Szybkie ciasto bananowe. Mocno czekoladowe, łatwe ciasto

Ciasto bananowe, mocno czekoladowe, bardzo wilgotne, lepkie w strukturze i błyskawiczne w wykonaniu. Najlepiej gdy ma się w domu bardzo dojrzałe banany, mogą być takie z poczerniałą skórką. Przepis jest banalny. Blendujemy składniki mokre, mieszamy suche. Łączymy całość w komplet i do piekarnika. Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto “przyda się” na środek tygodnia i do niedzielnej kawy z przyjaciółmi. Wyjdzie każdemu, nawet tym, którzy narzekają na swoje nieumiejętności kuchenne. Albo zwyczajnie nie chce im się dokonywać rzeczy skomplikowanych. Mnie się dzisiaj zupełnie nie chce. Ale ciasto na spotkanie mam:)

PS Nie wszystkie czynności można dokładnie opisać.  I receptury wydawałby się wtedy długie i skomplikowane. Czasem na pytanie – “jak wyłożyć formę papierem do pieczenia” odpowiedź właściwa – jak umiesz najlepiej. Za każdym razem robię to trochę inaczej. Jeśli tego nie opisałam, oznacza to, że moim zdaniem sposób nie ma większego znaczenia. Pozostawiam w tym zakresie obszar do twórczości wykonawcy. Oczywiście na każde pytanie bardzo chętnie odpowiadam również – jak umiem najlepiej i lubię to robić. Ale najważniejsza rzecz – należy w kuchni mieć dobre nastawienie i się bawić. Najgorsze co może się zdarzyć – może się nie udać. To niezbyt kosztowna lekcja i nie ma się czym przejmować. Bez spinki – wychodzi większość rzeczy, mnie się udaje czasem za pierwszym, czasem za drugim a biszkopt bez proszku to za dwunastym razem. Ściskam mocno i życzę dobrej zabawy w kuchnię:)

zobacz inne przepisy na ciasto bananowe

 

ciasto bananowe, mocno czekoladowe

 

ciasto bananowe , mocno czekoladowe

ciasto bananowe mocno czekoladowe – składniki (na małą keksówkę ok. 10×25 cm) : 

 – dwa mocno dojrzałe banany (najlepiej te z poczerniałą skórką)

–  3/4 szklanki (ok.160 ml) ciepłego, niegorącego mleka
– 1/4 szklanki stopionego, niegorącego masła lub oleju (60 g)
– 2 jajka
– szklanka mąki (170 g)

– 4 czubate łyżki ciemnego kakao
– 1/2 szklanki cukru (110 g)
– kilka kropli esencji waniliowej lub łyżka cukru waniliowego
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– dwie garście ulubionych bakalii (u mnie żurawina i rodzynki)
polewa:
 – pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g, o przynajmniej 50 % zawartości kakao)
– łyżeczka masła
– 3 łyżki gorącego mleka
Piekarnik ustawić na 180 st., formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Banany pokroić i mocno zblendować w wysokim naczyniu. Dodać tu wszystkie mokre składniki: mleko, masło lub olej, jajka, zmiksować na jednolitą masę. Wszystkie składniki suche – mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek zmieszać w dużej misce. Dolać do nich masę z bananami, bakalie i całość wymieszać krótko łyżką (nie mikserem) ale nie bardzo porządnie, mogą pozostać grudki.
Przelać do formy i od razu wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 – 50 minut, patyczek od szaszłyka wsadzony do ciasta musi być po wyjęciu nieoklejony ciastem ale nie musi być suchy, ciasto jest naturalnie wilgotne od owoców.
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małego rondelka lub miseczki, podgrzewać nad naczyniem z gotująca się wodą. Dodać masło, mleko, mieszać do połączenia składników. Gdyby polewa była zbyt gęsta, dodać więcej mleka. Polewę wylać na wierzch ciasta.
ciasto bananowe mocno czekoladowe
ciasto bananowe mocno czekoladowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    27 stycznia, 2015, 9:17 am

    jakie bogactwo czekolady, musi świetnie poprawiać humor;)

    1. Krzysiek
      13 kwietnia, 2019, 8:54 pm

      aby była zdrowsza 🙂 dodałem 110 g cukru a mąkę pszenną zastąpiłem mąką pszenną pełnoziarnistą z dodatkiem kukurydzianej i podarowałem sobie polewę, wyszła równie dobra, świetny przepis 🙂

      1. Monika
        8 lutego, 2020, 7:53 pm

        U mnie zamiast zwykłej mąki, mąka kokosowa. Zamiast masła, olej kokosowy. Zamiast cukru, ksylitol. Zamiast mleka, mleko sojowe. Pominelam tez proszek do pieczenia. Ciasto wyszło bardzo lekkie. Ale również niebo w gębie 😉

        1. Beata Królikiewicz
          8 lutego, 2020, 8:20 pm

          Super!

          1. Barbara
            11 września, 2020, 3:43 pm

            A ja zamiast mleka dałam wodę a zamiast bananów – bataty. Wyszło znakomicie!

        2. as
          15 października, 2020, 3:56 pm

          gdyby kokos był taki zdrowy jak myślisz to świat już dawno byłby nim zasadzony… i posypany ksylolitem… raczej nie wiesz czy szkodzi i co bardziej szkodzi… bo od kiedy z soi robi się mleko? i czy wiesz co to jest mleko?

          1. Beata Królikiewicz
            15 października, 2020, 5:00 pm

            As – uszczypliwości niepotrzebne. Buziole

          2. Annabelle
            7 marca, 2021, 10:21 pm

            Tak szczerze to lepiej zjeść to masło niż olej kokosowy… A zamiast mąki pszennej orkiszową, A jak ktoś nie ma nietoleracji laktozy to po co rezygnować z mleka

  2. Justyna Żak
    27 stycznia, 2015, 1:02 pm

    wygląda smakowicie:)

  3. wedelka
    27 stycznia, 2015, 1:59 pm

    Ale apetycznie wygląda 🙂 To zdecydowanie moje smaki 🙂

  4. Olga!
    27 stycznia, 2015, 2:20 pm

    Właśnie siedzi w piekarniku! Bałam się, że się nie zmieści do mojej keksówki, a mam nawet większą, ale póki co nic nie wypływa 😉

    1. opalanka
      27 stycznia, 2015, 2:35 pm

      daj znać jak poszło 🙂

  5. kramerowa
    27 stycznia, 2015, 3:14 pm

    dostałam ślinotoku….

  6. jagodaj
    27 stycznia, 2015, 8:46 pm

    W sobotę piekę, wygląda obłędnie:-)

  7. poproszedokladke.pl
    28 stycznia, 2015, 6:43 am

    oj te banany muszą dodawać ciastu niezwykłej wilgoci! bardzo lubię takie ciacha, szkoda tylko, że mam w domu bananofoba ;D

    1. opalanka
      28 stycznia, 2015, 11:15 am

      Jak mu nie powiesz, może nie poczuje:)

  8. Michał
    28 stycznia, 2015, 11:38 am

    Ja kiedyś na czyiś urodzinach jadłem tort bananowy był przepyszny. Uważam, że owoce w cieście to super połączenie, a takie ciasto jak zostało tu przedstawione to jadłbym i jeszcze pewnie wziął bym dokładkę. Fantastyczny pomysł gratuluję i pozdrawiam.

    1. opalanka
      28 stycznia, 2015, 12:52 pm

      pozdrawiam również:)

  9. Polka J.B
    28 stycznia, 2015, 2:40 pm

    Niebo w gębie ! 🙂

  10. gin
    28 stycznia, 2015, 8:18 pm

    Ma piękny kolor i cudowną konsystencję, musiał smakować bajecznie 🙂

  11. ladybisquit
    30 stycznia, 2015, 9:54 am

    Pyszne i proste. Wilekie dzieki za te przepisy!

  12. Anonimowy
    30 stycznia, 2015, 1:18 pm

    Czy można zrobić to ciasto w formie muffinek?

    1. opalanka
      30 stycznia, 2015, 4:25 pm

      Nie robiłam, ale wydaje mi się, że można.

    2. riba861
      14 lipca, 2016, 12:22 pm

      moje muffiny wlasnie sa w piekarniku 🙂 mmmm smakowalam surowe ciasto i już mi slinka cieknie 😀 pozdrawiam! i dziekuje za przepyszny przepis! 🙂

      1. Gosiak
        5 czerwca, 2020, 3:09 pm

        Czy muffinki też tyle czasu się piecze? Czyli Te ok 50 minut?

        1. Beata Królikiewicz
          7 czerwca, 2020, 3:18 pm

          Krócej, powinno wystarczyć ok. 30 – 40. Trzeba sprawdzić patyczkiem, musi być nieoklejony.

