Bardzo czekoladowe ciasto. Missisipi mud cake. Przepis

Bardzo wilgotne, mocno czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Miękkie, aksamitne albo jak kto woli – jedwabiste, jakby w rodzaju delikatnego, jednolitego ale puszystego zakalca. Inne. Dwadzieścia lat temu kupiłam sobie kawałek mud cake w australijskim bistro. Był przepyszny. Całe szczęście, że na luksus nabywania dowolnych ilości nie było mnie wtedy stać. To było wtedy tak nieosiągalne dobro, że nie przyszło mi do głowy, że mogę  je sobie w dowolnym czasie upiec sama:)
Ciasto polane polewą można podać solo albo z kulką lodów czy niewielką ilością bitej śmietany. Można też przekroić je na warstwy i przełożyć kremem, będzie świetną podstawą tortu. Bezproblemowe ciasto, nawet niekoniecznie z użyciem miksera, nie ma w nim ubijania, składniki można wymieszać łyżką. Pycha.

bardzo czekoladowe ciasto

 

missisipi mud cake

składniki ( na tortownicę 22 cm): 

– 180 ml ciepłej wody
– 200 g masła (82 % zawartości tłuszczu)
– 200 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao pow. 50 %)
– 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 120 ml maślanki, jogurtu naturalnego, kefiru lub mleka
– 4 jajka
– 2 łyżki oleju
– 300 g mąki pszennej
– 250 g cukru (lub mniej, jeśli lubimy bardziej wytrawne wypieki)
– 80 g kakao
– łyżeczka sody oczyszczonej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– duża szczypta soli
polewa:
– tabliczka gorzkiej czekolady ( 100g)
– ok. 4-5 łyżek słodkiej śmietanki 30 – 36%

Dno tortownicy wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia.Wokół rantu włożyć paski papieru wystające ponad brzegi tortownicy, podwyższenie dla jej brzegów.
Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Do większej miski (muszą się w niej zmieścić wszystkie składniki ciasta) wlać ciepłą wodę, dodać masło, połamaną czekoladę i kawę. Miskę ustawić na rondlu z gotującą się wodą.Wszystko rozpuścić mieszając na małym ogniu, aż powstanie jednolita masa. Lekko ostudzić. Mieszając, dolać mleko, dodawać po jednym jajku, wlać olej. Przez sitko wsiać mąkę, kakao, proszek, sodę, dodać cukier, wymieszać (łyżką lub mikserem) aż ciasto będzie jednolite. Przelać do formy i wstawić do

czekoladowe ciasto missisipi mud cake

całkowicie nagrzanego piekarnika, włączonego na funkcję góra/dół, bez termoobiegu. Piec ok. 50 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta powinien być wilgotny, może być lekko brudny, ale nieoklejony ciastem. Możliwe, że ciasto trzeba będzie piec dłużej, nawet do godziny piętnaście minut. Zbyt długie pieczenie wysusza ciasto, dlatego trzeba często sprawdzać, by uchwycić właściwy moment. Ciasto studzić w lekko uchylonym piekarniku.

W rondelku nad gotującą się wodą rozpuścić połamaną czekoladę, zalać śmietanką. Podgrzewać aż mieszana masa stanie się jednolita.
Z ciasta usunąć papier. Ostrym nożem można skroić nierówny, popękany wierzch. Polać polewą nawet jeszcze lekko ciepłe. Jeśli chcemy kroić ciasto na warstwy do tortu, należy zaczekać do całkowitego ostudzenia. Przechowywać pod przykryciem.

 

czekoladowe ciasto

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    20 stycznia, 2016, 8:18 am

    Jakie czekoladowe! Wspaniałe:)

  2. Aguś kulinarnie
    20 stycznia, 2016, 8:20 am

    Czekolada!!! biorę:)

  3. Cook Yourself
    20 stycznia, 2016, 10:00 am

    O mamusiu! Ale to musi być pyszne!

  4. Angie
    20 stycznia, 2016, 10:10 am

    Takie mokre, takie pyszne<3

  5. Olga Pi
    20 stycznia, 2016, 12:55 pm

    Chyba się w nim zakochałam;)

  6. Ewa Woźniak
    21 stycznia, 2016, 1:10 pm

    Ile i jakiej czekolady oraz śmietanki ma być do polewy?

    1. opalanka
      21 stycznia, 2016, 4:57 pm

      Zgubiłam polewę, ładne rzeczy:) Tabliczka gorzkiej i kilka łyżek słodkiej śmietanki lub mleka. Ze śmietanką jest bardziej elastyczna. Dopisałam:)

    2. Ewa Woźniak
      21 stycznia, 2016, 8:53 pm

      Improwizowałam i na szczęście się udało. Ciasto wyszło pyszne.Czekam na kolejne przepisy. Pozdrawiam

    3. opalanka
      21 stycznia, 2016, 9:31 pm

      pozdrawiam również:)

  7. Poproszę Dokładkę
    21 stycznia, 2016, 9:41 pm

    wygląda fantastycznie! czy to na walentynki czy na każdą inną okazję albo i bez 😉 w końcu to czekolada! ;D

