sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem i chrupiącą marchewką

Sałatka z kurczakiem i chrupiącą marchewką, baaardzo smaczna, łatwa w przygotowaniu, składa się tylko z pięciu składników.
Z niewiadomych powodów na rosyjskich blogach zwana jest wenecką. Skąd nazwa pojęcia nie mam ale nie dociekam etymologii, gdyż broni ją smak, który spodoba się wielu Europejczykom:)
Będzie idealna na spotkaniach z przyjaciółmi albo na święta. A w święta, nie wiem jak u Was, ale u nas każdy domaga się tradycyjnej sałatki z warzyw, takiej z zielonym groszkiem i gotowaną marchewką. Na pewno wiecie która to, znamy ją z dzieciństwa i zawsze wspominamy z nostalgią babcine stoły. Przynajmniej dwa, trzy razy do roku wjeżdża na stół i mimo braku nadmiaru kulinarnej finezji znika pierwsza.
Sałatka z kurczakiem ma nieco podobny klimat, jednak jest tu nieco ostrzej w smaku.
Głównym sprawcą owego jest tu marchewka, którą należy zetrzeć na grubych oczkach tarki lub lepiej – w cienką „zapałkę”, czyli cieniutkie słupki, julienne. Potem należy ją marynować, przynajmniej 15 minut ale lepiej zrobić to już poprzedniego dnia. Wiem, wiem, to nieco utrudnia sprawę ale uwierzcie mi – warto. Nastawcie marchewkę do zamarynowania w przeddzień.

Ostatecznie, zupełnie ostatecznie można jej wcale nie marynować ale warto, bo robi robotę. Dlatego polecam zrobienie większej jej ilości, bo piklowana marchewka jest super do kanapek i dań obiadowych, a w lodówce wytrzyma kilka lub więcej dni. SPróbujcie z podwójnej porcji, pół użyjecie do sałatki a pół dla urozmaicenia kanapek.
Przepis jest bardzo popularny u naszych wschodnich sąsiadów, szukać należy pod nazwą marchewka po koreańsku. Pycha!!!

Marchewkę po koreańsku należy przygotować tak:

1. 200 g marchewki pokroić  w cienką zapałkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki, włożyć do litrowego słoika.
2. W kubeczku wymieszać 3 łyżki octu 10%, 1,5 łyżeczki cukru, ¼ łyżeczki soli, dużą szczyptę czarnego pieprzu, ¼ łyżeczki startego, świeżego imbiru.
3. Powstały sos wlać do marchewki, wymieszać potrząsając słoikiem.
4. Na małej patelni podgrzać mocno 3 łyżki oleju roślinnego, wlać do marchewki (będzie syczeć) i wymieszać. Odstawić wszystko na minimum 15 minut ale najlepiej przygotować ją w przeddzień.

Sałatka z kurczakiem i chrupiącą marchewką  – składniki:

  • 200 g marynowanej lub zwykłej, pokrojonej/startej w zapałkę lub grube wiórki marchewki
  • 250 g mięsa z piersi kurczaka
  • 100 g twardego, żółtego sera (może być niskotłuszczowy)
  • duży, świeży ogórek
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • sól (łyżeczka), pieprz, słodka (łyżeczka) i ostra, mielona papryka (ilość wg. uznania)

Na sos:

  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • rozgnieciony/drobno posiekany ząbek czosnku
  • półtorej łyżeczki musztardy francuskiej
  • duża szczypta mielonego chili (ilość wg uznania)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ew. łyżka szczypiorku do posypania

Sałatka z kurczakiem i chrupiącą marchewką– przepis:

Mięso pokroić wzdłuż na duże, cienkie plastry, oprószyć solą, czarnym pieprzem i słodką, mieloną papryką. Usmażyć na patelni na rumiany kolor. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia.
Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki,
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę ok. 0,5 cm.
Ogórek (może być razem ze skórką ) pokroić zapałkę.
Marchewkę, ser, mięso oraz ogórek delikatnie wymieszać w dużej misce.
Składniki sosu połączyć w kubku. Zalać nim składniki sałatki i przemieszać.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.

sałatka z kurczakiem
sałatka z kurczakiem
Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)