  13. Anonimowy
    5 lutego, 2015, 4:24 pm

    właśnie siedzi w piekarniku, nie mogę się doczekać 🙂

    1. opalanka
      5 lutego, 2015, 4:51 pm

      Daj znać, jak wyszło:)

  14. Matka Żona Nie-kochanka
    9 lutego, 2015, 8:50 am

    Siedzi w piekarniku 🙂 już sama masa była pyszna więc ciasto będzie mistrzostwem 🙂

  15. słoneczne życie uśmiechniętej
    21 lutego, 2015, 5:06 pm

    Piekłam w prodiżu, nieco dłużej niż 50 minut. Czy to ciasto jest rzeczywiście takie jakby mokre? Zastanawiam się czy jest upieczone, ale brzegi odeszły od brytfanki piekło się prawie godzinę więc mam nadzieję, że ono po prostu ma taką konsystencję 😉

    1. Kasia
      25 czerwca, 2018, 9:10 am

      No właśnie piekłam najpierw na dwie grzałki przez 40 minut na 180 stopni potem kolejne 20 minut na samej dolnej by nie spiekła mi się góra, a i tak ciasto od patyczka nie odchodziło, więc jeszcze przez 5 minut na 200 stopni i zostawiłám w piekarniku. Mam nadzieje że nie ma zakalca. No i moim zdaniem chyba jednak wszystko zależy od piekarnika i jego mocy bo zazwyczaj jak trafiam na przepis gdzie pisze 180 sopni i 40 minut lub 50, to zawsze wychodzi mi zakalec. Więc nie wiem napiszcie mi jaki macie typ piekarnika, bo ja mam amice.

  16. słoneczne życie uśmiechniętej
    21 lutego, 2015, 5:07 pm

    Piekłam w prodiżu, nieco dłużej niż 50 minut. Czy to ciasto jest rzeczywiście takie jakby mokre? Zastanawiam się czy jest upieczone, ale brzegi odeszły od brytfanki piekło się prawie godzinę więc mam nadzieję, że ono po prostu ma taką konsystencję 😉

    1. opalanka
      21 lutego, 2015, 10:52 pm

      Myślę, że jest upieczone, ma taką konsystencję.

    2. Unknown
      3 maja, 2017, 2:03 pm

      nie za mało składników na prodziż???

  17. Anonimowy
    27 lutego, 2015, 4:21 pm

    Niestety mój piekarnik obecnie działa wyłącznie w funkcji termoobieku lub grzania wyłącznie z góry. Czy zmienić temperaturę i czas pieczenia ciasta? Zakładam, że przynajmniej częściowo będę piekła przykryte, żeby nie wyschło…

    1. opalanka
      27 lutego, 2015, 5:07 pm

      Przy termoobiegu zmniejszyłabym temperaturę do 160 st.

  18. Anonimowy
    27 lutego, 2015, 4:26 pm

    Czy można dodać do ciasta surowe jabłko pokrojone w kostkę czy będzie się kłócić z bananami?

    1. opalanka
      27 lutego, 2015, 5:05 pm

      Nie wiem. Smakowo pewnie byłoby ok, ale nie wiem czy nie zmierzy to w kierunku zakalca. Opisz, jak poszło.

    2. Lucja Danikiewicz
      27 lutego, 2015, 6:09 pm

      Czy te suche skladniki mozna zmiksowac z mokrymi czy mieszac lyzka?

    3. opalanka
      27 lutego, 2015, 9:04 pm

      Lepiej mieszać łyżką. Nie bardzo porządnie.

    4. Justyna
      17 sierpnia, 2019, 8:06 pm

      Można dodać jabłko pokrojone w kosteczkę. Trzeba piec w keksowce zdecydowanie 50-60 min ale nie miałam zakalca. ?

  19. Anonimowy
    28 lutego, 2015, 2:43 pm

    A jaka proporcja składników na blaszkę?

    1. opalanka
      1 marca, 2015, 9:00 pm

      jakiej wielkości? Podałam proporcje na małą keksówkę.

  20. Lucja Danikiewicz
    28 lutego, 2015, 7:45 pm

    Wlasnie upieklam, pychotka!

    1. Dwz
      24 lutego, 2018, 1:25 pm

      I mnie nie poczęstowałaś…. moje się właśnie piecze.

  21. Cukierkowy Potwór
    9 marca, 2015, 7:03 pm

    Wypróbowałam i przepis umieściłam na moim blogu:) bo wyszło pyszne

  22. Anonimowy
    23 marca, 2015, 10:31 am

    Genialne, wspaniałe, rzeczywiście mocno czekoladowe! Chyba nie jadłam lepszego ciasta! Wyszło znakomicie, mimo, że jestem początkująca i dopiero przeżywam swoje wzloty i upadki cukiernicze:) Bardzo dobry przepis. Wszystkim znajomym smakowało. Mąkę zwykłą zamieniłam tylko na orkiszową pełnoziarnistą, z uwagi na dietę. Polecam i zamierzam wypróbować inne przepisy z tej strony:)

    1. opalanka
      23 marca, 2015, 11:53 am

      Zapraszam jak najczęściej:)

    2. Unknown
      9 września, 2015, 2:04 pm

      A ta make orkiszową zachowała świata w takiej samej proporcji? Też chcę zamienić 🙂

  23. Anonimowy
    26 marca, 2015, 10:01 pm

    Mógł by ktoś podać proporcje na dużą blaszkę? Wole sama nie eksperymentować 😀

    1. opalanka
      27 marca, 2015, 10:04 am

      Trzeba zmierzyć blaszkę. Pewnie należy podwoić albo potroić ilość składników. Zmierz i napisz.

  24. Anonimowy
    28 marca, 2015, 2:55 pm

    Niedobre. Zupełnie bez smaku. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem. Nie jest to pierwsze moje ciasto w życiu. Zupełna porażka szkoda czasu i produktów.

    1. Anonimowy
      10 sierpnia, 2016, 3:26 pm

      Trzeba było sobie sypnac więcej cukru. Bo widać że koleżanka słodka dupka….

      1. Monia
        26 marca, 2018, 7:58 pm

        Nie polecam, dziwny smak i tutaj nie chodzi o cukier … Poprostu dziwny… Struktura, konsystencja to nie fajne puszyste ciasto delikatnie mokre.. to dziwne zbite ciasto . Oj nie

  25. Anonimowy
    29 marca, 2015, 9:27 am

    Bardzo dobre, szybkie , łatwe, zawsze wychodzi i mega czekoladowe. Cała rodzina je pokochała.

    1. opalanka
      29 marca, 2015, 8:44 pm

      Bardzo się cieszę:)

  26. Anonimowy
    4 maja, 2015, 2:51 pm

    Właśnie upiekłam ciasto, zamiast papieru wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą, więc brzegi mam bardzo chrupiące. Środek ciasta jest jednak bardzo ciemny i mokry, a piekłam prawię godzinę. Ciasto trochę urosło, ale nieznacznie, wierzch pękł w dwóch miejscach, ale obawiam się czy nie wyszedł zakalec?? Patyczek był suchy jak sprawdzałam, ale ciasto w środku jest mało puszyste i klejące :/

    1. opalanka
      4 maja, 2015, 7:13 pm

      To jest ciasto, które jest dość klejące i mokre. I niezbyt puszyste. Wszystko wydaje się być jak należy. Taka jego uroda.

  27. Anonimowy
    22 maja, 2015, 8:01 pm

    Ciasto pyszne. Pieklam z podwojnej ilosci skladnikow w niewielkiej ok. 25×25 blaszce. Dodalam rodzynki i groszki czekoladowe. A na polewę wysypałam płatki migdalow. Wyszlo fajnie:-) dziękuję za inspirację:-)

    1. opalanka
      23 maja, 2015, 11:30 am

      Pozdrowionka:)

  28. Mama vegankow
    30 maja, 2015, 12:22 pm

    Czy moge zastąpić cukier jakimś PŁYNNYM słodzidlem, np miodem lub syropem klonowym?
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      30 maja, 2015, 6:50 pm

      Wydaje mi się że tak. Nie ma tu ucierania , zatem powinno wyjść.

  29. Anonimowy
    2 czerwca, 2015, 3:13 pm

    Zrobiłam ��pycha ��!!

  30. Anonimowy
    19 czerwca, 2015, 10:51 am

    Świetny przepis! Właśnie zrobiłam swoje ciasto bananowe, które wyszło pyszne, a doświadczoną kucharką nie jestem. 🙂 Nie miałam sody, ale dodałam odrobinę więcej proszku do pieczenia (czy soda była konieczna?). Użyłam też nieco większej foremki, bo wydawało mi się, że masy jest dużo.

    Pozdrawiam i dziękuję za przepis. 🙂
    Maag

    1. opalanka
      19 czerwca, 2015, 11:15 am

      Skoro urosło, to niekonieczna:) Pozdrawiam również:)

  31. Justyna Wilk
    29 czerwca, 2015, 7:30 pm

    Mnie również nie smakuje… wygląda ładnie, ale w smaku tak strasznie nijaki, że szkoda czasu…

  32. Anonimowy
    14 lipca, 2015, 11:11 pm

    sredniawka, ale moze cos spieprzylam?

