Sałatka jarzynowa

Dwadzieścia lat temu, kiedy nie było u nas supermarketów i takiej jak dziś dostępności światowych produktów, ta sałatka jarzynowa była podstawą każdego przyjęcia. Jej ewentualna rozmaitość ograniczała się  do “drobno pokrojona” albo “grubo pokrojona”.  Pamiętam siekające maszynki, które miały przyśpieszyć przygotowania. Zmieniały jej konsystencję, najczęściej na papkowatą masę. Przepis na nią powstał  w czasach hulającego komunizmu, w którym mało kto w Polsce znał smak rukoli czy parmezanu. Porządna gospodyni nie miała sumienia wyrzucić warzyw z zupy i resztek ziemniaków z obiadu. Z nostalgii i  sentymentu, i dlatego, że zwyczajnie zawsze znika z lodówki, przepis na nią zamieszczę.

Sałatka jarzynowa

 składniki:

– pięć jajek ugotowanych na twardo

– twarde jabłko
– trzy ogórki kiszone
– dwie ugotowane marchewki, pietruszka i kawałek selera ( ja daję tylko marchewkę)
– duży ziemniak albo dwa małe
– pół małej cebuli (ja nie dodaję)
– pół puszki zielonego groszku
– trzy -cztery łyżki majonezu o wyraźnym smaku
– łyżeczka musztardy
– sól, pieprz, słodka, czerwona papryka, szczypta cukru

Ogórki i jabłko obieram ze skórki. Wszystkie składniki drobno kroję. Mieszam i to koniec filozofii.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. evita0007
    7 lutego, 2013, 8:38 am

    Ta sałatka jest zawsze na czasie,uwielbiam ją 🙂

    1. opalanka
      16 lutego, 2013, 9:18 pm

      Niby taka stareńka, ale znika ze stołu na równi z nowościami:)

  2. Duusiak
    16 maja, 2013, 11:53 am

    U kazdego polaka w domu musi być na każde święta! 🙂

  3. Joanna
    28 grudnia, 2018, 7:03 pm

    Nie uwierzysz! Właśnie gotuję warzywa na swoją pierwszą w życiu sałatkę jarzynową! A myślałam, że nigdy w życiu… Aż naszła mnie taka chęć…

    1. Beata Królikiewicz
      29 grudnia, 2018, 8:07 pm

      super:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie