Sałatka z kurczakiem i chrupiącą marchewką
Sałatka z kurczakiem i chrupiącą marchewką, baaardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu, składa się tylko z pięciu składników.
Z niewiadomych powodów na rosyjskich blogach zwana jest wenecką. Skąd nazwa pojęcia nie mam ale nie dociekam etymologii, gdyż broni ją smak, który spodoba się wielu Europejczykom:)
Będzie idealna na spotkaniach z przyjaciółmi albo na święta. A w święta, nie wiem jak u Was, ale u nas każdy domaga się tradycyjnej sałatki z warzyw, takiej z zielonym groszkiem i gotowaną marchewką. Na pewno wiecie która to, znamy ją z dzieciństwa i zawsze wspominamy z nostalgią babcine stoły. Przynajmniej dwa, trzy razy do roku wjeżdża na stół i mimo braku nadmiaru kulinarnej finezji znika pierwsza.
Sałatka z kurczakiem ma nieco podobny klimat, jednak jest tu nieco ostrzej w smaku.
Głównym sprawcą owego jest tu marchewka, którą należy zetrzeć na grubych oczkach tarki lub lepiej – w cienką „zapałkę”, czyli cieniutkie słupki, julienne. Potem należy ją marynować, przynajmniej 15 minut ale lepiej zrobić to już poprzedniego dnia. Wiem, wiem, to nieco utrudnia sprawę ale uwierzcie mi – warto. Nastawcie marchewkę do zamarynowania w przeddzień.
Ostatecznie, zupełnie ostatecznie można jej wcale nie marynować ale warto, bo robi robotę. Dlatego polecam zrobienie większej jej ilości, bo piklowana marchewka jest super do kanapek i dań obiadowych, a w lodówce wytrzyma kilka lub więcej dni. SPróbujcie z podwójnej porcji, pół użyjecie do sałatki a pół dla urozmaicenia kanapek.
Przepis jest bardzo popularny u naszych wschodnich sąsiadów, szukać należy pod nazwą marchewka po koreańsku. Pycha!!!
Marchewkę po koreańsku należy przygotować tak:
1. 200 g marchewki pokroić w cienką zapałkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki, włożyć do litrowego słoika.
2. W kubeczku wymieszać 3 łyżki octu 10%, 1,5 łyżeczki cukru, ¼ łyżeczki soli, dużą szczyptę czarnego pieprzu, ¼ łyżeczki startego, świeżego imbiru.
3. Powstały sos wlać do marchewki, wymieszać potrząsając słoikiem.
4. Na małej patelni podgrzać mocno 3 łyżki oleju roślinnego, wlać do marchewki (będzie syczeć) i wymieszać. Odstawić wszystko na minimum 15 minut ale najlepiej przygotować ją w przeddzień.
Sałatka z kurczakiem i chrupiącą marchewką – składniki:
- 200 g marynowanej lub zwykłej, pokrojonej/startej w zapałkę lub grube wiórki marchewki
- 250 g mięsa z piersi kurczaka
- 100 g twardego, żółtego sera (może być niskotłuszczowy)
- duży, świeży ogórek
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- sól (łyżeczka), pieprz, słodka (łyżeczka) i ostra, mielona papryka (ilość wg. uznania)
Na sos:
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- rozgnieciony/drobno posiekany ząbek czosnku
- półtorej łyżeczki musztardy francuskiej
- duża szczypta mielonego chili (ilość wg uznania)
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- ew. łyżka szczypiorku do posypania
Sałatka z kurczakiem i chrupiącą marchewką– przepis:
Mięso pokroić wzdłuż na duże, cienkie plastry, oprószyć solą, czarnym pieprzem i słodką, mieloną papryką. Usmażyć na patelni na rumiany kolor. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia.
Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki,
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę ok. 0,5 cm.
Ogórek (może być razem ze skórką ) pokroić zapałkę.
Marchewkę, ser, mięso oraz ogórek delikatnie wymieszać w dużej misce.
Składniki sosu połączyć w kubku. Zalać nim składniki sałatki i przemieszać.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)