  33. Alicja Paszkowska
    22 lipca, 2015, 10:53 am

    Dzisiaj robię, dam znać jak poszło. 🙂
    Pozdrawiam, Alicja z
    http://okiem-barwnej-poetki.blogspot.com/

  34. Anonimowy
    1 sierpnia, 2015, 1:04 pm

    w którym miejscu wsadza się bakalie? nie ma o tym mowy w opisie.

    1. opalanka
      1 sierpnia, 2015, 3:40 pm

      Na końcu.

  35. Anonimowy
    8 sierpnia, 2015, 2:27 pm

    Ciasto zjadliwe ale malo bananowe, pomimo dodanych pokrojonych cząstek bananowych. Ale wykonanie szybkie i proste. Olka

  36. Anonimowy
    17 sierpnia, 2015, 9:15 am

    Zrobiłam i… PYCHA!!! "Bananowość": wystarczająca jak dla mnie, wyczuwalna w tle. Ilość faktycznie na keksówkę jak opisano. Podobne do murzynka ale szybsze. Piekłam w upale i nie zdążyłam się "zagotować". Przez moment zgubiłam przepis i neta wertowałam nerwowo w poszukiwaniu ale…JEST, będą powtórki. Ja polecam. Asia

  37. Anonimowy
    17 sierpnia, 2015, 9:18 am

    Jeszcze dodam a propos: "całość wymieszać krótko łyżką (nie mikserem) ale nie bardzo porządnie, mogą pozostać grudki": ja jednak potraktowałam masę mikserem na wolnych obrotach, grudki mnie nie przekonały. Asia

  38. Mama Perełki
    17 sierpnia, 2015, 12:59 pm

    Piekła ponad godzinę a w środku ciasto mokre. Wygląda na zakalec. Szkoda, bo w smaku pyszne

    1. opalanka
      18 sierpnia, 2015, 7:41 am

      To jest mokre ciasto, w rodzaju brownie:)

  39. Anonimowy
    13 września, 2015, 7:12 am

    Witam. Załóżmy że szklanka ma 250 ml, więc 125 ml to nie będzie 3/4 szklanki, tylko 1/2…albo coś źle liczę
    Pozdrawiam…

    1. opalanka
      13 września, 2015, 8:08 am

      Słusznie.

    2. Anonimowy
      13 września, 2015, 11:00 am

      Siedzi w piekarniku, jestem dobrej myśli że wyjdzie. Zrobiłam małą modyfikację, jednego banana pokroiłam w kostkę i dałam pół na pół masła z olejem, mam nadzieję że się przez to nie popsuje 🙂

  40. Anonim
    15 września, 2015, 5:08 am

    Czy można go zrobić w kształcie koła?

    1. opalanka
      15 września, 2015, 10:11 am

      Tak. W tortowniy ok. 20 cm.

    2. Anonim
      15 września, 2015, 2:36 pm

      Dziękuję 🙂

  41. Anonim
    17 września, 2015, 4:24 pm

    Najpierw byłam dobrej myśli, wszystko wykonałam jak należy. Niestety ciasto okazało się klapą…
    A konkretnie okazał się zakalec, jest mi z tego powodu przykro no ale trudno…

    1. opalanka
      17 września, 2015, 6:29 pm

      Na pewno zakalec? To jest mokre ciasto w rodzaju brownie, zatem może nie? 🙂 Na pociechę, dziś piekłam chleb, milionowy raz, wyszedł płaski jak naleśnik. Czasem takie historie w kuchni się zdarzają:)

    2. Anonimowy
      16 lipca, 2016, 9:04 pm

      Nie tylko u Ciebie, u mnie również zakalec mimo, że wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Być może więc autorka nie powiedziała o jakimś szczególe, który jednak jest ważny?

  42. Anonimowy
    10 listopada, 2015, 12:06 pm

    Mam pytanie co to znaczy "ciepłe" mleko?

    1. opalanka
      10 listopada, 2015, 4:11 pm

      ok. 30 st. Nie z lodówki i nie gorące.

  43. Anonimowy
    11 listopada, 2015, 2:03 pm

    Zrobiłam dzisiaj, jak dla mnie rzecz idealna <3
    Prościutkie w wykonaniu, wilgotne i super czekoladowe 🙂
    Minimalnie zmieniłam wykonanie, zamiast bakalii wsypałam trochę słonecznika, żeby było czuć coś 'chrupkiego' w środku i banan zamiast zmiksować pokroiłam na malutkie kawałki 🙂
    podsyłam link do zdjęcia mojego wykonania :*

    1. opalanka
      11 listopada, 2015, 2:06 pm

      Pięknie wyszło!

  44. Anna Dysi
    16 listopada, 2015, 1:26 pm

    rewelacja, właśnie wyjęłam z piekarnika 😀 tylko trochę dłużej piekłam

  45. Barbara Derlatka
    4 grudnia, 2015, 9:54 am

    Przepis w sam raz dla mnie – prosty, a efekt palce lizać. Właśnie robi furorę na imieninowym biurku. Dziękuję

  46. Katarzyna Grzywacz
    5 grudnia, 2015, 3:01 pm

    Ja dałam 3 banany i trochę mniej kakao. Boskie! Mokre, treściwe, zakalcowate, ale ja takie lubie. 🙂 Ja bym to nazwała babanowe brownie. Dzięki za przepis i inspirację. 🙂

  47. Wahre Veteranen
    5 grudnia, 2015, 5:08 pm

    Wyszło identyczne, smakuje świetnie;)

  48. iliana
    22 grudnia, 2015, 1:11 pm

    Jestem na diecie bezcukrowej (ale owoce mogę). Czy jeśli nie dam cukru do ciasta, to muszę dać więcej mąki, żeby ilość produktów sypkich się zgadzała? Czy cukier zastąpić innym sypkim produktem? Będę wdzięczna za szybką odpoiwedź, bo ciasto chciałam na święta jeszcze zrobić:)

    1. opalanka
      22 grudnia, 2015, 2:59 pm

      nie musi zgadzać się ilość sypkich produktów, dla słodyczy można spróbować dać siekane drobno suszone morele i garść zblendowanych daktyli. Pozdrawiam:)

  49. Anonimowy
    31 grudnia, 2015, 3:11 pm

    Robię właśnie kolejny raz, ciasto robi furorę wśród moich dzieci ? g

  50. Anonimowy
    10 stycznia, 2016, 2:30 pm

    A ja właśnie zrobiłam, dałam 3 banany, zrezygnowałam z proszku na rzecz sody – 1 łyżkę (płaską), wyrosło ładniutkie, wilgotne w środku, pycha. Fantastyczny przepis, dziękuję. Wszystkiego dobrego w nowym roku.

    1. opalanka
      10 stycznia, 2016, 2:58 pm

      dziękuję i wzajemnie:)

  51. Anonimowy
    11 stycznia, 2016, 2:19 pm

    Super przepis i pyszne ciasto. Tak jak w tytule, szybkie, mocno czekoladowe i łatwe. Efekt zachwyca 🙂

  52. Sabina Kobus-Śmietanka
    15 stycznia, 2016, 6:31 am

    Idę robić wygląda smakowicie

  53. Joanna Antczak
    23 stycznia, 2016, 12:55 pm

    W piekarniku… 🙂

  54. Joanna Antczak
    23 stycznia, 2016, 1:59 pm

    Nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam jeszcze ciepłe.. Nie za bardzo wyrosło, chociaż zakalcem nie jest.. Pyszny bananowy smak.. Dobre 🙂

  55. Anonimowy
    31 stycznia, 2016, 10:58 am

    Robilam je jyz nie raz. Za kazdym razem oczywiscie wychodzi. Dzisiaj mam ochote na samo czekoladowe. Czy moge pominac banany? Jak juz pomine banany czy powinnam dac czegos wiecej?

    1. opalanka
      31 stycznia, 2016, 12:15 pm

      Powinno być ok. pominąwszy banany. Zostanie murzynek. By był bardziej puszysty można osobno ubić białka i dodać na końcu, delikatnie wmieszać je łyżką. Mieszając od spodu go góry masę.

  56. Anonimowy
    9 lutego, 2016, 1:44 pm

    Czy to jest normalne że ciasto ma zakalec, albo inaczej na 3 dzień całe jest już jednym wielkim zakalcem? W smaku jest ok, ale jak cos wygląda jak zakalec to inie jest to zbyt apetyczne. Na pewno nie tak jak na zdjęciu.

    1. opalanka
      9 lutego, 2016, 2:26 pm

      Na Niebie znajdziesz też szereg innych przepisów na ciasta , w których mokra, lepka konsystencja przypomina zakalec. To jedno z tych ciast właśnie. Missipi mud cake i brownie na przykład, albo ciasto z cukinią. Musisz szukać w innych, jest ich bardzo dużo. Poczytaj komentarze powyżej. Jednym odpowiada innym nie, to jak z muzyką, różnorodność jest super! Pozdrowionka.

