Bardzo czekoladowe ciasto. Missisipi mud cake. Przepis
Bardzo wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Miękkie, aksamitne albo jak kto woli – jedwabiste, jakby w rodzaju delikatnego, jednolitego ale puszystego zakalca. Inne. Dwadzieścia lat temu kupiłam sobie kawałek mud cake w australijskim bistro. Był przepyszny. Całe szczęście, że na luksus nabywania dowolnych ilości nie było mnie wtedy stać. To było wtedy tak nieosiągalne dobro, że nie przyszło mi do głowy, że mogę je sobie w dowolnym czasie upiec sama:)
Ciasto polane polewą można podać solo albo z kulką lodów czy niewielką ilością bitej śmietany. Można też przekroić je na warstwy i przełożyć kremem, będzie świetną podstawą tortu. Bezproblemowe ciasto, nawet niekoniecznie z użyciem miksera, nie ma w nim ubijania, składniki można wymieszać łyżką. Pycha.
składniki ( na tortownicę 22 cm):
– 180 ml ciepłej wody
– 200 g masła (82 % zawartości tłuszczu)
– 200 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao pow. 50 %)
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 120 ml maślanki, jogurtu naturalnego, kefiru lub mleka
– 4 jajka
– 2 łyżki oleju
– 300 g mąki pszennej
– 250 g cukru (lub mniej, jeśli lubimy bardziej wytrawne wypieki)
– 80 g kakao
– łyżeczka sody oczyszczonej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– duża szczypta soli
polewa:
– tabliczka gorzkiej czekolady ( 100g)
– ok. 4-5 łyżek słodkiej śmietanki 30 – 36%
Dno tortownicy wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia.Wokół rantu włożyć paski papieru wystające ponad brzegi tortownicy, podwyższenie dla jej brzegów.
Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Do większej miski (muszą się w niej zmieścić wszystkie składniki ciasta) wlać ciepłą wodę, dodać masło, połamaną czekoladę i kawę. Miskę ustawić na rondlu z gotującą się wodą.Wszystko rozpuścić mieszając na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Lekko ostudzić. Mieszając, dolać mleko, dodawać po jednym jajku, wlać olej. Przez sitko wsiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać cukier, wymieszać (łyżką lub mikserem) aż ciasto będzie jednolite. Przelać do formy i wstawić do
całkowicie nagrzanego piekarnika, włączonego na funkcję góra/dół, bez termoobiegu. Piec ok. 50 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta powinien być wilgotny, może być lekko brudny, ale nieoklejony ciastem. Możliwe, że ciasto trzeba będzie piec dłużej, nawet do godziny piętnaście minut. Zbyt długie pieczenie wysusza ciasto, dlatego trzeba często sprawdzać, by uchwycić właściwy moment. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.
W rondelku nad gotującą się wodą rozpuścić połamaną czekoladę, zalać śmietanką. Podgrzewać aż mieszana masa stanie się jednolita.
Z ciasta usunąć papier. Ostrym nożem można skroić nierówny, popękany wierzch. Polać polewą nawet jeszcze lekko ciepłe. Jeśli chcemy kroić ciasto na warstwy do tortu, należy zaczekać do całkowitego ostudzenia. Przechowywać pod przykryciem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Jakie czekoladowe! Wspaniałe:)
Czekolada!!! biorę:)
O mamusiu! Ale to musi być pyszne!
Takie mokre, takie pyszne<3
Chyba się w nim zakochałam;)
Ile i jakiej czekolady oraz śmietanki ma być do polewy?
Zgubiłam polewę, ładne rzeczy:) Tabliczka gorzkiej i kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka. Ze śmietanką jest bardziej elastyczna. Dopisałam:)
Improwizowałam i na szczęście się udało. Ciasto wyszło pyszne.Czekam na kolejne przepisy. Pozdrawiam
pozdrawiam również:)
wygląda fantastycznie! czy to na walentynki czy na każdą inną okazję albo i bez 😉 w końcu to czekolada! ;D
To już któryś z kolei przepis z tego bloga i żaden mnie nie rozczarował.:) Aktualnie ciasto czekoladowe rośnie w piecu i dzieciaki już nie mogą się doczekać. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, ściskam Ciebie i dzieciaki:)
Nie jest mało słodkie? Bo to same gorzkie czekolady 🙂
Musisz zrobić pierwszy raz i ocenić, za drugim razem ewentualnie modyfikować dla swoich potrzeb. Mało słodkie – bardziej słodkie – rzecz względna i dla każdego co innego oznacza. Dla mnie – słodkie w sam raz:)
Moim zdaniem w sam raz – nie za słodkie i nie za gorzkie 🙂
Dziś zrobiłam. Niebo w gębie ��
Ale pysznie wygląda, może akurat się skuszę na sylwestra
Boskie!!!! Pycha pycha pycha! udało się upiec nawet w popsutym piekarniku – chodzi tylko termoobieg plus piekarnik wyłączyl się w połowie pieczenia i po jakimś czasie dopiero się włączył.. Więc ciasto trudno zepsuć 🙂 wilgotne, bardziej czekoladowe od kakaowca hihi. A dzisiaj robię pierwszą w życiu pomidorową – przepis z nieba oczywiście 🙂
Super, bardzo się cieszę:)
Czy w przepisie nie ma pomyłki co do ilości kakao?
Nie.
To ciasto to rewelacja.
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/
Wyszło aż za bardzo czekoladowe, co nie zmienia faktu że było naprawdę smaczne. Świetne ciacho do kawy.
Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂
Rewelacyjne ciasto, sprawdziłam przepis i wyszło świetnie, rodzina dopytuje się kiedy znowu zrobię 😉
Takie choco to ja lubię 😀
To najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam w życiu, dodałam cukier waniliowy i troszku aromatu pomarańczowego, jeszcze ciepłe posmarowalam konfiturą truskawkową, pycha. Dziękuję bardzo za ten przepis <3
Bardzo się cieszę:)
Chcialam zapytac czy na torownice 24 cm i 3 blaty-to wystarcza te skladniki ,czy trzeba zwiekszyc ilosc?
Będzie trochę niższe i można piec je 5 minut krócej. Jeśli chcesz mieć wyższe – skorzystaj z przelicznika foremek w prawej kolumnie bloga albo zwiększ o jakieś 10 % ilość składników. Osobiście robiłabym to “na oko” ale można pobawić się przeliczarką.
Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
Kawa rozpuszczalna jest konieczna? I ten proszek do pieczenia, soda nie wystarczy? Unikam takich rzeczy jak ognia…
Proszę pominąć.
Mamy kolejne ciasto z sukcesem Dziękujemy za przepis.
Czy do środka można dać jeszcze kawałki czekolady?
Można.
To jest przepis że strony
Moje wypieki. Pl
To jest przepis ogólnie znany.
Ile można przechowywać takie ciasto w lodówce?
Różnie bywa. Na pewno ok. 3 dni. A potem trzeba sprawdzać smakowo i oglądać czy nie rozwinęła się pleśń.
Czy do ciasta można wrzucić wiśnie nasączone w alkoholu?