Najlepsze rogaliki

Musiałam wpisać taki banalny tytuł, ponieważ… inny nie pasuje:). Sprawdzałam rozmaite przepisy i jak do tej pory ciasto wg. receptury, którą zaraz zamieszczę smakowało wszystkim najbardziej. Jest krucho-drożdżowe, ale nie wymaga wyrastania, po upieczeniu jest odpowiednio mięciutkie i delikatne. Najczęściej nadziewam je marmoladą z róży albo domowej roboty karmelizowanymi antonówkami. Ciasto jest na tyle elastyczne, że rogaliki da się wypełnić każdym dżemem, masą orzechową czy makową.

rogaliki

Składniki ( na ok. 40 szt.) :

na ciasto:

– 4 szklanki mąki (600 g)
– kostka zimnego masła (200g)
– 2 jajka
– 50g  drożdży
– 4 łyżki cukru
– 0,5 szklanki śmietany 12 lub 18% (125ml)
– słoik konfitury, marmolady lub dżemu (ok. 250 ml)
– łyżka mleka + roztrzepane jajko do smarowania rogalików

Lukier:

– szklanka cukru pudru z sokiem z jednej cytryny

lub gruby cukier do posypania

Używam do ich pieczenia dwóch płaskich blaszek będących na wyposażeniu kuchenki i kratki do grillowania jako trzeciej. Każdą z nich wykładam papierem do pieczenia.
Drożdże pokrusz do miseczki i zasyp cukrem. Po kilku minutach zrobią się płynne. Przesiej mąkę do miski, dodaj pokrojone masło,sól, jajka, śmietanę i drożdże. Zagnieć szybko ciasto. Podziel je na 8 części. Każdą rozwałkuj na okrąg ok. 25 cm. Ja wycinam go przy pomocy pokrywki z ostrym brzegiem, możesz użyć do tego talerza jako wzorca okręgu i noża do pizzy. Okrąg podziel na cztery, a potem na osiem części. Na krótszym brzegu każdego trójkąta nałóż łyżeczkę nadzienia i zwiń ciasto w rulonik, brzegi nagnij nieco ku dołowi tworząc kształt rogalika. Układaj je na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i posmaruj mlekiem wymieszanym z jajkiem. Posyp grubym cukrem, jeśli nie użyjesz lukru. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Piecz ok. 12 – 15 minut, do zrumienienia, przestygnięte, lekko polukruj.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Marta
    23 marca, 2013, 12:12 pm

    wyglądają doskonale ! ja lubię najbardziej z powidłami

  2. opalanka
    23 marca, 2013, 12:27 pm

    powidła, pyszna rzecz do rogalików:)

  3. Sandi.
    1 lipca, 2015, 3:04 pm

    Czy te rogaliki będą dobre z nutella?

    1. opalanka
      1 lipca, 2015, 4:37 pm

      tak,

  4. kasiabarska
    21 lutego, 2017, 3:42 pm

    jak marmoladę na krótszym boku? chyba na dłuższym, bo żaden rogalik nie wyjdzie tylko rurka

  5. opalanka
    21 lutego, 2017, 11:05 pm
  6. kasiabarska
    22 lutego, 2017, 11:07 am

    to ja jeszcze tak, żeby prościej było…. 8 części ciasta na 8 trójkątów każda podzielić to jest przepis na 64 sztuki, a nie na 40 :), w składnikach brakuje szczypty soli, która potem jest w przepisie, a cukru do ciasta za mało 4 łyżki, trzeba minimum pół szklanki. dziś wypróbowałam, ciasto super i rogaliki też super! będę piekła często bo pycha! 😛

    1. opalanka
      22 lutego, 2017, 11:25 am

      Każdemu słodkości wedle potrzeb:) Cieszę się, że się udało:)

  7. Anna
    19 lipca, 2018, 9:43 pm

    Kostka masła to ile gram ? 200 ,225,250 ? Ile procentowa ma być ta śmietana ?

    1. Beata Królikiewicz
      20 lipca, 2018, 3:17 pm

      200 g. Śmietana 12 albo 18 %.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)