Szybkie ciasto bananowe. Mocno czekoladowe, łatwe ciasto

Ciasto bananowe, mocno czekoladowe, wilgotne i błyskawiczne w wykonaniu. Najlepiej mieć w domu bardzo dojrzałe banany, mogą być takie z poczerniałą skórką. Przepis jest banalny. Blendujemy składniki mokre, mieszamy suche. Łączymy całość w komplet i do piekarnika. Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto „przyda się” na środek tygodnia i do niedzielnej kawy z przyjaciółmi. Wyjdzie każdemu, nawet tym, co narzekają na swoje nieumiejętności kuchenne. Albo zwyczajnie im się nie chce dokonywać rzeczy skomplikowanych. Mnie się dzisiaj zupełnie nie chce. Ale ciasto na spotkanie mam:)

p.s.  Nie wszystkie czynności umiem dokładnie opisać.  I receptury wydawałby się wtedy długie i skomplikowane. Czasem na pytanie – „jak wyłożyć formę papierem do pieczenia” odpowiedź właściwa – jak umiesz najlepiej. Za każdym razem robię to trochę inaczej. Jeśli tego nie opisałam, oznacza to, że moim zdaniem sposób nie ma większego znaczenia. Pozostawiam w tym zakresie obszar do twórczości wykonawcy. Oczywiście na każde pytanie bardzo chętnie odpowiadam również – jak umiem najlepiej i lubię to robić. Ale najważniejsza rzecz – należy w kuchni mieć dobre nastawienie i się bawić. Najgorsze co może się zdarzyć – może się nie udać. To niezbyt kosztowna lekcja i nie ma się czym przejmować. Bez spinki – wychodzi większość rzeczy, mnie się udaje czasem za pierwszym, czasem za drugim a biszkopt bez proszku to za dwunastym razem. Ściskam mocno i życzę dobrej zabawy w kuchnię:)

 

ciasto bananowe, mocno czekoladowe

 

ciasto bananowe , mocno czekoladowe

 

ciasto bananowe mocno czekoladowe – składniki (na małą keksówkę ok. 10×25 cm) : 

 – dwa mocno dojrzałe banany ( mogą być z poczerniałą skórką)

–  3/4 szklanki ( ok.160 ml) ciepłego mleka

– 1/4 szklanki stopionego masła lub oleju
– 2 jajka
 – szklanka mąki ( 170 g)
– 4 czubate łyżki ciemnego kakao
– 2/3 szklanki cukru ( 180 g)
– kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
– dwie garście ulubionych bakalii ( u mnie żurawina i rodzynki)

polewa:

 – pół tabliczki gorzkiej czekolady (przynajmniej 50 % zawartości kakao)
– łyżeczka masła
– 3 łyżki gorącego mleka.
Piekarnik ustawić na 180 st., formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Banany pokroić i mocno zblendować w wysokim naczyniu. Dodać wszystkie mokre składniki: mleko, masło lub olej, jajka, zmiksować na jednolitą masę. Wszystkie składniki suche – mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek zmieszać w dużej misce. Dolać do nich masę z bananami, bakalie i całość wymieszać krótko łyżką (nie mikserem) ale nie bardzo porządnie, mogą pozostać grudki.
Przelać do formy i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 – 50 minut, patyczek od szaszłyka wsadzony do ciasta musi być po wyjęciu suchy, nieoklejony.
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego rondelka lub miseczki, podgrzewać nad naczyniem z gotująca się wodą. Dodać masło, mleko, mieszać do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać więcej mleka.
ciasto bananowe mocno czekoladowe
ciasto bananowe mocno czekoladowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    Styczeń 27, 2015, 9:17 am

    jakie bogactwo czekolady, musi świetnie poprawiać humor;)

  2. Justyna Żak
    Styczeń 27, 2015, 1:02 pm

    wygląda smakowicie:)

  3. wedelka
    Styczeń 27, 2015, 1:59 pm

    Ale apetycznie wygląda 🙂 To zdecydowanie moje smaki 🙂

  4. Olga!
    Styczeń 27, 2015, 2:20 pm

    Właśnie siedzi w piekarniku! Bałam się, że się nie zmieści do mojej keksówki, a mam nawet większą, ale póki co nic nie wypływa 😉

    1. opalanka
      Styczeń 27, 2015, 2:35 pm

      daj znać jak poszło 🙂

  5. kramerowa
    Styczeń 27, 2015, 3:14 pm

    dostałam ślinotoku….

  6. jagodaj
    Styczeń 27, 2015, 8:46 pm

    W sobotę piekę, wygląda obłędnie:-)

  7. poproszedokladke.pl
    Styczeń 28, 2015, 6:43 am

    oj te banany muszą dodawać ciastu niezwykłej wilgoci! bardzo lubię takie ciacha, szkoda tylko, że mam w domu bananofoba ;D

    1. opalanka
      Styczeń 28, 2015, 11:15 am

      Jak mu nie powiesz, może nie poczuje:)

  8. Michał
    Styczeń 28, 2015, 11:38 am

    Ja kiedyś na czyiś urodzinach jadłem tort bananowy był przepyszny. Uważam, że owoce w cieście to super połączenie, a takie ciasto jak zostało tu przedstawione to jadłbym i jeszcze pewnie wziął bym dokładkę. Fantastyczny pomysł gratuluję i pozdrawiam.