  57. Małgorzata Saczka
    20 lutego, 2016, 6:19 pm

    Pychota!!!!! Moc czekolady, bananowy aromat, posmak i ta wilgotność.. Niestety nie zdążył się ostudzić do końca i w całości zniknął…:-D polecam z baaardzo zadowolonym brzuszkiem:-)

  58. Anonimowy
    21 lutego, 2016, 4:22 pm

    Wyszedł "gumowy" a zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie

  59. Anonimowy
    23 lutego, 2016, 8:24 pm

    A ja jakimś cudem przypomniałam sobie o dodaniu jajek jak ciasto było w piecyku Ale i tak urosło i jest dobre,polecam

    1. opalanka
      23 lutego, 2016, 8:54 pm

      To się całkiem często zdarza:) Pozdrawiam:)

  60. Anonimowy
    2 marca, 2016, 9:15 am

    Przepyszne ciasto! Ładnie pachnie w całym domu bananem i czekoladą…mmm

  61. Katarzyna Jurzak
    7 marca, 2016, 8:36 pm

    Zrobiłam według przepisu,a wyszeł wzorowy ZAKALEC! Szkoda czasu i produktów. Ciasto wylądowało w koszu, niestety :(((((

    1. opalanka
      8 marca, 2016, 9:56 am

      Może się zdarzyć. Mnie również. Może tu znajdziesz przyczynę – http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

    2. Magdalena Górniak
      7 kwietnia, 2016, 5:28 pm

      Moje w piekarniku! już raz robiłam. Dla mnie mało słodkie więc dodałam cukru 🙂 tym razem. I polewa będzie mleczno-gorzka 😉 ps. moim teściom smakowało a są wybredni XD

  62. Anonimowy
    17 marca, 2016, 7:27 pm

    Przecudny zakalec :*

    1. Anonimowy
      16 lipca, 2016, 9:08 pm

      Mój również! A piekę ciasta niemal co tydzień, różne. Co więc zrobiłyśmy nie tak jak trzeba???

    2. opalanka
      17 lipca, 2016, 9:15 am

      Czasem do zakalca wystarczy burzowa pogoda, serio.
      To ciasto ma mokrą, zakalcową konsystencję. Jak brownie.
      Poczytajcie inne komentarze. Niektórym się udaje. Tu link do możliwych innych przyczyn zakalca. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html
      Mam duże doświadczenie w pieczeniu, serio. A i mnie się czasem zakalec się przydarza. Na takie okoliczności mam bajaderki 🙁

    3. Anonimowy
      6 lutego, 2017, 7:27 pm

      A to dlatego, że w tym przepisie mleko niepotrzebne. ja robię to ciasto bez mleka i wychodzi jak należy 🙂

  63. Anonimowy
    9 kwietnia, 2016, 9:46 pm

    Ja dodalam orzechy wloskie Pyszne ciasto Rewelacja Tylko jak dla mnie za słodkie nastepnym razem dam troche mniej cukru

  64. Ela Koźmińska
    12 kwietnia, 2016, 3:46 pm

    No nie mogłam się powstrzymać ! Będzie idealne do jutrzejszej kawy na uczelni 😉 Zmniejszyłam tylko ilość cukru, bo próbuję go ograniczyć (ile się da ;))
    PS. Musiałam się mocno pilnować żeby nie wyjeść surowego ciasta, takie pyszne, kakaowe! <3

  65. opalanka
    12 kwietnia, 2016, 4:59 pm

    Bardzo się cieszę, tez mam problem z opanowaniem chęci podjadania:)

  66. Anonimowy
    26 kwietnia, 2016, 9:39 pm

    To jest to co misie lubia najbardziej:) Choc lekko zmodyfikowalam nie dalam sody bo nie lubie dalam podwojna porcje proszku, dalam tylko 1/3szkl cukru i jednego banana wiecej. No i syplo mi sie bakalii:) wyszedl bardzo mokry mimo ze siedzial godzine, ale to nie zakalec wszystko przez zbyt duza ilosc bakalii(z keksem tez mam ten problem;)). I polewa u mnie z mlecznej czakolady bo ciastu slodycz daja tylko banany i bakalie. Pyszny jest, polecam a jak ktos lubi to moze modyfikowsc jak ja;) Jedna blaszka zniknela jeszcze ciepla, dobrze ze sa dwie:)

  67. Kristina
    28 kwietnia, 2016, 1:57 pm

    Ostatnio zrobiłam chlebek bananowy, bardzo mi smakował, ale koniecznie muszę spróbować zrobić ciasto według Twojego przepisu! Uwielbiam żurawinę, myślę, że aromat kakao i słodkie banany to świetne połączenie 😉

  68. Kristina
    1 maja, 2016, 11:55 am

    Zrobiłam wczoraj to ciasto pierwszy raz i udało się 🙂 ciasto ładnie urosło, ma cudowny aromat! Podwoiłam ilość składników sypkich, bo mam dość dużą keksówkę, ale wzięłam tylko dwa duże banany, bo bałam się zakalca. Ciasto jest wspaniałe. Bardzo, bardzo dziękuję za przepis! 🙂

    1. opalanka
      1 maja, 2016, 5:37 pm

      Super, pozdrowionka:)

  69. Oktawia Guślińska
    20 maja, 2016, 12:03 pm

    Robiłam trzy dni temu, pychaa. Dziś robię po raz drugi; D ale do środka daje tylko migdały; D

  70. Anonimowy
    12 czerwca, 2016, 12:17 pm

    Witam, co tydzień piekę ciasta ale z tego przepisu wyszedł mi zakalec.

  71. Puchatkowa
    16 czerwca, 2016, 4:45 pm

    dobry przepis, bo nie ma wydziwionych składników ja sobie odpuszczam bakalie i tak wychodzi pyszne

  72. Anonimowy
    24 czerwca, 2016, 8:50 pm

    Ekspresowe ciacho 🙂 Do jednej miski wszystkie mokre składniki z bananami, zblendowałam wszystko na raz. Mleko zimne. Drugi pojemnik sypkie. Łączymy oba, 50 minut i gotowe 😉 Zamiast bakalii dodałam gorzkiej czekolady pokrojonej w małe kostki. Ciasto gliniaste i bananowe, jak dla mnie smaczny pomysł na wykorzystanie bananów 😉

  73. Anonimowy
    14 lipca, 2016, 9:09 am

    Czekam na moje dzieło… Od 10 min w piekarniku 🙂
    Ja zamiast cukru dałam 3 łyżki miodu i jednego banana więcej, użyłam też mniej masła.
    Ciasta starczyło mi na dwie aluminiowe kreskówki.
    Wierzch udekotowalam wiórkami kokosowymi, migdałami i kakaem ciemnym.

  74. Anonimowy
    19 lipca, 2016, 9:09 pm

    Ciasto wyszło pyszne! Jako bakalio użyłam pokruszonych orzechów włoskich i laskowych 🙂 Ale najpiękniejszy jest zapach – cały dom aż przesiąkł czekoladą – będzie się dziś słodko spało! 🙂

    1. opalanka
      20 lipca, 2016, 7:00 am

      🙂 wszystkie świeczki zapachowe świata mogą się schować:) pozdrawiam

  75. Paulina Rutkowska
    6 sierpnia, 2016, 7:02 pm

    Piekłam 1,5h a i tak wyszedł zakalec…nie polecam tego przepisu.

  76. Anonimowy
    14 sierpnia, 2016, 7:18 pm

    Bardzo dobre ciasto a najlepsze jest to,ze jest bardzo szybkie w przygotowaniu.Ja podwoilam ilosc skladnikow i upieklam w tortownocy 28 cm.Rzeczywiscie cos w rodzaju zakalca(browni:)?) ale ja takie baaardzo lubie.Nalezy dac troche wiecej cukru i wtedy bedzie bardziej wyraziste.I nie zapomnijcie o szczypcie soli,ona tez wydobywa smak.

  77. Anonimowy
    9 września, 2016, 2:48 pm

    Ciasto wyszlo cudne. Dodalam mniej cukru, ale zrobilam polewe z nutelli. Idealnie wilgotne w srodku, mocno czekoladowe, ale czuc banany.
    Polecam wszystkim!!

  78. Anonimowy
    18 września, 2016, 11:44 am

    Co to jest mala keksowka? Ile ma cm?

    1. opalanka
      18 września, 2016, 1:03 pm

      napisałam przy składnikach – ok.10×25. Może tez być nieco mniejsza, ciasto będzie wyższe.

  79. Ja
    26 września, 2016, 7:10 am

    Om om om ciacho wyszło przepyszne i zniknęło w ekspresowym tempie 🙂 Cudowne!!!!!!