  8. Unknown
    27 lutego, 2016, 4:17 pm

    To już któryś z kolei przepis z tego bloga i żaden mnie nie rozczarował.:) Aktualnie ciasto czekoladowe rośnie w piecu i dzieciaki już nie mogą się doczekać. Pozdrawiam

    1. opalanka
      27 lutego, 2016, 6:40 pm

      Bardzo się cieszę, ściskam Ciebie i dzieciaki:)

  9. Anonimowy
    6 września, 2016, 7:47 am

    Nie jest mało słodkie? Bo to same gorzkie czekolady 🙂

    1. opalanka
      6 września, 2016, 10:00 am

      Musisz zrobić pierwszy raz i ocenić, za drugim razem ewentualnie modyfikować dla swoich potrzeb. Mało słodkie – bardziej słodkie – rzecz względna i dla każdego co innego oznacza. Dla mnie – słodkie w sam raz:)

    2. Katarzyna Borakiewicz
      8 stycznia, 2017, 7:27 am

      Moim zdaniem w sam raz – nie za słodkie i nie za gorzkie 🙂

  10. Anonimowy
    19 listopada, 2016, 11:02 pm

    Dziś zrobiłam. Niebo w gębie ��

  11. Monika
    30 grudnia, 2016, 10:48 am

    Ale pysznie wygląda, może akurat się skuszę na sylwestra

  12. Katarzyna Borakiewicz
    8 stycznia, 2017, 7:26 am

    Boskie!!!! Pycha pycha pycha! udało się upiec nawet w popsutym piekarniku – chodzi tylko termoobieg plus piekarnik wyłączyl się w połowie pieczenia i po jakimś czasie dopiero się włączył.. Więc ciasto trudno zepsuć 🙂 wilgotne, bardziej czekoladowe od kakaowca hihi. A dzisiaj robię pierwszą w życiu pomidorową – przepis z nieba oczywiście 🙂

    1. opalanka
      8 stycznia, 2017, 9:50 am

      Super, bardzo się cieszę:)

  13. Anonimowy
    18 stycznia, 2017, 4:45 pm

    Czy w przepisie nie ma pomyłki co do ilości kakao?

    1. opalanka
      18 stycznia, 2017, 5:33 pm

      Nie.

  14. KarolinaSnowarska
    17 lutego, 2017, 10:56 am

    To ciasto to rewelacja.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/

  15. zobacz więcej
    13 marca, 2017, 7:27 pm

    Wyszło aż za bardzo czekoladowe, co nie zmienia faktu że było naprawdę smaczne. Świetne ciacho do kawy.
    Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 🙂

  16. Kasia
    11 maja, 2017, 11:35 am

    Rewelacyjne ciasto, sprawdziłam przepis i wyszło świetnie, rodzina dopytuje się kiedy znowu zrobię 😉

  17. Choco
    4 września, 2017, 6:52 pm

    Takie choco to ja lubię 😀

  18. Agnieszka
    17 lutego, 2018, 11:27 pm

    To najlepsze ciasto czekoladowe jakie jadłam w życiu, dodałam cukier waniliowy i troszku aromatu pomarańczowego, jeszcze ciepłe posmarowalam konfiturą truskawkową, pycha. Dziękuję bardzo za ten przepis <3

    1. Beata Królikiewicz
      18 lutego, 2018, 5:36 pm

      Bardzo się cieszę:)

  19. ewa
    18 września, 2018, 9:06 am

    Chcialam zapytac czy na torownice 24 cm i 3 blaty-to wystarcza te skladniki ,czy trzeba zwiekszyc ilosc?

    1. Beata Królikiewicz
      18 września, 2018, 10:50 am

      Będzie trochę niższe i można piec je 5 minut krócej. Jeśli chcesz mieć wyższe – skorzystaj z przelicznika foremek w prawej kolumnie bloga albo zwiększ o jakieś 10 % ilość składników. Osobiście robiłabym to „na oko” ale można pobawić się przeliczarką.

      1. ewa
        18 września, 2018, 12:51 pm

        Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

  20. Monika
    13 stycznia, 2019, 8:19 pm

    Kawa rozpuszczalna jest konieczna? I ten proszek do pieczenia, soda nie wystarczy? Unikam takich rzeczy jak ognia…

    1. Beata Królikiewicz
      14 stycznia, 2019, 7:35 am

      Proszę pominąć.

  21. kinga
    3 marca, 2019, 2:11 pm

    Mamy kolejne ciasto z sukcesem Dziękujemy za przepis.

  22. Aleksandra
    14 maja, 2019, 12:41 pm

    Czy do środka można dać jeszcze kawałki czekolady?

    1. Beata Królikiewicz
      15 maja, 2019, 7:15 am

      Można.

  23. Wiki
    1 października, 2019, 6:57 pm

    To jest przepis że strony
    Moje wypieki. Pl

    1. Beata Królikiewicz
      4 października, 2019, 7:21 pm

      To jest przepis ogólnie znany.

  24. Patrycja
    7 marca, 2020, 9:38 am

    Ile można przechowywać takie ciasto w lodówce?

    1. Beata Królikiewicz
      8 marca, 2020, 3:48 pm

      Różnie bywa. Na pewno ok. 3 dni. A potem trzeba sprawdzać smakowo i oglądać czy nie rozwinęła się pleśń.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)