    1. opalanka
      Styczeń 28, 2015, 12:52 pm

      pozdrawiam również:)

  9. Polka J.B
    Styczeń 28, 2015, 2:40 pm

    Niebo w gębie ! 🙂

  10. gin
    Styczeń 28, 2015, 8:18 pm

    Ma piękny kolor i cudowną konsystencję, musiał smakować bajecznie 🙂

  11. ladybisquit
    Styczeń 30, 2015, 9:54 am

    Pyszne i proste. Wilekie dzieki za te przepisy!

  12. Anonimowy
    Styczeń 30, 2015, 1:18 pm

    Czy można zrobić to ciasto w formie muffinek?

    1. opalanka
      Styczeń 30, 2015, 4:25 pm

      Nie robiłam, ale wydaje mi się, że można.

    2. riba861
      Lipiec 14, 2016, 12:22 pm

      moje muffiny wlasnie sa w piekarniku 🙂 mmmm smakowalam surowe ciasto i już mi slinka cieknie 😀 pozdrawiam! i dziekuje za przepyszny przepis! 🙂

  13. Anonimowy
    Luty 5, 2015, 4:24 pm

    właśnie siedzi w piekarniku, nie mogę się doczekać 🙂

    1. opalanka
      Luty 5, 2015, 4:51 pm

      Daj znać, jak wyszło:)

  14. Matka Żona Nie-kochanka
    Luty 9, 2015, 8:50 am

    Siedzi w piekarniku 🙂 już sama masa była pyszna więc ciasto będzie mistrzostwem 🙂

  15. słoneczne życie uśmiechniętej
    Luty 21, 2015, 5:06 pm

    Piekłam w prodiżu, nieco dłużej niż 50 minut. Czy to ciasto jest rzeczywiście takie jakby mokre? Zastanawiam się czy jest upieczone, ale brzegi odeszły od brytfanki piekło się prawie godzinę więc mam nadzieję, że ono po prostu ma taką konsystencję 😉

  16. słoneczne życie uśmiechniętej
    Luty 21, 2015, 5:07 pm

    Piekłam w prodiżu, nieco dłużej niż 50 minut. Czy to ciasto jest rzeczywiście takie jakby mokre? Zastanawiam się czy jest upieczone, ale brzegi odeszły od brytfanki piekło się prawie godzinę więc mam nadzieję, że ono po prostu ma taką konsystencję 😉

    1. opalanka
      Luty 21, 2015, 10:52 pm

      Myślę, że jest upieczone, ma taką konsystencję.

    2. Unknown
      Maj 3, 2017, 2:03 pm

      nie za mało składników na prodziż???

  17. Anonimowy
    Luty 27, 2015, 4:21 pm

    Niestety mój piekarnik obecnie działa wyłącznie w funkcji termoobieku lub grzania wyłącznie z góry. Czy zmienić temperaturę i czas pieczenia ciasta? Zakładam, że przynajmniej częściowo będę piekła przykryte, żeby nie wyschło…

    1. opalanka
      Luty 27, 2015, 5:07 pm

      Przy termoobiegu zmniejszyłabym temperaturę do 160 st.

  18. Anonimowy
    Luty 27, 2015, 4:26 pm

    Czy można dodać do ciasta surowe jabłko pokrojone w kostkę czy będzie się kłócić z bananami?

    1. opalanka
      Luty 27, 2015, 5:05 pm

      Nie wiem. Smakowo pewnie byłoby ok, ale nie wiem czy nie zmierzy to w kierunku zakalca. Opisz, jak poszło.

    2. Lucja Danikiewicz
      Luty 27, 2015, 6:09 pm

      Czy te suche skladniki mozna zmiksowac z mokrymi czy mieszac lyzka?

    3. opalanka
      Luty 27, 2015, 9:04 pm

      Lepiej mieszać łyżką. Nie bardzo porządnie.

  19. Anonimowy
    Luty 28, 2015, 2:43 pm

    A jaka proporcja składników na blaszkę?

    1. opalanka
      Marzec 1, 2015, 9:00 pm

      jakiej wielkości? Podałam proporcje na małą keksówkę.

  20. Lucja Danikiewicz
    Luty 28, 2015, 7:45 pm

    Wlasnie upieklam, pychotka!

  21. Cukierkowy Potwór
    Marzec 9, 2015, 7:03 pm

    Wypróbowałam i przepis umieściłam na moim blogu:) bo wyszło pyszne

  22. Anonimowy
    Marzec 23, 2015, 10:31 am

    Genialne, wspaniałe, rzeczywiście mocno czekoladowe! Chyba nie jadłam lepszego ciasta! Wyszło znakomicie, mimo, że jestem początkująca i dopiero przeżywam swoje wzloty i upadki cukiernicze:) Bardzo dobry przepis. Wszystkim znajomym smakowało. Mąkę zwykłą zamieniłam tylko na orkiszową pełnoziarnistą, z uwagi na dietę. Polecam i zamierzam wypróbować inne przepisy z tej strony:)

    1. opalanka
      Marzec 23, 2015, 11:53 am

      Zapraszam jak najczęściej:)

    2. Unknown
      Wrzesień 9, 2015, 2:04 pm

      A ta make orkiszową zachowała świata w takiej samej proporcji? Też chcę zamienić 🙂

  23. Anonimowy
    Marzec 26, 2015, 10:01 pm

    Mógł by ktoś podać proporcje na dużą blaszkę? Wole sama nie eksperymentować 😀

    1. opalanka
      Marzec 27, 2015, 10:04 am

      Trzeba zmierzyć blaszkę. Pewnie należy podwoić albo potroić ilość składników. Zmierz i napisz.

