Jagodzianki czyli bułeczki z jagodami czyli jagodniki

 Uwielbiam. Bardzo dobre jagodzianki. U nas jagodniki. Bułeczki z jagodami. Nie z każdego przepisu zawsze wychodzą mięciutkie i nie zawsze ciasto daje się ładnie formować. Te udały się bardzo dobrze. W tym tygodniu to już drugie, pierwsze ze starego przepisu odmówiły i klapnęły na amen. Kiedy skończyłam zagniatać ciasto, przypomniałam sobie o cukrze. Wsypałam, zagniotłam jeszcze raz. Miewam tak nie tylko kiedy się śpieszę. Roztargnienie przejawia się w rozmaitych sytuacjach. Kiedyś nałożyłam zawartość kociej puszki do miejsca na tabletkę w zmywarce. Miseczka kota stała obok. Zlały mi się w jedną dwie czynności do wykonania. Opowiedziałam zdarzenie przyjaciółce, na pociechę dostałam jej historię o zgubionej filiżance z kawą. Znalazła się parę dni później w szafce z kuchennymi  ściereczkami. No tak bywa pewnie. No bywa tak? 🙂 Dziś zagniotłam ciasto i poszłam na rynek po jagody. A tam ani pół koszyczka. W drodze do domu spotkałam panią z jagodowym zapasem, sprzedała mi mały słoik. Tuż przed wejściem do domu pękła foliowa torebka. Małe kulki spadały ze schodów i spadały. Jak na filmie, kiedy włączyć zwolnione obroty. Można powiedzieć, że nazbierałam dziś jagód:)

 

Jagodzianki
Jagodzianki
Jagodzianki

składniki: 

ciasto: 
– 0,5 kg mąki
– 50 g drożdży
– 2 jajka
– szklanka mleka
– 0,5 szklanki cukru
– dwie łyżki cukru waniliowego
-2 łyżki rozpuszczonego masła
– szczypta soli

nadzienie jagodowe: 

– 300 g jagód
– 3 łyżki cukru
– łyżka mąki ziemniaczanej

– cukier puder lub lukier (z 1 szklanki cukru pudru utartego łyżką z sokiem z połowy cytryny)

Mleko zagotować z 2 łyżkami cukru, zestawić z ognia i wsypać 2 łyżki mąki, zmiksować. Ostudzić masę,  wbić jajka i dodać rozkruszone drożdże. Dokładnie wymieszać, dodać do mąki, wlać rozpuszczone masło i wyrabiać ręką lub mikserem przez ok.10 minut. Pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie, na grubość ok. 1 cm. Wykrawać szklanką kółka ( u mnie nieduża szklanka od zimnych napojów), nałożyć trochę jagód wymieszanych z cukrem i mąką, dobrze zlepiać, formując bułeczki. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Odstawić na kilkanaście lub nieco więcej minut do wyrośnięcia,
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Bułeczki piec po jednej blaszce, ok. 15 min., do zrumienienia. Upieczone jagodzianki posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Salvador Dali
    6 lipca, 2013, 7:24 am

    o kurczę.. ależ musiałaś być zamyślona-kocia puszka do zmywarki?;D
    Ale ciacho bez cukru złe chyba nie jest, a jagodzianki wyszły cudowne! 🙂 Mnie nigdy takie równe nie wyjdą.. 🙁

    1. opalanka
      6 lipca, 2013, 1:01 pm

      jak mnie wyszły to i Tobie wyjdą, szklanką jednakowe krążki wycięłam, stąd ta równość:)

  2. Agata G.
    6 lipca, 2013, 7:58 am

    Wyglądają pysznie, mimo wszystkich trudności!

    1. opalanka
      6 lipca, 2013, 1:33 pm

      🙂

  3. ladyfromspace
    6 lipca, 2013, 5:18 pm

    Uwielbiam jagodzianki 🙂 Tylko u mnie zamiast masła daje się olej rzepakowy – to ze względów zdrowotnych, olej obniża cholesterol (w przeciwieństwie do masła, które na serce szkodzi…).

  4. Urszula – Proste potrawy
    21 lipca, 2013, 10:14 am

    Uwielbiam, szkoda, że świeże jagody nie są cały rok 🙂

  5. Monika Char
    27 kwietnia, 2014, 10:08 am

    Przepis wypróbowałam 🙂 Wyszły mi naprawdę pyszne bułeczki, tylko ja zrobiłam z kruszonką 🙂

  6. opalanka
    27 kwietnia, 2014, 1:23 pm

    Cieszę się:)

  7. SabinaAnna
    20 czerwca, 2014, 3:08 pm

    Szukałam jakiegoś dobrego przepisu na jagodzianki i trafiłam tutaj- nie żałuję! Wyszły przepyszne! 🙂 domownicy zachwyceni! Pozdrawiam! 🙂

    1. opalanka
      20 czerwca, 2014, 8:38 pm

      Bardzo się cieszę:)

  8. Gopelardo
    23 czerwca, 2014, 3:41 pm

    Powiem tak. Uwielbiam jagodzianki, szczególnie kiedy robi je moja mama. Ostatnio kupiłem dżem jagodowy firmy Gomar Piń. w celu przyrządzenia z niego jagodzianek. Wyszły zajebiście, a w dodatku jest lepszą alternatytwą, gdy nie lubi się zbierać jagód. Polecam.

  9. Kasialiwia
    27 czerwca, 2014, 7:12 pm

    Pychota! Wczoraj były z dżemem jagodowymi kruszonką a dzisiaj z podwójnej porcji z truskawkami.

    1. opalanka
      27 czerwca, 2014, 10:37 pm

      🙂

  10. Anonimowy
    5 sierpnia, 2015, 9:52 pm

    Dziekuje za przepis bede piekla

  11. Anonimowy
    5 sierpnia, 2015, 9:55 pm

    szukam przepis na ciasto z owocami

  12. Anonimowy
    7 marca, 2016, 12:15 pm

    A jak wyspie mąkę do goracego mleka to nie zrobi się klucha?

    1. opalanka
      7 marca, 2016, 12:35 pm

      Spróbuj, mnie nie wyszła, z komentarzy też wynika, że i innym się udało.

  13. Aga1986
    4 czerwca, 2016, 12:54 pm

    Witam. Ile bułeczek wychodzi z tego przepisu?

    1. opalanka
      4 czerwca, 2016, 1:05 pm

      Nie pamiętam dokładnie, ale chyba 12-15.

  14. Anonimowy
    21 czerwca, 2016, 9:18 pm

    Dziękuję za ten przepis:)Toż to jest mistrzostwo świata:)Ja jeszcze mleko zastąpiłam mlekiem ryżowym,masło-olejem,a mąkę zmieszałam pół na pół z mąką jaglaną-w życiu nie jadłam tak delikatnych,pulchnych bułeczek:)

    1. opalanka
      22 czerwca, 2016, 6:29 am

      Pięknie:) Bardzo się cieszę!

  15. mirawayne
    24 sierpnia, 2016, 2:33 am

    Mnie się udały, zrobiłam jagodzianki pierwszy raz dla koleżanki która leczyła się z raka ( wyleczona !!), mieszkam w Australii tak ze jagody są hodowane albo Amerykanskie i drogie to używam mrożone, koleżanka chociaż nie ma apetytu ale zaraz zjadła 2 bułeczki bo się pieknie udaly. Dziekuje!!

    1. opalanka
      24 sierpnia, 2016, 6:43 am

      super! Uściski dla Pani i koleżanki:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie