Najlepsze rogaliki
Musiałam wpisać taki banalny tytuł, ponieważ… inny nie pasuje:). Sprawdzałam rozmaite przepisy i jak do tej pory ciasto wg. receptury, którą zaraz zamieszczę smakowało wszystkim najbardziej. Jest krucho-drożdżowe, ale nie wymaga wyrastania, po upieczeniu jest odpowiednio mięciutkie i delikatne. Najczęściej nadziewam je marmoladą z róży albo domowej roboty karmelizowanymi antonówkami. Ciasto jest na tyle elastyczne, że rogaliki da się wypełnić każdym dżemem, masą orzechową czy makową.
Składniki ( na ok. 40 szt.) :
na ciasto:
– 4 szklanki mąki (600 g)
– kostka zimnego masła (200g)
– 2 jajka
– 50g drożdży
– 4 łyżki cukru
– 0,5 szklanki śmietany 12 lub 18% (125ml)
– słoik konfitury, marmolady lub dżemu (ok. 250 ml)
– łyżka mleka + roztrzepane jajko do smarowania rogalików
Lukier:
– szklanka cukru pudru z sokiem z jednej cytryny
lub gruby cukier do posypania
Używam do ich pieczenia dwóch płaskich blaszek będących na wyposażeniu kuchenki i kratki do grillowania jako trzeciej. Każdą z nich wykładam papierem do pieczenia.
Drożdże pokrusz do miseczki i zasyp cukrem. Po kilku minutach zrobią się płynne. Przesiej mąkę do miski, dodaj pokrojone masło,sól, jajka, śmietanę i drożdże. Zagnieć szybko ciasto. Podziel je na 8 części. Każdą rozwałkuj na okrąg ok. 25 cm. Ja wycinam go przy pomocy pokrywki z ostrym brzegiem, możesz użyć do tego talerza jako wzorca okręgu i noża do pizzy. Okrąg podziel na cztery, a potem na osiem części. Na krótszym brzegu każdego trójkąta nałóż łyżeczkę nadzienia i zwiń ciasto w rulonik, brzegi nagnij nieco ku dołowi tworząc kształt rogalika. Układaj je na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i posmaruj mlekiem wymieszanym z jajkiem. Posyp grubym cukrem, jeśli nie użyjesz lukru. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Piecz ok. 12 – 15 minut, do zrumienienia, przestygnięte, lekko polukruj.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
wyglądają doskonale ! ja lubię najbardziej z powidłami
powidła, pyszna rzecz do rogalików:)
Czy te rogaliki będą dobre z nutella?
tak,
jak marmoladę na krótszym boku? chyba na dłuższym, bo żaden rogalik nie wyjdzie tylko rurka
http://www.youtube.com/watch?v=n2tMAb4KyqQ , tu instrukcja:)
to ja jeszcze tak, żeby prościej było…. 8 części ciasta na 8 trójkątów każda podzielić to jest przepis na 64 sztuki, a nie na 40 :), w składnikach brakuje szczypty soli, która potem jest w przepisie, a cukru do ciasta za mało 4 łyżki, trzeba minimum pół szklanki. dziś wypróbowałam, ciasto super i rogaliki też super! będę piekła często bo pycha! 😛
Każdemu słodkości wedle potrzeb:) Cieszę się, że się udało:)
Kostka masła to ile gram ? 200 ,225,250 ? Ile procentowa ma być ta śmietana ?
200 g. Śmietana 12 albo 18 %.