  24. Anonimowy
    Marzec 28, 2015, 2:55 pm

    Niedobre. Zupełnie bez smaku. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Nie jest to pierwsze moje ciasto w życiu. Zupełna porażka szkoda czasu i produktów.

    1. Anonimowy
      Sierpień 10, 2016, 3:26 pm

      Trzeba było sobie sypnac więcej cukru. Bo widać że koleżanka słodka dupka….

  25. Anonimowy
    Marzec 29, 2015, 9:27 am

    Bardzo dobre, szybkie , łatwe, zawsze wychodzi i mega czekoladowe. Cała rodzina je pokochała.

    1. opalanka
      Marzec 29, 2015, 8:44 pm

      Bardzo się cieszę:)

  26. Anonimowy
    Maj 4, 2015, 2:51 pm

    Właśnie upiekłam ciasto, zamiast papieru wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą, więc brzegi mam bardzo chrupiące. Środek ciasta jest jednak bardzo ciemny i mokry, a piekłam prawię godzinę. Ciasto trochę urosło, ale nieznacznie, wierzch pękł w dwóch miejscach, ale obawiam się czy nie wyszedł zakalec?? Patyczek był suchy jak sprawdzałam, ale ciasto w środku jest mało puszyste i klejące :/

    1. opalanka
      Maj 4, 2015, 7:13 pm

      To jest ciasto, które jest dość klejące i mokre. I niezbyt puszyste. Wszystko wydaje się być jak należy. Taka jego uroda.

  27. Anonimowy
    Maj 22, 2015, 8:01 pm

    Ciasto pyszne. Pieklam z podwojnej ilosci skladnikow w niewielkiej ok. 25×25 blaszce. Dodalam rodzynki i groszki czekoladowe. A na polewę wysypałam płatki migdalow. Wyszlo fajnie:-) dziękuję za inspirację:-)

    1. opalanka
      Maj 23, 2015, 11:30 am

      Pozdrowionka:)

  28. Mama vegankow
    Maj 30, 2015, 12:22 pm

    Czy moge zastąpić cukier jakimś PŁYNNYM słodzidlem, np miodem lub syropem klonowym?
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      Maj 30, 2015, 6:50 pm

      Wydaje mi się że tak. Nie ma tu ucierania , zatem powinno wyjść.

  29. Anonimowy
    Czerwiec 2, 2015, 3:13 pm

    Zrobiłam ��pycha ��!!

  30. Anonimowy
    Czerwiec 19, 2015, 10:51 am

    Świetny przepis! Właśnie zrobiłam swoje ciasto bananowe, które wyszło pyszne, a doświadczoną kucharką nie jestem. 🙂 Nie miałam sody, ale dodałam odrobinę więcej proszku do pieczenia (czy soda była konieczna?). Użyłam też nieco większej foremki, bo wydawało mi się, że masy jest dużo.

    Pozdrawiam i dziękuję za przepis. 🙂
    Maag

    1. opalanka
      Czerwiec 19, 2015, 11:15 am

      Skoro urosło, to niekonieczna:) Pozdrawiam również:)

  31. Justyna Wilk
    Czerwiec 29, 2015, 7:30 pm

    Mnie również nie smakuje… wygląda ładnie, ale w smaku tak strasznie nijaki, że szkoda czasu…

  32. Anonimowy
    Lipiec 14, 2015, 11:11 pm

    sredniawka, ale moze cos spieprzylam?

  33. Alicja Paszkowska
    Lipiec 22, 2015, 10:53 am

    Dzisiaj robię, dam znać jak poszło. 🙂
    Pozdrawiam, Alicja z
    http://okiem-barwnej-poetki.blogspot.com/

  34. Anonimowy
    Sierpień 1, 2015, 1:04 pm

    w którym miejscu wsadza się bakalie? nie ma o tym mowy w opisie.

    1. opalanka
      Sierpień 1, 2015, 3:40 pm

      Na końcu.

  35. Anonimowy
    Sierpień 8, 2015, 2:27 pm

    Ciasto zjadliwe ale malo bananowe, pomimo dodanych pokrojonych cząstek bananowych. Ale wykonanie szybkie i proste. Olka

  36. Anonimowy
    Sierpień 17, 2015, 9:15 am

    Zrobiłam i… PYCHA!!! "Bananowość": wystarczająca jak dla mnie, wyczuwalna w tle. Ilość faktycznie na keksówkę jak opisano. Podobne do murzynka ale szybsze. Piekłam w upale i nie zdążyłam się "zagotować". Przez moment zgubiłam przepis i neta wertowałam nerwowo w poszukiwaniu ale…JEST, będą powtórki. Ja polecam. Asia

  37. Anonimowy
    Sierpień 17, 2015, 9:18 am

    Jeszcze dodam a propos: "całość wymieszać krótko łyżką (nie mikserem) ale nie bardzo porządnie, mogą pozostać grudki": ja jednak potraktowałam masę mikserem na wolnych obrotach, grudki mnie nie przekonały. Asia

  38. Mama Perełki
    Sierpień 17, 2015, 12:59 pm

    Piekła ponad godzinę a w środku ciasto mokre. Wygląda na zakalec. Szkoda, bo w smaku pyszne

    1. opalanka
      Sierpień 18, 2015, 7:41 am

      To jest mokre ciasto, w rodzaju brownie:)

  39. Anonimowy
    Wrzesień 13, 2015, 7:12 am

    Witam. Załóżmy że szklanka ma 250 ml, więc 125 ml to nie będzie 3/4 szklanki, tylko 1/2…albo coś źle liczę
    Pozdrawiam…

    1. opalanka
      Wrzesień 13, 2015, 8:08 am

      Słusznie.

    2. Anonimowy
      Wrzesień 13, 2015, 11:00 am

      Siedzi w piekarniku, jestem dobrej myśli że wyjdzie. Zrobiłam małą modyfikację, jednego banana pokroiłam w kostkę i dałam pół na pół masła z olejem, mam nadzieję że się przez to nie popsuje 🙂

  40. Anonim
    Wrzesień 15, 2015, 5:08 am

    Czy można go zrobić w kształcie koła?

    1. opalanka
      Wrzesień 15, 2015, 10:11 am

      Tak. W tortowniy ok. 20 cm.

    2. Anonim
      Wrzesień 15, 2015, 2:36 pm

      Dziękuję 🙂

  41. Anonim
    Wrzesień 17, 2015, 4:24 pm

    Najpierw byłam dobrej myśli, wszystko wykonałam jak należy. Niestety ciasto okazało się klapą…
    A konkretnie okazał się zakalec, jest mi z tego powodu przykro no ale trudno…

    1. opalanka
      Wrzesień 17, 2015, 6:29 pm

      Na pewno zakalec? To jest mokre ciasto w rodzaju brownie, zatem może nie? 🙂 Na pociechę, dziś piekłam chleb, milionowy raz, wyszedł płaski jak naleśnik. Czasem takie historie w kuchni się zdarzają:)

    2. Anonimowy
      Lipiec 16, 2016, 9:04 pm

      Nie tylko u Ciebie, u mnie również zakalec mimo, że wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Być może więc autorka nie powiedziała o jakimś szczególe, który jednak jest ważny?

  42. Anonimowy
    Listopad 10, 2015, 12:06 pm

    Mam pytanie co to znaczy "ciepłe" mleko?

    1. opalanka
      Listopad 10, 2015, 4:11 pm

      ok. 30 st. Nie z lodówki i nie gorące.

  43. Anonimowy
    Listopad 11, 2015, 2:03 pm

    Zrobiłam dzisiaj, jak dla mnie rzecz idealna <3
    Prościutkie w wykonaniu, wilgotne i super czekoladowe 🙂
    Minimalnie zmieniłam wykonanie, zamiast bakalii wsypałam trochę słonecznika, żeby było czuć coś 'chrupkiego' w środku i banan zamiast zmiksować pokroiłam na malutkie kawałki 🙂
    podsyłam link do zdjęcia mojego wykonania :*

    1. opalanka
      Listopad 11, 2015, 2:06 pm

      Pięknie wyszło!

  44. Anna Dysi
    Listopad 16, 2015, 1:26 pm

    rewelacja, właśnie wyjęłam z piekarnika 😀 tylko trochę dłużej piekłam

  45. Barbara Derlatka
    Grudzień 4, 2015, 9:54 am

    Przepis w sam raz dla mnie – prosty, a efekt palce lizać. Właśnie robi furorę na imieninowym biurku. Dziękuję

  46. Katarzyna Grzywacz
    Grudzień 5, 2015, 3:01 pm

    Ja dałam 3 banany i trochę mniej kakao. Boskie! Mokre, treściwe, zakalcowate, ale ja takie lubie. 🙂 Ja bym to nazwała babanowe brownie. Dzięki za przepis i inspirację. 🙂

  47. Wahre Veteranen
    Grudzień 5, 2015, 5:08 pm

    Wyszło identyczne, smakuje świetnie;)

  48. iliana
    Grudzień 22, 2015, 1:11 pm

    Jestem na diecie bezcukrowej (ale owoce mogę). Czy jeśli nie dam cukru do ciasta, to muszę dać więcej mąki, żeby ilość produktów sypkich się zgadzała? Czy cukier zastąpić innym sypkim produktem? Będę wdzięczna za szybką odpoiwedź, bo ciasto chciałam na święta jeszcze zrobić:)

    1. opalanka
      Grudzień 22, 2015, 2:59 pm

      nie musi zgadzać się ilość sypkich produktów, dla słodyczy można spróbować dać siekane drobno suszone morele i garść zblendowanych daktyli. Pozdrawiam:)

  49. Anonimowy
    Grudzień 31, 2015, 3:11 pm

    Robię właśnie kolejny raz, ciasto robi furorę wśród moich dzieci ? g

  50. Anonimowy
    Styczeń 10, 2016, 2:30 pm

    A ja właśnie zrobiłam, dałam 3 banany, zrezygnowałam z proszku na rzecz sody – 1 łyżkę (płaską), wyrosło ładniutkie, wilgotne w środku, pycha. Fantastyczny przepis, dziękuję. Wszystkiego dobrego w nowym roku.

    1. opalanka
      Styczeń 10, 2016, 2:58 pm

      dziękuję i wzajemnie:)

  51. Anonimowy
    Styczeń 11, 2016, 2:19 pm

    Super przepis i pyszne ciasto. Tak jak w tytule, szybkie, mocno czekoladowe i łatwe. Efekt zachwyca 🙂

  52. Sabina Kobus-Śmietanka
    Styczeń 15, 2016, 6:31 am

    Idę robić wygląda smakowicie

  53. Joanna Antczak
    Styczeń 23, 2016, 12:55 pm

    W piekarniku… 🙂

  54. Joanna Antczak
    Styczeń 23, 2016, 1:59 pm

    Nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam jeszcze ciepłe.. Nie za bardzo wyrosło, chociaż zakalcem nie jest.. Pyszny bananowy smak.. Dobre 🙂

  55. Anonimowy
    Styczeń 31, 2016, 10:58 am

    Robilam je jyz nie raz. Za kazdym razem oczywiscie wychodzi. Dzisiaj mam ochote na samo czekoladowe. Czy moge pominac banany? Jak juz pomine banany czy powinnam dac czegos wiecej?

    1. opalanka
      Styczeń 31, 2016, 12:15 pm

      Powinno być ok. pominąwszy banany. Zostanie murzynek. By był bardziej puszysty można osobno ubić białka i dodać na końcu, delikatnie wmieszać je łyżką. Mieszając od spodu go góry masę.

  56. Anonimowy
    Luty 9, 2016, 1:44 pm

    Czy to jest normalne że ciasto ma zakalec, albo inaczej na 3 dzień całe jest już jednym wielkim zakalcem? W smaku jest ok, ale jak cos wygląda jak zakalec to inie jest to zbyt apetyczne. Na pewno nie tak jak na zdjęciu.

    1. opalanka
      Luty 9, 2016, 2:26 pm

      Na Niebie znajdziesz też szereg innych przepisów na ciasta , w których mokra, lepka konsystencja przypomina zakalec. To jedno z tych ciast właśnie. Missipi mud cake i brownie na przykład, albo ciasto z cukinią. Musisz szukać w innych, jest ich bardzo dużo. Poczytaj komentarze powyżej. Jednym odpowiada innym nie, to jak z muzyką, różnorodność jest super! Pozdrowionka.

  57. Małgorzata Saczka
    Luty 20, 2016, 6:19 pm

    Pychota!!!!! Moc czekolady, bananowy aromat, posmak i ta wilgotność.. Niestety nie zdążył się ostudzić do końca i w całości zniknął…:-D polecam z baaardzo zadowolonym brzuszkiem:-)

  58. Anonimowy
    Luty 21, 2016, 4:22 pm

    Wyszedł "gumowy" a zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie

  59. Anonimowy
    Luty 23, 2016, 8:24 pm

    A ja jakimś cudem przypomniałam sobie o dodaniu jajek jak ciasto było w piecyku Ale i tak urosło i jest dobre,polecam

    1. opalanka
      Luty 23, 2016, 8:54 pm

      To się całkiem często zdarza:) Pozdrawiam:)

  60. Anonimowy
    Marzec 2, 2016, 9:15 am

    Przepyszne ciasto! Ładnie pachnie w całym domu bananem i czekoladą…mmm

  61. Katarzyna Jurzak
    Marzec 7, 2016, 8:36 pm

    Zrobiłam według przepisu,a wyszeł wzorowy ZAKALEC! Szkoda czasu i produktów. Ciasto wylądowało w koszu, niestety :(((((

    1. opalanka
      Marzec 8, 2016, 9:56 am

      Może się zdarzyć. Mnie również. Może tu znajdziesz przyczynę – http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

    2. Magdalena Górniak
      Kwiecień 7, 2016, 5:28 pm

      Moje w piekarniku! już raz robiłam. Dla mnie mało słodkie więc dodałam cukru 🙂 tym razem. I polewa będzie mleczno-gorzka 😉 ps. moim teściom smakowało a są wybredni XD

  62. Anonimowy
    Marzec 17, 2016, 7:27 pm

    Przecudny zakalec :*

    1. Anonimowy
      Lipiec 16, 2016, 9:08 pm

      Mój również! A piekę ciasta niemal co tydzień, różne. Co więc zrobiłyśmy nie tak jak trzeba???

    2. opalanka
      Lipiec 17, 2016, 9:15 am

      Czasem do zakalca wystarczy burzowa pogoda, serio.
      To ciasto ma mokrą, zakalcową konsystencję. Jak brownie.
      Poczytajcie inne komentarze. Niektórym się udaje. Tu link do możliwych innych przyczyn zakalca. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html
      Mam duże doświadczenie w pieczeniu, serio. A i mnie się czasem zakalec się przydarza. Na takie okoliczności mam bajaderki 🙁

    3. Anonimowy
      Luty 6, 2017, 7:27 pm

      A to dlatego, że w tym przepisie mleko niepotrzebne. ja robię to ciasto bez mleka i wychodzi jak należy 🙂

  63. Anonimowy
    Kwiecień 9, 2016, 9:46 pm

    Ja dodalam orzechy wloskie Pyszne ciasto Rewelacja Tylko jak dla mnie za słodkie nastepnym razem dam troche mniej cukru

  64. Ela Koźmińska
    Kwiecień 12, 2016, 3:46 pm

    No nie mogłam się powstrzymać ! Będzie idealne do jutrzejszej kawy na uczelni 😉 Zmniejszyłam tylko ilość cukru, bo próbuję go ograniczyć (ile się da ;))
    PS. Musiałam się mocno pilnować żeby nie wyjeść surowego ciasta, takie pyszne, kakaowe! <3

