskiej, kindziuka, boczku lub kiełbasy)
– 200 g świeżego albo rozmrożonego szpinaku w liściach
– 1 cebula
– 3-4 ząbki czosnku
– strączek chilli (lub łyżeczka sproszkowanej przyprawy – mniej, jeśli ktoś lubi łagodniejsze smaki), sól (3/4 łyżeczki), oregano (łyżeczka), rozmaryn (pół łyżeczki)

Piekarnik ustawić na 180 stopni. Na łyżce oleju przesmażyć pokrojoną drobno cebulę z wędzonką. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek i chili. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej wymieszać szpinak, przestudzoną zawartość patelni, roztrzepane widelcem jajka, przyprawy, parmezan, mleko, jogurt i olej. Zawartość drugiej miski
dodać do mącznej mieszanki, krótko, ale szybko mieszając. Dorzucić fetę, połączyć delikatnie. Wypełnić masą natłuszczone i wysypane tartą bułką foremki do muffinek lub babeczek. Mogą być też wyłożone papilotkami (najlepiej  woskowanymi, by się łatwo odklejały) i piec ok. 20 minut.

Muffiny

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. kuchenny bałagan
    20 maja, 2013, 10:42 am

    Ładniutkie 🙂

  2. myladylaura
    20 maja, 2013, 1:55 pm

    Z tym proszkiem to prawda,jadłam u kogoś i były niestety twarde,Twoje wyglądają cudownie,pozdrawiam.

  3. opalanka
    20 maja, 2013, 2:38 pm

    Te wychodzą miękkie, dziękuję i pozdrawiam również:)

  4. Angie
    20 maja, 2013, 6:13 pm

    ale pięknie wyglądają, mają śliczny kolor: )

  5. Luka Li
    21 maja, 2013, 9:54 am

    Takie babeczki na imprezę to super pomysł:)

  6. wedelka
    29 maja, 2013, 12:06 pm

    Uwielbiam takie wytrawne muffinki 🙂

  7. Anonimowy
    8 listopada, 2014, 1:14 am

    czy szpinak trzeba wcześniej jakoś przygotować?

    1. opalanka
      8 listopada, 2014, 8:48 am

      nie, wystarczy go rozmrozić.

      1. ja
        30 grudnia, 2018, 5:59 pm

        A jeśli szpinak nie był wczesniej zamrożony?

        1. Beata Królikiewicz
          30 grudnia, 2018, 10:17 pm

          dać świeży:)

  8. Unknown
    13 listopada, 2015, 11:44 am

    Czy mozna podawac na zimno?

    1. opalanka
      13 listopada, 2015, 2:55 pm

      Tak.

  9. Anonimowy
    25 listopada, 2015, 12:09 pm

    czy papilotki też trzeba natłuszczać? i jaki program piekarnika? (termoobieg…?) Pozdrawiam 😉

    1. opalanka
      25 listopada, 2015, 2:40 pm

      Można natłuścić, choć niektóre są nieprzywierające. Góra- dół. Przy termoobiegu 10 stopni mniej.

    2. Anonimowy
      25 listopada, 2015, 9:23 pm

      ok, dziękuję. Dam znać jak mi poszło 😉

  10. Anonimowy
    28 października, 2016, 1:09 pm

    Babeczki wyszły super, tylko zamiast proszku użyłam sodę i użyłam 200 ml kefiru.REWELACJA PRZEPIS

  11. Anonimowy
    28 grudnia, 2016, 11:25 am

    Ile muffinek wyjdzie z tego przepisu ?

    1. opalanka
      28 grudnia, 2016, 10:15 pm

      ok.12

  12. Karolina
    30 grudnia, 2017, 9:25 pm

    Niestety muffinki wyszły surowe w środku, mimo że trzymałam je dłużej niż 20 minut. Piekłam według przepisu, jedyna modyfikacja to dodanie drobno pokrojonej papryki. Co mogłam zrobić źle? 🙁

    1. Beata Królikiewicz
      1 stycznia, 2018, 6:34 pm

      W kuchni nie da się bardzo dokładnie określić wszystkich parametrów. Przy tym samym składzie, wielkości babeczek , następnym razem można je piec dłużej, np. 30 minut. Można je tez dopiec.

  13. Ewa
    11 marca, 2018, 9:11 am

    Witam 🙂 dzisiaj zrobiłam szpinakowe muffiny. Tylko zastanawiam się, czy prawidłowo zabrałam się za szpinak: pocięłam liście (na spore płaty) i w taki surowy sposób łączyłam je z masą. Proporcjonalnie dość dużo wyszło mi tego szpinaku, aż zaczęłam się zastanawiać czy dobrze zrobiłam…? Masa sklejała liście, ale nie pływała. Bałam się, że nie wyjdą, ale jak na pierwszy raz, uznaję, że się udały. Bardzo dobre! Polecam 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      13 marca, 2018, 5:22 pm

      Tak, liście można dowolnie, ja lubię grubo ciachnięte nożem, ale nadadzą się nawet drobno siekane mrożonki.

  14. Marzena
    20 czerwca, 2018, 3:14 pm

    Babeczki wychodzą super, chociaż w piekarniku urosły a po wyjęciu opadły. Czy to normalne? No i strasznie przywierają do papierowych foremek więc koniecznie trzeba kupić takie nieprzywierające lub silikonowe.

    1. Beata Królikiewicz
      20 czerwca, 2018, 6:47 pm

      Normalne. Nieco pomaga jeśli pozostawi się je z 10 minut w uchylonym piekarniku.

  15. Renata
    31 grudnia, 2018, 10:27 am

    Czy ciasto można przygotować kilka godzin przed imprezą i pozostawić w lodówce ?? Nie zrobi się papka z ciasta??

    1. Beata Królikiewicz
      1 stycznia, 2019, 12:20 pm

      nie próbowałam. Myślę, że jeśli pieczone kilka godzin wcześniej, to można nie wstawiać do lodówki, tylko okryć szczelnie grubą ściereczką.

  16. Kasia
    6 kwietnia, 2019, 4:38 pm

    Zrobiłam babeczki , ale piekłam raz 25 minut a potem jeszcze ok 20 …..
    w smaku dobre na górze ładnie przypieczone i chrupiące, ale nurtuje mnie pytanie czy one muszą być takie mokrawe w środku…..

    1. Beata Królikiewicz
      7 kwietnia, 2019, 3:18 pm

      Tak, mają mokre składniki.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)