Rogaliki ze śliwkami i cynamonem – trzy składniki

Rogaliki ze śliwkami i cynamonem, z ciasta, które składa się tylko z trzech składników. Jest tu biały ser, mąka i masło. Tak, nie ma jajka ani cukru:)
Do środka dorzucamy śliwki oprószone cynamonem i cukrem/ksylitolem, czyli w całym ciastku składników jest sześć. Brzmi łatwo i jest łatwo.
Śliwki można zastępować czym kto lubi. Dobrze sprawdzą się gęste powidła, marmolada, masa makowa, orzechowa lub gęsta masa serowa. Przepis na dwie ostatnie jest prosty – do ok.  250 g zmielonych orzechów czy białego sera dodaje się 2 łyżki cukru/ksylitolu, śmietany – tyle by masa pozostała gęsta i miesza. W przypadku białego sera warto dodać jeszcze płaską łyżkę mąki pszennej, by masa się nie zważyła. Dwa rodzaje nadzienia gotowe.

Serowe ciasto po zagnieceniu jest nieco klejące, trzeba solidnie podsypać mąką blat i wierzch ciasta by wałkowało się jak należy. Dla łatwiejszej obróbki można włożyć je na pół godziny do lodówki. Masło zesztywnieje i wałkowanie będzie łatwiejsze. Na zdjęciach widać, że pominęłam ten etap, rogaliki nie trzymają formy aż tak pięknej jak mogłyby. Co nie zmienia faktu, że są pycha:)
Do wykonania ciasta nada się zblendowany lub zmielony, tłusty lub półtłusty twaróg, gęsty (koniecznie gęsty) gotowiec z wiaderka ale również serek philadelphia. Po upieczeniu ciasto nieco się listkuje przypominając odrobinę ciasto francuskie.
Kto ma mały malakser zagniecie ciasto w mgnieniu oka. Ręcznie pójdzie nieco wolniej ale również się uda. Smacznego!

zobacz też przepis na najlepsze rogaliki

Rogaliki ze śliwkami  i cynamonem – składniki (na ok. 20-25 rogalików):

  • 250 g zmielonego/zblendowanego białego sera
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 szklanki mąki (300g)
  • ok. 300 g małych śliwek np. węgierek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka cukru/ksylitolu
  • cukier puder do posypania ciastek

Rogaliki ze śliwkami i cynamonem – przepis:

Masło pokroić na kawałki, włożyć do miski, dodać ser oraz mąkę.
Ręcznie, malakserem lub mikserem z końcówkami haki zagnieść jednolite ciasto.
Włożyć je na pół godziny do lodówki.
Każdą śliwkę przeciąć na pół, włożyć do miseczki. Oprószyć cynamonem i cukrem. Wymieszać wszystko łyżką.
Podzielić ciasto na dwie części.

Piekarnik ustawić na 180 stopni, funkcja góra-dół. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Pierwszą część ciasta ułożyć na na dobrze podsypanym mąką blacie, wierzch ciasta również podsypać mąką, by łatwiej się wałkowało.
Rozwałkować na koło o grubości ok. 3 mm.
Ostrym nożem kuchennym, radełkiem lub nożem do pizzy przekroić ciasto na cztery ćwiartki a następnie 8 lub 12 trójkątów.
Na zewnętrznej krawędzi każdego kawałka ciasta, skórką do dołu ułożyć połówkę śliwki posypaną cukrem i cynamonem.
Zwinąć zaczynając od szerszego końca, zewnętrzne krawędzie, jeśli to możliwe skleić palcami i lekko skierować w dół.
Czynności powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta.
Układać rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 30 minut do zezłocenia ciastek.
Wyjąć z pieca, lekko przestudzić i posypać obficie cukrem pudrem.


Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie