Najlepsze rogaliki

Musiałam wpisać taki banalny tytuł, ponieważ… inny nie pasuje:). Sprawdzałam rozmaite przepisy i jak do tej pory ciasto wg. receptury, którą zaraz zamieszczę smakowało wszystkim najbardziej. Jest krucho-drożdżowe, ale nie wymaga wyrastania, po upieczeniu jest odpowiednio mięciutkie i delikatne. Najczęściej nadziewam je marmoladą z róży albo domowej roboty karmelizowanymi antonówkami. Ciasto jest na tyle elastyczne, że rogaliki da się wypełnić każdym dżemem, masą orzechową czy makową.

rogaliki

Składniki ( na ok. 40 szt.) :

na ciasto:

– 4 szklanki mąki (600 g)
– kostka zimnego masła (200g)
– 2 jajka
– 50g  drożdży
– 4 łyżki cukru
– 0,5 szklanki śmietany 12 lub 18% (125ml)
– słoik konfitury, marmolady lub dżemu (ok. 250 ml)
– łyżka mleka + roztrzepane jajko do smarowania rogalików

Lukier:

– szklanka cukru pudru z sokiem z jednej cytryny

lub gruby cukier do posypania

Używam do ich pieczenia dwóch płaskich blaszek będących na wyposażeniu kuchenki i kratki do grillowania jako trzeciej. Każdą z nich wykładam papierem do pieczenia.
Drożdże pokrusz do miseczki i zasyp cukrem. Po kilku minutach zrobią się płynne. Przesiej mąkę do miski, dodaj pokrojone masło,sól, jajka, śmietanę i drożdże. Zagnieć szybko ciasto. Podziel je na 8 części. Każdą rozwałkuj na okrąg ok. 25 cm. Ja wycinam go przy pomocy pokrywki z ostrym brzegiem, możesz użyć do tego talerza jako wzorca okręgu i noża do pizzy. Okrąg podziel na cztery, a potem na osiem części. Na krótszym brzegu każdego trójkąta nałóż łyżeczkę nadzienia i zwiń ciasto w rulonik, brzegi nagnij nieco ku dołowi tworząc kształt rogalika. Układaj je na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach i posmaruj mlekiem wymieszanym z jajkiem. Posyp grubym cukrem, jeśli nie użyjesz lukru. Rozgrzej piekarnik do 180 st. Piecz ok. 12 – 15 minut, do zrumienienia, przestygnięte, lekko polukruj.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Marta
    23 marca, 2013, 12:12 pm

    wyglądają doskonale ! ja lubię najbardziej z powidłami

  2. opalanka
    23 marca, 2013, 12:27 pm

    powidła, pyszna rzecz do rogalików:)

  3. Sandi.
    1 lipca, 2015, 3:04 pm

    Czy te rogaliki będą dobre z nutella?

    1. opalanka
      1 lipca, 2015, 4:37 pm

      tak,

  4. kasiabarska
    21 lutego, 2017, 3:42 pm

    jak marmoladę na krótszym boku? chyba na dłuższym, bo żaden rogalik nie wyjdzie tylko rurka

  5. opalanka
    21 lutego, 2017, 11:05 pm
  6. kasiabarska
    22 lutego, 2017, 11:07 am

    to ja jeszcze tak, żeby prościej było…. 8 części ciasta na 8 trójkątów każda podzielić to jest przepis na 64 sztuki, a nie na 40 :), w składnikach brakuje szczypty soli, która potem jest w przepisie, a cukru do ciasta za mało 4 łyżki, trzeba minimum pół szklanki. dziś wypróbowałam, ciasto super i rogaliki też super! będę piekła często bo pycha! 😛

    1. opalanka
      22 lutego, 2017, 11:25 am

      Każdemu słodkości wedle potrzeb:) Cieszę się, że się udało:)

  7. Anna
    19 lipca, 2018, 9:43 pm

    Kostka masła to ile gram ? 200 ,225,250 ? Ile procentowa ma być ta śmietana ?

    1. Beata Królikiewicz
      20 lipca, 2018, 3:17 pm

      200 g. Śmietana 12 albo 18 %.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)