  65. opalanka
    Kwiecień 12, 2016, 4:59 pm

    Bardzo się cieszę, tez mam problem z opanowaniem chęci podjadania:)

  66. Anonimowy
    Kwiecień 26, 2016, 9:39 pm

    To jest to co misie lubia najbardziej:) Choc lekko zmodyfikowalam nie dalam sody bo nie lubie dalam podwojna porcje proszku, dalam tylko 1/3szkl cukru i jednego banana wiecej. No i syplo mi sie bakalii:) wyszedl bardzo mokry mimo ze siedzial godzine, ale to nie zakalec wszystko przez zbyt duza ilosc bakalii(z keksem tez mam ten problem;)). I polewa u mnie z mlecznej czakolady bo ciastu slodycz daja tylko banany i bakalie. Pyszny jest, polecam a jak ktos lubi to moze modyfikowsc jak ja;) Jedna blaszka zniknela jeszcze ciepla, dobrze ze sa dwie:)

  67. Kristina
    Kwiecień 28, 2016, 1:57 pm

    Ostatnio zrobiłam chlebek bananowy, bardzo mi smakował, ale koniecznie muszę spróbować zrobić ciasto według Twojego przepisu! Uwielbiam żurawinę, myślę, że aromat kakao i słodkie banany to świetne połączenie 😉

  68. Kristina
    Maj 1, 2016, 11:55 am

    Zrobiłam wczoraj to ciasto pierwszy raz i udało się 🙂 ciasto ładnie urosło, ma cudowny aromat! Podwoiłam ilość składników sypkich, bo mam dość dużą keksówkę, ale wzięłam tylko dwa duże banany, bo bałam się zakalca. Ciasto jest wspaniałe. Bardzo, bardzo dziękuję za przepis! 🙂

    1. opalanka
      Maj 1, 2016, 5:37 pm

      Super, pozdrowionka:)

  69. Oktawia Guślińska
    Maj 20, 2016, 12:03 pm

    Robiłam trzy dni temu, pychaa. Dziś robię po raz drugi; D ale do środka daje tylko migdały; D

  70. Anonimowy
    Czerwiec 12, 2016, 12:17 pm

    Witam, co tydzień piekę ciasta ale z tego przepisu wyszedł mi zakalec.

  71. Puchatkowa
    Czerwiec 16, 2016, 4:45 pm

    dobry przepis, bo nie ma wydziwionych składników ja sobie odpuszczam bakalie i tak wychodzi pyszne

  72. Anonimowy
    Czerwiec 24, 2016, 8:50 pm

    Ekspresowe ciacho 🙂 Do jednej miski wszystkie mokre składniki z bananami, zblendowałam wszystko na raz. Mleko zimne. Drugi pojemnik sypkie. Łączymy oba, 50 minut i gotowe 😉 Zamiast bakalii dodałam gorzkiej czekolady pokrojonej w małe kostki. Ciasto gliniaste i bananowe, jak dla mnie smaczny pomysł na wykorzystanie bananów 😉

  73. Anonimowy
    Lipiec 14, 2016, 9:09 am

    Czekam na moje dzieło… Od 10 min w piekarniku 🙂
    Ja zamiast cukru dałam 3 łyżki miodu i jednego banana więcej, użyłam też mniej masła.
    Ciasta starczyło mi na dwie aluminiowe kreskówki.
    Wierzch udekotowalam wiórkami kokosowymi, migdałami i kakaem ciemnym.

  74. Anonimowy
    Lipiec 19, 2016, 9:09 pm

    Ciasto wyszło pyszne! Jako bakalio użyłam pokruszonych orzechów włoskich i laskowych 🙂 Ale najpiękniejszy jest zapach – cały dom aż przesiąkł czekoladą – będzie się dziś słodko spało! 🙂

    1. opalanka
      Lipiec 20, 2016, 7:00 am

      🙂 wszystkie świeczki zapachowe świata mogą się schować:) pozdrawiam

  75. Paulina Rutkowska
    Sierpień 6, 2016, 7:02 pm

    Piekłam 1,5h a i tak wyszedł zakalec…nie polecam tego przepisu.

  76. Anonimowy
    Sierpień 14, 2016, 7:18 pm

    Bardzo dobre ciasto a najlepsze jest to,ze jest bardzo szybkie w przygotowaniu.Ja podwoilam ilosc skladnikow i upieklam w tortownocy 28 cm.Rzeczywiscie cos w rodzaju zakalca(browni:)?) ale ja takie baaardzo lubie.Nalezy dac troche wiecej cukru i wtedy bedzie bardziej wyraziste.I nie zapomnijcie o szczypcie soli,ona tez wydobywa smak.

  77. Anonimowy
    Wrzesień 9, 2016, 2:48 pm

    Ciasto wyszlo cudne. Dodalam mniej cukru, ale zrobilam polewe z nutelli. Idealnie wilgotne w srodku, mocno czekoladowe, ale czuc banany.
    Polecam wszystkim!!

  78. Anonimowy
    Wrzesień 18, 2016, 11:44 am

    Co to jest mala keksowka? Ile ma cm?

    1. opalanka
      Wrzesień 18, 2016, 1:03 pm

      napisałam przy składnikach – ok.10×25. Może tez być nieco mniejsza, ciasto będzie wyższe.

  79. Ja
    Wrzesień 26, 2016, 7:10 am

    Om om om ciacho wyszło przepyszne i zniknęło w ekspresowym tempie 🙂 Cudowne!!!!!!