    1. opalanka
      26 września, 2016, 7:40 pm

      🙂 to lubię:)

  80. Anonimowy
    1 października, 2016, 5:56 pm

    Ja zamiast cukru dalam stewie I ksylitol. Zamiast bakalii orzechy wloskie pol kostki czekolady z zawartoscia kakao 80% I garsc morwy bialej, wszystko rozdrobnione w blenderze. Wyszlo puszyste I przepyszne. Pielkam w duzej blaszce pol godziny. Corka zachwycona.

  81. Elfik Trumienny
    17 października, 2016, 1:04 pm

    Zrobiłam i wyszło cudne! Tylko bananów nie blendowałam, ale pokroiłam w kostki i obtoczyłam w mące, dzieki czemu nie rozwaliły się podczas pieczenia. Nie dodawałam bakalii. Ciasto ślicznie urosło!

  82. Anonimowy
    28 października, 2016, 10:26 pm

    znalazłam zapomniane w lodówce banany 6 szt..(w środku OK ale skórka czarna, nieapetyczne)-co robić? i znalazłam TEN przepis :))))))):))))))
    lubię proste i szybkie potrawy bo u mnie już piąty miesiąc upał(w Houston +30C) i nie da sie wytrzymać przy kuchni, nawet z klimą. Zrobiłam podwójną porcję z powodu bananów. Zblendowałam mokre, dodałam suche, wymieszałam mikserem (lenistwo)- i WYSZŁO mimo,że zapomniałam podgrzać mleko,zamiast cukru /wskazówka dla'bezcukrowych'/dodałam sugar free"Skinny Syrups" firmy Jordan's o smaku Irish Cream (ok 1/3 porcji mleka zastąpiłam syropem bezcukrowym-ale wszystko wg gustu, trzeba próbować,żeby nie 'przedobrzyć') esencji waniliowej już nie dodawałam (Irish Cream ma wystarczajaco mocny aromat)i… wyszło rzadkie(jak naleśnikowe)…coś zrobiłam 'nie tak'…albo cukier ma wpływ na konsystencję… więc: dodałam 'na oko' mąki(ok 1/2 szklanki, moze więcej) + dodatkowa 1/3 łyżeczki sody a na końcu: rodzynki, żurawine i połamane orzechy włoskie. Ciasto wlałam do 5 keksówek tak na 2-3cm (krócej sie pieką a w upale – dla mnie bardzo ważne) i po 25 min wyrooosły (troche niższe niż na zdjęciu)i są cudownie wilgotne, puszyste (zupelnie nie 'gumowate' chociaż miałam nadzieję, bo takie uwielbiam) i przepyyyszne mimo modyfikacji. I nawet smak banana z tym Irish-syropem lekko czuc w tle (mąż nie wyczuwa i bananów nie lubi- to może być wskazówka dla babanofobów: zamiast wanilii dodać jakiś alkoholowy mocny aromat…albo kawowy) Pierwsżą blaszkę,wyjadłam sama,jeszcze bez polewy, dmuchając 😉 bo gorące(wiem,że nie zdrowe ale…takie nieziemsko pyszneee było). Mąż sie dosiadał do drugiej, też jeszcze bez polewy :)))) . Może uda mi sie polać czekoladą ostatnie 3 (na weekend)…
    Dzięki za super prosty przepis.
    Hijustońska GosiaS

    1. opalanka
      29 października, 2016, 1:40 pm

      :);) Dzięki bardzo za komentarz, Hijustońska Gosiu, ściskam Cię serdecznie:)

  83. Anonimowy
    24 listopada, 2016, 7:35 am

    Bardzo smaczne ciacho choć i u mnie zakalec. Tzn wpierw ładnie urosło,potem opadło (spód bardzo ciemny więc czas spędzony w piekarniku wystarczający). Mam tylko pytanko- szklanka mąki ma u Ciebie 170g zaś 2/3 szklanki cukru ma u Ciebie 180g. Wiem, że różne produkty mają inny ciężar ale zastanawiam się czy gramatura mąki nie została pomylona? Odmierzyłam 170g mąki i nie zmieściła się do kubka 330ml więc może tu jest pies pogrzebany? Suma sumarum założyłam że jest błąd w opisie gramatury mąki i dodałam standardową miarkę szklanki 250ml. Surowe ciasto było baaardzo wodniste, może zatem gdzieś tu jest błąd? Pozdrawiam serdecznie!

    1. opalanka
      24 listopada, 2016, 8:05 am

      Nie, wszystko jest ok. Nawet z ta gramaturą mąki nieco na wyrost dałam. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/przelicznik.html – tu jest przelicznik.
      Ciasta z owocami niosą ryzyko powstania zakalca tu jest link od poczytania. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html, może tu coś znajdziesz. A to ciasto jest w konsystencji lepkie, nie suche i puszyste. Pozdrawiam serdecznie:)

  84. Panda
    24 listopada, 2016, 12:44 pm

    Drugi raz juz piekłam to ciasto. Poprzednio syn nie chciał jeść bo było czuć za bardzo banany. Dzisiaj dosypalam przyprawy do piernika więc może syn się skusi bo piernik lubi.co do wilgotności to za pierwszym razem było mniej wilgotne, teraz wygląda jak zakalec więc włożyłam jeszcze na 10 minut do piekarnika, chociaż ciasto zdążyło juz ostygnac,może się podpiecze i zakalec się zmnienjszy. Mój mąż zakalca nie ruszy więc robię co moge ;). W smaku pycha chociaż bez polewy robię.
    Kotlety z kalafiora z tego bloga to mój ostatni hit. Blog należy do moich ulubionych ♡
    Pozdrawiam

  85. Anonimowy
    14 stycznia, 2017, 8:35 pm

    Nie miałam sody, dałam zamiast tego proszek, mleko zimne, bo nie chciało mi się czekać na podgrzanie do temperatury pokojowej. Zrobiłam od razu podwójną porcję bo miałam masę przejrzałych bananów. Nie zrobiłam polewy, bo nie zdążyłam… ciasto zniknęło. Wyszło FANTASTYCZNE!!! Jutro kupuję banany właśnie na to ciasto.
    Dzięki za przepis i pozdrawiam
    Ola
    PS. używam form silikonowych. Super wygodne, polecam. 🙂
    PS 2. Ciasto piekłam znacznie dłużej, bo w podanym czasie się nie dopiekło. Mam tylko termoobieg, więc może tu jest przyczyna. Robiłam podwójną porcję ale piekłam w dwóch formach po połowie ciasta, w piekarniku w jednym czasie i na tej samej półce.

  86. Billie
    4 lutego, 2017, 9:17 pm

    Pyszności! Dziękuję za podzielenie się przepisem. Ciasto bardzo sycące. Jeśli użyć bardzo dojrzałych bananów, można śmiało zmniejszyć ilość cukru. Wspaniałości! Pozdrawiam!

  87. Anonimowy
    8 lutego, 2017, 8:22 am

    zrobiłam z podwójnych składników, bo miałam 4 banany, które już wychodziły. keksówka i muffiny siedzą w piekarniku.

  88. rosa stewart
    3 marca, 2017, 7:36 pm

    Zrobilam wszystko wg przepisu a ciasto nie wyroslo! Co poszlo nie tak?? Powinnam podejrzewac piekarnik z racji wysluzenia…?
    Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam Rosa

    1. opalanka
      5 marca, 2017, 8:57 pm

      Nie wiem. W ogóle nie wyrosło? A upiekło się? Trzeba sprawdzić na dowolnym innym przepisie albo sprawdzić kuchennym termometrem temperaturę w piekarniku czy się zgadza.

  89. Magdalena Suliga
    8 marca, 2017, 2:26 pm

    Wczoraj wieczorem zrobiłam a już połowy nie ma, mojemu mężowi bardzo smakuje, nawet nie zorientował się ze to z bananami 😀 myslał ze jakis alkohol tam dodałam 😀 DZIEKUJE ! mam jeszcze 4 banany, wiec na kolejne ciacho 🙂

  90. Anonimowy
    25 marca, 2017, 4:03 pm

    Miałam za duzo bananow w domu, postanowilam zrobic to ciacho….. i co???? I wyglada,jak i rowniez rowniez smakuje jak zakalec…. pierwszy i ostatni raz go zrobilam….

  91. Renata
    6 kwietnia, 2017, 1:20 pm

    Zakalec jakich mało ,a piekło się ok półtorej godziny .Wierzch prawie spalony a środek płynny.Nigdy więcej nie pieke

    1. Gabi
      7 grudnia, 2019, 1:19 pm

      Białka ubić z solą i cukrem.
      Żółtka wymieszać z proszkiem i łyżka octu. Razem zmiksować.

      1. Iwona
        30 stycznia, 2021, 7:14 pm

        Zgadza się, ocet i soda to mieszanka wybuchowa 🙂 pieni się pięknie.

