Szybkie babeczki z serem
Szybkie babeczki z serem wymagają użycia zaledwie kilku składników, które zwykle mamy pod ręką, w lodówce. Te na zdjęciu są takie właśnie, zupełnie nie przesadzone:)
To może być lekka przekąska z okazji babskiego spotkania przy kieliszku wina i pogaduchach. Uwielbiam te czarownicowe sabaty, zaraz weekend i przyjedzie MariaVaria, przyjdzie Kasia, będziemy gadać, sączyć wino, śmiać się i śpiewać.
Babeczki będą też super na efektowne śniadanko podane z okazji Dnia Kobiet, urodzin czy innej niespodzianki. Z miską zielonej sałatki – lekki, bezwysiłkowy obiad lub kolacja.
No i to jest bomba posiłek po treningu.
Na zimno, pokrojone w plastry, np. na podkładce z sałaty sprawdzą się do zwykłej kanapki.
Wariacji w dodatkach może być tyle ile podpowie nam fantazja. Suszone pomidory, pieczarki, listki szpinaku, szczypiorek, podsmażony, chrupiący bekon no i każdy długodojrzewający ser. Mają dużo umami i wszystko z nimi lepiej smakuje.
Prosto i bez komplikacji, uda się każdemu.
W bogatszej wersji (nieco mniej fit ale pysznie) dawałam kiedyś przepis na szpinakową wersję muffinek z serem feta – zobacz tutaj.
Szybkie babeczki z serem (na 12 sztuk):
- 6 jajek
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 średniej wielkości cebula
- 200 ml mleka (roślinnego lub krowiego)
- 50 ml oleju roślinnego
- 80 g startego parmezanu
- łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki, szczypta lub więcej chili, łyżeczka soli
- łyżka oleju do smażenia
dodatki do wyboru:
- 3-4 pokrojone, suszone pomidory z oleju, łyżka pokruszonej gorgonzoli lub innego aromatycznego sera, siekany szczypiorek, kilka plastrów podsmażonego bekonu i 4-5 pieczarek, łyżka siekanych orzechów włoskich. Można dać wszystkie na raz:)
Szybkie babeczki z serem:
Formy na muffinki posmarować cienko olejem.
Piekarnik ustawić na 200 stopni, z funkcją góra-dół.
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki.
Cebulę drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z marchewką, dodać przyprawy.
Smażyć na średnim ogniu mieszając ok. 6 minut.
Jajka wybić do dużej miski, roztrzepać kuchenną rózgą.
Wlać olej i mleko, wymieszać.
Do jajecznej masy dodać zawartość patelni, wymieszać.
Napełnić dołki muffinek do 3/4 wysokości.
Wierzch każdej posypać startym parmezanem.
Wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 15 minut.
Wyjąć z pieca.
Babeczki wyjąć z formy i ułożyć na półmisku.
Podczas stygnięcia opadają, nie ma to znaczenia dla ich smaku.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wpis powstał przy współpracy z partnerem bloga – dystrybutora marki Portada w Polsce.
Witam,
W składnikach jest mleko natomiast w przygotowaniu nie jest napisane jak i kiedy go użyć ?
dzięki, dopisałam, siup do roztrzepanych jajek:)