    1. opalanka
      Wrzesień 26, 2016, 7:40 pm

      🙂 to lubię:)

  80. Anonimowy
    Październik 1, 2016, 5:56 pm

    Ja zamiast cukru dalam stewie I ksylitol. Zamiast bakalii orzechy wloskie pol kostki czekolady z zawartoscia kakao 80% I garsc morwy bialej, wszystko rozdrobnione w blenderze. Wyszlo puszyste I przepyszne. Pielkam w duzej blaszce pol godziny. Corka zachwycona.

  81. Elfik Trumienny
    Październik 17, 2016, 1:04 pm

    Zrobiłam i wyszło cudne! Tylko bananów nie blendowałam, ale pokroiłam w kostki i obtoczyłam w mące, dzieki czemu nie rozwaliły się podczas pieczenia. Nie dodawałam bakalii. Ciasto ślicznie urosło!

  82. Anonimowy
    Październik 28, 2016, 10:26 pm

    znalazłam zapomniane w lodówce banany 6 szt..(w środku OK ale skórka czarna, nieapetyczne)-co robić? i znalazłam TEN przepis :))))))):))))))
    lubię proste i szybkie potrawy bo u mnie już piąty miesiąc upał(w Houston +30C) i nie da sie wytrzymać przy kuchni, nawet z klimą. Zrobiłam podwójną porcję z powodu bananów. Zblendowałam mokre, dodałam suche, wymieszałam mikserem (lenistwo)- i WYSZŁO mimo,że zapomniałam podgrzać mleko,zamiast cukru /wskazówka dla'bezcukrowych'/dodałam sugar free"Skinny Syrups" firmy Jordan's o smaku Irish Cream (ok 1/3 porcji mleka zastąpiłam syropem bezcukrowym-ale wszystko wg gustu, trzeba próbować,żeby nie 'przedobrzyć') esencji waniliowej już nie dodawałam (Irish Cream ma wystarczajaco mocny aromat)i… wyszło rzadkie(jak naleśnikowe)…coś zrobiłam 'nie tak'…albo cukier ma wpływ na konsystencję… więc: dodałam 'na oko' mąki(ok 1/2 szklanki, moze więcej) + dodatkowa 1/3 łyżeczki sody a na końcu: rodzynki, żurawine i połamane orzechy włoskie. Ciasto wlałam do 5 keksówek tak na 2-3cm (krócej sie pieką a w upale – dla mnie bardzo ważne) i po 25 min wyrooosły (troche niższe niż na zdjęciu)i są cudownie wilgotne, puszyste (zupelnie nie 'gumowate' chociaż miałam nadzieję, bo takie uwielbiam) i przepyyyszne mimo modyfikacji. I nawet smak banana z tym Irish-syropem lekko czuc w tle (mąż nie wyczuwa i bananów nie lubi- to może być wskazówka dla babanofobów: zamiast wanilii dodać jakiś alkoholowy mocny aromat…albo kawowy) Pierwsżą blaszkę,wyjadłam sama,jeszcze bez polewy, dmuchając 😉 bo gorące(wiem,że nie zdrowe ale…takie nieziemsko pyszneee było). Mąż sie dosiadał do drugiej, też jeszcze bez polewy :)))) . Może uda mi sie polać czekoladą ostatnie 3 (na weekend)…
    Dzięki za super prosty przepis.
    Hijustońska GosiaS

    1. opalanka
      Październik 29, 2016, 1:40 pm

      :);) Dzięki bardzo za komentarz, Hijustońska Gosiu, ściskam Cię serdecznie:)

  83. Anonimowy
    Listopad 24, 2016, 7:35 am

    Bardzo smaczne ciacho choć i u mnie zakalec. Tzn wpierw ładnie urosło,potem opadło (spód bardzo ciemny więc czas spędzony w piekarniku wystarczający). Mam tylko pytanko- szklanka mąki ma u Ciebie 170g zaś 2/3 szklanki cukru ma u Ciebie 180g. Wiem, że różne produkty mają inny ciężar ale zastanawiam się czy gramatura mąki nie została pomylona? Odmierzyłam 170g mąki i nie zmieściła się do kubka 330ml więc może tu jest pies pogrzebany? Suma sumarum założyłam że jest błąd w opisie gramatury mąki i dodałam standardową miarkę szklanki 250ml. Surowe ciasto było baaardzo wodniste, może zatem gdzieś tu jest błąd? Pozdrawiam serdecznie!

    1. opalanka
      Listopad 24, 2016, 8:05 am

      Nie, wszystko jest ok. Nawet z ta gramaturą mąki nieco na wyrost dałam. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/przelicznik.html – tu jest przelicznik.
      Ciasta z owocami niosą ryzyko powstania zakalca tu jest link od poczytania. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html, może tu coś znajdziesz. A to ciasto jest w konsystencji lepkie, nie suche i puszyste. Pozdrawiam serdecznie:)

  84. Panda
    Listopad 24, 2016, 12:44 pm

    Drugi raz juz piekłam to ciasto. Poprzednio syn nie chciał jeść bo było czuć za bardzo banany. Dzisiaj dosypalam przyprawy do piernika więc może syn się skusi bo piernik lubi.co do wilgotności to za pierwszym razem było mniej wilgotne, teraz wygląda jak zakalec więc włożyłam jeszcze na 10 minut do piekarnika, chociaż ciasto zdążyło juz ostygnac,może się podpiecze i zakalec się zmnienjszy. Mój mąż zakalca nie ruszy więc robię co moge ;). W smaku pycha chociaż bez polewy robię.
    Kotlety z kalafiora z tego bloga to mój ostatni hit. Blog należy do moich ulubionych ♡
    Pozdrawiam

