Najlepsze bułeczki z wiśniami

Bułeczki z wiśniami – drożdżówki z wiśniami są przepyszne. Chyba nawet lepsze niż te z jagodami.
Lubię ciasto drożdżowe, jego zapach podczas pieczenia i oczekiwanie na to, czy schowane pod ściereczką ożyje i napuszy się pod wpływem pączkujących drożdży. Czasem trzeba czekać dłużej, żeby kula ciasta zwiększyła swoją objętość, a nieraz ciasto śmignie szybko i gwałtownie, rozpychając brzegi miski. Kiedy naciśnie się je ręką, wykonuje charakterystyczne „pufff” i opada, wtedy szkoda mi tej obfitości, ale ono i tak ponownie się napuszy. Długo myślałam, że ciasto drożdżowe to wyższa szkoła piekarnicza, ale to zupełnie nieprawda. Lubi ciepło, brak przeciągów i długie wyrabianie. Resztę załatwiają drożdże. Trzeba sprawdzać datę ważności przy zakupie i to cała filozofia.
Bardzo puszyste, mięciutkie, najlepsze bułeczki z wiśniami.

bułeczki z wiśniami

 

bułeczki z wiśniami

 

bułeczki z wiśniami

bułeczki z wiśniami- składniki (na dużą ilość małych bułeczek, takich na dwa, trzy kęsy, u mnie wyszło ok. 25 – 30 szt. chętnych nie zabraknie, bez obawy:)

– 500 g mąki pszennej
– szklanka mleka (250 ml)
– 50 g świeżych drożdży ( lub 7 g suszonych)
– 4 żółtka
– nieco więcej niż pół szklanki cukru (120g)
– 100 g stopionego i ostudzonego masła
– ok. 0,5 kg pozbawionych pestek wiśni

na kruszonkę:
– 3 łyżki mąki
-2 łyżki masła
-3 łyżki cukru

bułeczki z wiśniami- przepis

Drożdże zalać ciepłym mlekiem, wymieszać z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 10 minut.
Jeśli używamy drożdży suchych – dosypujemy je bez rozpuszczania, bezpośrednio do mąki.
Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puch, dodać do mąki.
Wlać mleko z drożdżami lub wsypać suche drożdże i dolać mleko, wyrabiać ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówkami w kształcie haków. Im dłużej – tym lepiej, nie krócej niż 10 minut. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i zagniatać dalej, aż zostanie całkowicie wchłonięte. Ciasto może wydawać się luźne i rzadkie, tak ma być, nie należy podsypywać go bardziej mąką.

Odstawić w ciepłe miejsce, w misce przykrytej ściereczką, do wyrośnięcia. Często ustawiam piekarnik na ok. 25- 30 st i tam wstawiam ciasto. Przy upalnej pogodzie wystarczy umieścić je w miejscu pozbawionym przeciągów. Zwykle wystarczy godzina, ale czasem i dwie, by ciasto podwoiło objętość. Podsypać mąką blat lub stolnicę i wyłożyć ciasto, spłaszczając je ręką na placek grubości ok. 1 cm. Małą szklanką do napojów lub większym kieliszkiem do wina wycinać kółka o średnicy ok. 10- 12 cm.

Duże, płaskie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Kółko ciasta ułożyć na dłoni, na nim położyć kilka wiśni i posypać nieco cukrem, zlepić szybko i ułożyć zlepieniem do dołu na blaszce. Składniki kruszonki zagnieść palcami na okruchy, poukładać lekko naciskając na bułeczkach. Wstawić bułeczki do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 160 st. Piec ok. 20 – 30 minut z termoobiegiem, uważając, by ciastka nie zrumieniły się zbytnio, w razie potrzeby przykryć aluminiową folią. Jeśli nie mamy termoobiegu należy piec pojedynczo każdą blaszkę w 170 stopniach.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Kasia
    15 lipca, 2014, 1:26 pm

    Pięknie się prezentują.
    P.S. Też lubię zapach ciasta drożdżowego. 🙂

  2. Salvador Dali
    15 lipca, 2014, 2:05 pm

    też kocham ciasto drożdżowe i jeść i przygotowywać.. ten zapach, to żywe ciasto.. 🙂
    Ale z wiśniami? Zaskoczyłaś mnie.. będę musiała go spróbować 😀

  3. Agata Koton
    16 lipca, 2014, 5:53 pm

    Istotnie, wyglądają jak najlepsze bułeczki z wiśniami na świecie 🙂

    1. opalanka
      16 lipca, 2014, 6:32 pm

      🙂

  4. Anonimowy
    28 kwietnia, 2017, 7:10 am

    Super przepis:) tych drożdży na pewno tylko 0,5dkg?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)