  92. Anonimowy
    29 kwietnia, 2017, 8:30 pm

    Właśnie skończyłam piec. Wyszło bardzo dobre, wilgotne, mocno kakaowe, z wyglądu tak jak na zdjęciu 🙂 a kucharka ze mnie raczej marna, więc tym bardziej się cieszę 🙂

    1. opalanka
      30 kwietnia, 2017, 6:06 am

      I ja bardzo się cieszę:)pozdrowionka:)

  93. Anonimowy
    24 czerwca, 2017, 1:20 pm

    Szukalam latwego przepisu i ten wlasnie taki jest. Upiekl sie super chociaz troszke pekl -nie szkodzi �� studzi sie jeszcze nie probowalam ale na pewno bedzie pyszny ��

  94. Anonimowy
    12 lipca, 2017, 10:17 am

    Bardzo dobre ciasto. Łatwe w przygotowaniu polecam

  95. Anonimowy
    17 sierpnia, 2017, 9:16 am

    Pyszności.. Nie zdążyłam zrobic polewy… ;)) Serdecznie polecam nawet tym, ktorzy jak ja nie często pieką ciasta 🙂

  96. marcjanka
    9 września, 2017, 5:30 am

    Ciasto super, troszkę zmodyfikowałam przepis, do ciasta dodaję 3 banany, ale zrezygnowałam z mleka. Ciasto jest wilgotne i nie martwię się, że wyjdzie zakalec. Znika bardzo szybko ?

  97. Unknown
    18 września, 2017, 1:26 pm

    To ciasto ma być wodnista?

  98. Joanna
    22 listopada, 2017, 4:03 pm

    coś jest nie tak z proporcjami, piekłam je 70 minut a wyszedł zakalec…. 🙁

    1. Beata Królikiewicz
      23 listopada, 2017, 8:16 am

      Zakalec nie zależy od długości pieczenia. Zerknij tu – https://niebonatalerzu.pl/2014/05/dlaczego-wyszed-zakalec.html. W przypadku ciast z owocami ryzyko neico większe.

  99. Reni
    4 lutego, 2018, 3:15 pm

    Wyszło super wcale nie zakalcowate. Zastosowałam sprawdzona metodę tzn. Roztapiam masło potem dodaje mleko, do tego jajka i banany potem całość roztrzepuję. Mokre wlewam do suchych składników i dokładnie mieszkam. 🙂

  100. Ola
    4 lutego, 2018, 7:04 pm

    Zrobiłam i … przepyszne, mniamniuśne, wilgotne, ale nie zakalcowate, nie za słodkie-takie w sam raz dla mnie. Oprócz żurawiny i rodzynek dodałam również pokrojone suszone śliwki, bo akurat miałam, robiłam idealnie według gramatury podanej w przepisie, wyszło idealne moim zdaniem. Dzięki za fajny przepis, będę próbować następnych. Pozdrawiam.

    1. Beata Królikiewicz
      5 lutego, 2018, 4:20 pm

      świetnie!

  101. Weronika
    16 lutego, 2018, 2:18 pm

    Zrobiłam muffinki! 180st termoobieg i 25 min. Polecam!

  102. An
    3 marca, 2018, 7:47 am

    Wyszedł mi zakalec przypominający bardziej brownie 😉 Mimo wszystko ciekawe doświadczenie ;]

  103. Agnieszka
    6 marca, 2018, 5:10 am

    Witam. Czy można w tym przepisie zastąpić czymś cukier,? Np jeszcze jednym bananen lub miodem?

    1. Agnieszka
      6 marca, 2018, 7:50 am

      Już znalazłam wskazówki w komentarzach wyżej 🙂

      1. Beata Królikiewicz
        6 marca, 2018, 12:15 pm

        Super, nie zdążyłam:)

  104. Aga
    7 marca, 2018, 11:34 am

    Wyszło pyszne, wcale nie zakalcowate, ale troche zmodyfikowalam, bo ja juz tak mam ? dodałam więcej sody, taka pełną łyżeczkę, no i z racji tego, że nie mam szklanki, masła wyszło mi chyba troche więcej, przeliczylam na ml ale tak szczegółowej miarki też nie mam, wiec wyszlo chyba wiecej, zamiast ridzynek czy żurawiny dałam skórkę pomarańczową i do ciasta troszku aromatu pomarańczowego, to mój ulubiony zestaw czekolada z pomarańczą. Ciasto urosło, ładnie popękało i jest pyszne i puszyste. Rodzinie smakuje bardziej niż Missisipi mud cake, a dla mnie oba bomba. Dziękuję bardzo za przepisy i cieszę się że znalazłam wreszcie kogoś kto ma podobne podejście do ciast,
    czekoladowych ☺ gdybyś mogła podawać ilości składników z wagą byłabym bardzo wdzięczna.

    1. Beata Królikiewicz
      7 marca, 2018, 8:02 pm

      starać się będę. W prawej kolumnie bloga jest przelicznik, jakby co:) https://niebonatalerzu.pl/przelicznik

  105. Aga
    8 marca, 2018, 8:08 am

    Nie zauważyłam, sierota ze mnie, dziękuję 🙂

  106. Radek
    10 kwietnia, 2018, 8:16 am

    Zbyt wilgotne ciasto będzie zakalcowate, mimo że ładnie wyrośnie to po wyjęciu z pieca opadnie, bo będzie za ciężkie. Ja robiłem podwójną porcję i dałem 5 niedużych bananów oraz zrezygnowałem z mleka i bakalii. Zamiast masła poszła Kasia. Proszek i soda po łyżeczce z czubkiem i cały cukier waniliowy. Urosło bardzo, aż popękaķo. Nie opadło. Było wystarczająco wilgotne, ale nie tak jak brownie, za to bardzo czekoladowe.

  107. Monika
    13 kwietnia, 2018, 2:05 pm

    Robię drugi raz w ciągu 2 dni 🙂 Fenomenalnie łatwe i przepyszne 🙂

  108. Wiola
    2 maja, 2018, 9:12 pm

    Pani Beato, ciasto suuuuuper – szybszego ciasta nigdy nie robiłam. Zrobiłam wszystko jak w przepisie w tortownicy 20 cm, wyszło mokre i przepyszne, smak inny niż wszystkie . Dziwią mnie negatywne komentarze…no cóż samo życie -zazdrość i nic więcej…..pozdrawiam

    1. Beata Królikiewicz
      4 maja, 2018, 5:23 pm

      Baardzo się cieszę i pozdrawiam:)

  109. Julia
    23 maja, 2018, 4:51 pm

    Ciasto siedzi w piekarniku, niestety dopiero teraz zobaczyłam negatywne komentarze i bardzo się wystraszyłam, że wszystkie składniki się zmarnują… No ale nic, zobaczymy, może wyjdzie 🙂 Na pewno dam znać jak wyszło jak już wyciągnę je z piekarnika!

    1. Julia
      23 maja, 2018, 6:25 pm

      No więc trzymałam ciasto specjalnie dłużej – zamiast 50 minut – jakąś godzinę i 10-15 minut 🙂 I jest okej, nie wyszedł zakalec! Co prawda czegoś mu brakuje, tak jakby smaku? Ale nałożyłam na górę Nutellę (nie robiłam polewy z przepisu) i jest zjadliwe 😉

      1. Beata Królikiewicz
        23 maja, 2018, 8:48 pm

        🙂 Przeczytaj też dobre komentarze a potem tu:) – https://niebonatalerzu.pl/czytelniku-bloga

  110. kat
    11 czerwca, 2018, 11:55 pm

    ok. wiem, ze juz o zakalcowatej formie bylo. u mnie tez zakalcowate wyszlo mocno. ale pyszne. to znaczy ze mozna jesz? bez strachu?

    1. Beata Królikiewicz
      12 czerwca, 2018, 8:42 am

      Jedz zupełnie bez strachu:)

  111. Kasia
    25 czerwca, 2018, 9:12 am

    No właśnie piekłam najpierw na dwie grzałki przez 40 minut na 180 stopni potem kolejne 20 minut na samej dolnej by nie spiekła mi się góra, a i tak ciasto od patyczka nie odchodziło, więc jeszcze przez 5 minut na 200 stopni i zostawiłám w piekarniku. Mam nadzieje że nie ma zakalca. No i moim zdaniem chyba jednak wszystko zależy od piekarnika i jego mocy bo zazwyczaj jak trafiam na przepis gdzie pisze 180 sopni i 40 minut lub 50, to zawsze wychodzi mi zakalec. Więc nie wiem napiszcie mi jaki macie typ piekarnika, bo ja mam amice.