  85. Anonimowy
    Styczeń 14, 2017, 8:35 pm

    Nie miałam sody, dałam zamiast tego proszek, mleko zimne, bo nie chciało mi się czekać na podgrzanie do temperatury pokojowej. Zrobiłam od razu podwójną porcję bo miałam masę przejrzałych bananów. Nie zrobiłam polewy, bo nie zdążyłam… ciasto zniknęło. Wyszło FANTASTYCZNE!!! Jutro kupuję banany właśnie na to ciasto.
    Dzięki za przepis i pozdrawiam
    Ola
    PS. używam form silikonowych. Super wygodne, polecam. 🙂
    PS 2. Ciasto piekłam znacznie dłużej, bo w podanym czasie się nie dopiekło. Mam tylko termoobieg, więc może tu jest przyczyna. Robiłam podwójną porcję ale piekłam w dwóch formach po połowie ciasta, w piekarniku w jednym czasie i na tej samej półce.

  86. Billie
    Luty 4, 2017, 9:17 pm

    Pyszności! Dziękuję za podzielenie się przepisem. Ciasto bardzo sycące. Jeśli użyć bardzo dojrzałych bananów, można śmiało zmniejszyć ilość cukru. Wspaniałości! Pozdrawiam!

  87. Anonimowy
    Luty 8, 2017, 8:22 am

    zrobiłam z podwójnych składników, bo miałam 4 banany, które już wychodziły. keksówka i muffiny siedzą w piekarniku.

  88. rosa stewart
    Marzec 3, 2017, 7:36 pm

    Zrobilam wszystko wg przepisu a ciasto nie wyroslo! Co poszlo nie tak?? Powinnam podejrzewac piekarnik z racji wysluzenia…?
    Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam Rosa

    1. opalanka
      Marzec 5, 2017, 8:57 pm

      Nie wiem. W ogóle nie wyrosło? A upiekło się? Trzeba sprawdzić na dowolnym innym przepisie albo sprawdzić kuchennym termometrem temperaturę w piekarniku czy się zgadza.

  89. Magdalena Suliga
    Marzec 8, 2017, 2:26 pm

    Wczoraj wieczorem zrobiłam a już połowy nie ma, mojemu mężowi bardzo smakuje, nawet nie zorientował się ze to z bananami 😀 myslał ze jakis alkohol tam dodałam 😀 DZIEKUJE ! mam jeszcze 4 banany, wiec na kolejne ciacho 🙂

  90. Anonimowy
    Marzec 25, 2017, 4:03 pm

    Miałam za duzo bananow w domu, postanowilam zrobic to ciacho….. i co???? I wyglada,jak i rowniez rowniez smakuje jak zakalec…. pierwszy i ostatni raz go zrobilam….

  91. Renata
    Kwiecień 6, 2017, 1:20 pm

    Zakalec jakich mało ,a piekło się ok półtorej godziny .Wierzch prawie spalony a środek płynny.Nigdy więcej nie pieke

  92. Anonimowy
    Kwiecień 29, 2017, 8:30 pm

    Właśnie skończyłam piec. Wyszło bardzo dobre, wilgotne, mocno kakaowe, z wyglądu tak jak na zdjęciu 🙂 a kucharka ze mnie raczej marna, więc tym bardziej się cieszę 🙂

    1. opalanka
      Kwiecień 30, 2017, 6:06 am

      I ja bardzo się cieszę:)pozdrowionka:)

  93. Anonimowy
    Czerwiec 24, 2017, 1:20 pm

    Szukalam latwego przepisu i ten wlasnie taki jest. Upiekl sie super chociaz troszke pekl -nie szkodzi �� studzi sie jeszcze nie probowalam ale na pewno bedzie pyszny ��

  94. Anonimowy
    Lipiec 12, 2017, 10:17 am

    Bardzo dobre ciasto. Łatwe w przygotowaniu polecam

  95. Anonimowy
    Sierpień 17, 2017, 9:16 am

    Pyszności.. Nie zdążyłam zrobic polewy… ;)) Serdecznie polecam nawet tym, ktorzy jak ja nie często pieką ciasta 🙂

  96. marcjanka
    Wrzesień 9, 2017, 5:30 am

    Ciasto super, troszkę zmodyfikowałam przepis, do ciasta dodaję 3 banany, ale zrezygnowałam z mleka. Ciasto jest wilgotne i nie martwię się, że wyjdzie zakalec. Znika bardzo szybko ?

  97. Unknown
    Wrzesień 18, 2017, 1:26 pm

    To ciasto ma być wodnista?

  98. Joanna
    Listopad 22, 2017, 4:03 pm

    coś jest nie tak z proporcjami, piekłam je 70 minut a wyszedł zakalec…. 🙁

    1. Beata Królikiewicz
      Listopad 23, 2017, 8:16 am

      Zakalec nie zależy od długości pieczenia. Zerknij tu – http://niebonatalerzu.pl/2014/05/dlaczego-wyszed-zakalec.html. W przypadku ciast z owocami ryzyko neico większe.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Subscribe to our newsletter

FreshMail.pl