  112. Monika
    26 czerwca, 2018, 5:54 pm

    Sprawdzilam i naprawde przepis rewelacja. Ciasto jest puszyste ale zarazem bardzo wilgotne. Piecze nie od dzis i zdecydowanie moge polecic ten przepis kazdemu. Jedyna uwaga do ktorej zgodzilabym sie ze wczesniejsza osoba komentujaca to dodalabym wiecej cukru. Ale to juz taka moja preferencja ;D
    Slodka dupa ze mnie, ale mysle tez ze jezeli jestesmy przyzwyczajeni do tradycyjnych wyrobow cukierniczych to troszke wiecej cukru nie zaszkodzi.
    Dodatkowo dodaje zdrowa szczypte soli. Wcale jej nie czuc a pieknie wzbogadza smak czekolady. No i dla ambitniejszych proszek/puder espresso, rowniez podbija pieknie smak mimo ze sam w sobie jakos aromatyczny sie nie wydaje. ;))

    1. Beata Królikiewicz
      27 czerwca, 2018, 10:41 am

      Z solą racja, zapomniałam, dopisuję. I szczypta chili jeszcze też dobrze robi:)

  113. Lidia
    28 czerwca, 2018, 3:10 pm

    Jakiej mąki bezglutenowej można użyć?

  114. Emilia
    3 lipca, 2018, 6:27 am

    Wyszło super! Dałam podwójną porcję na tortownicę, cukru połowę mniej. Zamiast żurawiny, rodzynki. Następnym razem dodam jeszcze orzechy włoskie. Dzięki za przepis!!!

  115. Laura
    16 lipca, 2018, 10:16 am

    Mam dopiero 13 lat i nie jestem wprawioną piekarką i cukierniczką, ale moje ciasto właśnie siedzi w piekarniku, już teraz ładnie wyrosło, a pachnie obłędnie! Zrobiłam więcej ciasta, bo miałam do wykorzystania 5 bananow i od razu inne proporcje się zrobiły, ale myślę, ze będzie smaczne ?

    1. Beata Królikiewicz
      16 lipca, 2018, 7:52 pm

      Może być trochę za mokro. Jak poszło?

  116. Sylwia
    20 lipca, 2018, 1:40 pm

    Ciasto przepyszne! Mi nie wyszedł zakalec, tylko mokre czekoladowe ciasto. Na drugi dzień,po wyjęciu z lodówki jeszcze lepsze. Dodałam 0,5lyzeczki więcej proszku do pieczenia, z bakali same rodzynki, a polewą pół czekolady mlecznej i pół gorzkiej. Przepis zapisuje, polecam wszystkim:-)

  117. Gab
    7 sierpnia, 2018, 9:22 pm

    Wyszło całkiem dobre. Też (podobnie jak komuś powyżej) zazwyczaj wychodzi zakalec z ciast tego typu, ale tym razem o dziwo wyszło fajne czekoladowe ciacho, może dlatego że zwiększyłam temp. do 185 stopni, nie wiem, ale wyszło.

  118. Paulina
    1 września, 2018, 6:42 pm

    Ciasto upieczone, poprostu pycha…. szybkie w robieniu i jeszcze szybciej znika z blaszki 🙂 pozytywnie przyjęte w rodznie wiec zagości u nas nie raz 🙂

  119. IZa
    16 września, 2018, 12:21 pm

    Bardzo dobre ciasto 🙂 Na pewno powtórzymy bo warto 🙂

  120. Justyna
    24 września, 2018, 12:24 pm

    Cuuuudowne!Czasem dodaje bakalie,czasem jabłka pokrojone w drobną kostkę. Puściłem już niezły łańcuszek z linkiem do tej strony.Wszystkim baaardzo smakuje.Dzięki.

    1. Beata Królikiewicz
      24 września, 2018, 1:17 pm

      Bardzo się cieszę:)

  121. Aśka
    13 października, 2018, 6:08 pm

    Zrobiłam to ciasto ? rewelacyjne ? miękkie i wilgotne ? Polecam.

  122. Asia
    20 października, 2018, 8:21 am

    Zrobiłam i ja. Z mała pomyłką. Zapomnialam dać kakao i upiekłam w formie od babki. Polałam polewą z przepisu własnego. Ale przepis cudowny

    Pychota

  123. Aleksandra
    28 października, 2018, 8:40 am

    Jaka przed upieczeniem powinna byc konsystencja ciasta? Moje było dość rzadkie. Wyszło lekko zakalcowato, ale da sie zjeść, nie wpływa ona znacząco na smak. Fajnie wyczuwa się smak banana. Wczoraj wieczorem upieczone, dziś rano zostało po nim wspomnienie. Super przepis!

    1. Beata Królikiewicz
      28 października, 2018, 5:05 pm

      Raczej rzadkie.

  124. Balbina
    4 listopada, 2018, 3:06 pm

    Czy mozna je upiec na termoobiegu? Jesli tak to jaka temperatura?

    1. Beata Królikiewicz
      4 listopada, 2018, 6:21 pm

      Można, na 170 stopni.

  125. Georgina
    12 listopada, 2018, 7:00 pm

    Zrobiłam przepis z 1,5 porcji na okrągła blaszkę z dziurka. Wyszedł idealny. Piekłam troszkę dłużej bo 60min na 180stopni. Ciasto naprawdę przepyszne. Super wyrośnięte i idealnie miękkie w środku. Na pewno ten przepis na stałe zagości w mojej książce kucharskiej.

    1. Beata Królikiewicz
      13 listopada, 2018, 8:07 am

      Bardzo się cieszę:)

  126. Aneta
    1 grudnia, 2018, 3:13 pm

    Ciasto bardzo dobre ?. Proste w wykonaniu, robię je bardzo często bo moja córka je uwielbia. Pozdrawiam serdecznie.

  127. Agnieszka
    1 grudnia, 2018, 8:51 pm

    Piekłam już kilkadziesiąt razy i zawsze znika w mgnieniu oka, jest super przy moim zabieganym trybie życia, bo bardzo #zybko się robi! Dzisiaj znowu mnie naszło, ale dałam 1 banana i 1 jabłko- Efekt bardzo zadowalający, smaczne jak zawsze

  128. Iza
    18 grudnia, 2018, 7:10 am

    Przepis na gniot. Porażka.

  129. Sebastianek
    6 stycznia, 2019, 6:43 pm

    dobre w chuj już się piecze, drugi raz robie mordeczko :*

  130. Natalia
    19 stycznia, 2019, 11:21 pm

    Bardzo dobre ciasto, jest szybkie a przy tym konsystencja masy wilgotna, dzięki czemu długo nie stoi na stole. Warto zamiast czekolady gorzkiej dodać czekoladę mleczną. Polecam

  131. Magda
    17 lutego, 2019, 11:56 pm

    Czemu ciasto nie urosło i wyszedł taki… zakalec? Nie było tak puszyste. 🙁

    1. Beata Królikiewicz
      19 lutego, 2019, 8:49 pm

      To nie jest puszyste ciasto. Przeczytaj opis.

  132. Joanna
    6 marca, 2019, 10:29 am

    Świetne ciasto! Nawet mój nielubiący bananów mąż stwierdził, że jedt smaczne! ?

  133. Wiola
    16 marca, 2019, 4:40 pm

    Ciasto piekł mój 11-letni syn ja tylko nadzorowałam,wyszło super?

    1. Beata Królikiewicz
      16 marca, 2019, 9:01 pm

      Gratulacje Tobie i synkowi:)

  134. Jarek
    13 czerwca, 2019, 12:27 pm

    Dla mnie wyszedł zakalec. Szkoda czasu.

  135. Maryna
    4 sierpnia, 2019, 7:06 pm

    Upiekłam dzisiaj, wyrosło pięknie, 10 osób zjadło za jednym posiedzeniem 🙂 Polecam pieczenie z termoobiegiem.

  136. Moniks
    8 sierpnia, 2019, 7:47 pm

    Cześć, moje ciasto w piekarniku.
    Nie mogę się doczekać, ale spróbuje dopiero jutro…
    Boję się że nie wyjdzie czytając komentarze …
    Pozdrawiam ???

    1. Beata Królikiewicz
      9 sierpnia, 2019, 6:20 am

      Czytałaś te dobre, czy złe?:)

  137. Anna U
    21 sierpnia, 2019, 1:37 pm

    Ciacho to istny czekoladowy obłęd 😀 da,łam 2x mniej cukru i dałam zarówno na wierzch jak i do masy wiórki kokosowe. Jeszcze nie jadłam, ale wiem że będzie palce lizać 🙂 a urosło jak wulkan … chętnie będę do tego ciacha wracać, bo jest mega zdrowe, pożywne i idealne dla czekoladożerców.

  138. Kacha
    26 sierpnia, 2019, 5:18 pm

    Raptem 3godz temu wyciągnęłam z piekarnika i już nie ma. Świetny i szybki przepis.

  139. Kasia
    8 września, 2019, 4:19 pm

    Słodki, że aż się żyły sklejają ? pyszne, polecam z wiórkami kokosowymi na górę

  140. Waldemar
    2 października, 2019, 8:31 pm

    Pyszne ciasto. Dzisiaj zrobiłem z małą zmianą. Dałem trzy banany i bez polewy. Temperatura 180 stopni 50 min. ale było lepkie więc zostawiłem jeszcze na 5 minut i to starczyło. Jest lepkie i bez zakalca.

    1. Waldemar
      2 października, 2019, 8:34 pm

      Źle napisałem zamiast lepkie powinienem wpisać wilgotne.

  141. Lidia
    11 października, 2019, 9:27 am

    Czy bedzie pasowac do tego ciasta masa z bitej smietany i mascarpone?.Albo mase dac na wierz ciasta, albo nia przelozyc.Co mysli o tym autorka przepisu?

    1. Beata Królikiewicz
      11 października, 2019, 4:50 pm

      Masę z bitej śmietany dałabym przy każdym kawałku ciasta jako kleks na talerzyku. Ciasto jest bardzo miękkie i glniaste, trudno je będzie przekroić do przełożenia. Podobne, łatwiejsze w krojeniu jest missisipi mud cake. https://niebonatalerzu.pl/2016/01/bardzo-czekoladowe-ciasto-missipi-mud.html

  142. Lidia
    11 października, 2019, 6:13 pm

    Dzieki wielkie za podpowiedz.

  143. Witek
    23 listopada, 2019, 2:51 pm

    Cukiernikiem nie jestem. Zrobiłem to ciasto jako drugie w całym moim życiu. Przygotowałem składniki, banany “rozmaśliłem” widelcem, bo po co szukać miksera, składniki wymieszałem od niechcenia, włożyłem ciasto do piekarnika, sprzątam kuchnię i… okazało się, że zapomniałem dodać jajek. Hahaha. Do bojaźliwych nie należę, więc bez trwogi zaczekałem aż się upiecze. Wyszło rewelacyjne… bez jajek 🙂 Rodzinka zjadła za jednym posiedzeniem. Dzisiaj robię drugi raz, ale… dodam jajka 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      25 listopada, 2019, 8:43 pm

      Super!

  144. Anka
    24 listopada, 2019, 12:39 pm

    Właśnie się piecze, oby wyszło!
    Zmodyfikowałam troszkę, zamiast normalnej maki dałam orkiszową i zamiast cukru dałam miód…! I bez bakalii, nie przepadam ?
    Ciekawa jestem, już nam ślinka cieknie ?

  145. Magda
    26 listopada, 2019, 11:55 am

    Wyszło pycha! Ja piekłam ok. 1 h, bo po 50 minutach jeszcze było surowe na patyczku, ale to chyba zależy od pieca. Zamiast rodzynek dałam orzechy, zamiast cukru – ksylitol i jedną trzecią porcji mąki zmieniłam na pełnoziarnistą. Myślę, że wyszłoby jeszcze lepsze, gdybym dała w pełni dojrzałe banany, ja miałam takie świeżo kupione. Pachnie jak rumowe i myślę, że w przyszłości dodam takiego aromatu może? 😉 Sama zjadłam pół już. Pozdrawiam!

  146. Iwona
    26 listopada, 2019, 9:03 pm

    A mi nie wyszlo ?

  147. Monika
    25 grudnia, 2019, 7:18 pm

    Ze względu na insulinooporność musiałam trochę pozmieniać przepis (mąka, cukier, polewa), ale wyszło genialne, a bez Twojej pomocy, nie dałabym rady! Bardzo dziękuję za przepis ?

  148. Natalia
    31 grudnia, 2019, 1:29 pm

    Uwielbiam ten przepis,
    Niestety nigdy jeszcze nie doczekało się polewy, jest po prostu zbyt dobre . Do tego szklanka mleka i jestem w niebie… ?
    Po prostu najlepsze 🙂

  149. Antonia
    9 stycznia, 2020, 4:35 pm

    Piekłam pierwszy raz, dodałam pokrojone daktyle, wyszło przepyszne! Po prostu niebo na talerzu :))

  150. Dorota
    6 lutego, 2020, 10:30 pm

    Jak dla mnie pycha! Niektórym faktycznie może wydawać się, ze jest zakalcowate, ale chyba takie ma byc. Mocno wilgotne i ciężkie 🙂 dla mnie idealne! Ja zamiast cukru użyłam erytrytolu i maki orkiszowej. Dziekuje za przepis 🙂

  151. Kamila
    15 kwietnia, 2020, 1:14 pm

    Witam moje jedno szybkich i smacznych ciast! Rośnie pięknie niestety po wyłączeniu piekarnika opada ? co robię nie tak, jeśli mogę prosić o podpowiedz?!

    1. Beata Królikiewicz
      15 kwietnia, 2020, 4:24 pm

      Nie powinno się go ubijać- napowietrzać, tylko mieszać krótko łyżką. Wtedy niezbyt mocno się podnosi i nie ma dużego opadu. Po wyłączeniu piekarnika można studzić go w lekko uchylonym.

  152. Karolina
    30 maja, 2020, 8:43 am

    Rewelacyjny przepis! Dziękuję, już zapisany w przepiśniku 🙂
    Zamiast cukru dodałam 2 garści pokrojonych daktyli, też pycha i zdrowsze 🙂

  153. Paulina
    13 lipca, 2020, 3:47 pm

    Bardzo dobre ciasto. Wyrazisty smak bananów. Ja dodałam odrobinę więcej proszku do pieczenia i sody żeby mieć pewność że ciasto wyjdzie. Prosty i dobry sposób na polewę. Swoją zrobiłam z czekolady mlecznej. Polecam!

  154. Maja
    14 listopada, 2020, 11:32 am

    Siedzi w piekarniku, pachnie pięknie i wyglada cudownie. Użyłam maki razowej, zamiast cukru erytrytol i miód, trochę kefiru i mielonych migdałów. Nie miałam sody wiec dałam więcej proszku do pieczenia. Nie mogę się doczekać! Dzięki za przepis

    1. Maja
      14 listopada, 2020, 1:12 pm

      Wyszło cudowne! Wilgotne lekko bananowe! Pycha!
      Raz jeszcze Dziękuje za przepis

      1. Beata Królikiewicz
        14 listopada, 2020, 2:16 pm

        bardzo się cieszę, pozdrawiam:)

  155. Ewa
    9 grudnia, 2020, 5:57 pm

    Moje ciasto wlasnie siedzi w piekarniku…
    Przepysznie pachnie

  156. Kamila
    15 grudnia, 2020, 2:56 pm

    Dzień dobry , dziękuje za przepis pyszne ciasto, ale niestety kiedy ono pięknie wyrośnie opada. Zarówno zostawienie w piekarniku po upieczeniu i wyjęcie odrazu po upieczeniu nic nie pomaga. Ciasto pyszne. Można prosić o radę ?

    1. Beata Królikiewicz
      15 grudnia, 2020, 10:33 pm

      Podnieś temperaturę o 10 stopni na ostatnie 10 minut pieczenia.I zostaw w piekarniku. Najczęściej dzieje się tak, kiedy piekarnik za szybko stygnie. I daj znak czy pomogło.

  157. Mariuczo
    28 stycznia, 2021, 11:08 pm

    Przepis fajny ale ktoś zapomniał dodać bananów do przepisu ??

  158. Ola
    21 września, 2021, 3:22 pm

    Przepis na zakalec
    Zrobiłam zgodnie z przepisem i choć wydawało się ciasto zbyt płynne zaufałam przepisowi i komentarzom.
    Uważam podobne entuzjastyczne blogi za szkodliwe. Żeby umieszczać przepisy na blogu wypadałoby zrobić je zgodnie z własna receptura kilka razy aż do powtarzalnego sukcesu.
    Jadlonomia , Kwestia Smaku, Wypieki Beaty

    Tam się wszystko udaje

    Skąd te komentarze pozytywne?
    ……

    Baaaardzo słabo

    1. Beata Królikiewicz
      21 września, 2021, 3:31 pm

      Kochana, przykro mi, że się nie udało. Mnie również nie zawsze się udaje. Zobacz ten wpis – https://niebonatalerzu.pl/2014/05/dlaczego-wyszed-zakalec.html. A potem jeszcze ten https://niebonatalerzu.pl/czytelniku-bloga. Możesz napisać do mnie również na FB, pomogę.
      Komentarze pozytywne są od osób którym się udało. Masz inne zdanie?

  159. Pedruss
    27 listopada, 2023, 12:56 pm

    Mąż przyszedł z pracy i na widok tego ciasto zapytał się – czy to ciasto jest już upieczone? To to było całkiem dobre pytanie..

    Niestety zakalec. Nie Wyrośnięty zakalec. Żałuję że nie przeczytałam komentarzy przed pieczeniem bo bym się wstrzymała i nie zmarnowała składników i prądu..

  160. Róża
    7 lutego, 2024, 12:41 pm

    Super przepis!! Dziękuję 🙂 Zamiast bakalii dałam wiórki kokosowe – jest obłędne 😁 lekkie i wilgotne

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie