Polędwiczki z grzybami, pyszne i łatwe

Dostałam garstkę grzybów od przyjaciół. Dalej pracowicie i dość nerwowo u mnie, na czasochłonne obiady okoliczności brak. Ale takie polędwiczki z grzybami, mimo, że krótko robione i nieskomplikowane zupełnie, nawet kiedy wjadą na przyjęciowy stół, furorę zrobią na pewno. Baaardzo smaczne, delikatne i bardzo proste w przygotowaniu.

 

Polędwiczki z grzybami

składniki (na dwie głodne osoby) :

– polędwiczka wieprzowa
– garść świeżych grzybów
– 2 małe cebule dymki lub zwykła większa
– 200 ml słodkiej śmietanki 30-36%
– ząbek czosnku
– sól, pieprz do smaku
– masło do smażenia (najlepiej klarowane)

Grzyby i cebulę pokroić niezbyt drobno i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Kiedy cebula lekko zmięknie, dodać rozgnieciony czosnek i zaraz przełożyć wszystko na talerzyk. Na tę samą patelnię położyć nieco masła, mocno rozgrzać, wrzucić pokrojone i rozbite lekko pięścią lub tłuczkiem (bardzo delikatnie) polędwiczki. Obsmażyć po minucie z każdej strony. Dodać odłożone wcześniej grzyby z cebulą i czosnkiem, wszystko zalać śmietanką. Odparować chwilę, by sos zgęstniał, doprawić solą i pierzem do smaku.

 

Polędwiczki z grzybami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    4 września, 2013, 8:25 am

    Ale smaczne kąski:)

  2. Salvador Dali
    6 września, 2013, 8:24 am

    ooo.. uwielbiam je w takim sosie <3 aleś mi smaka narobiła!
    A twoje ostatnie ciasta, pieczesz je super, właśnie przeglądam blog do tyłu i dostaje ślinotoku!

  3. opalanka
    7 września, 2013, 8:06 am

    Dzięki:)

  4. FreshIsYummy
    7 września, 2013, 9:58 am
  5. cook and look
    7 września, 2013, 4:41 pm

    Moje smaki, lubię takie obiadki 🙂

  6. Anonimowy
    27 marca, 2015, 9:49 am

    A jak zrobić żeby śmietana się nie zwazyla? U mnie prawie zawsze się waży jak gotuję sos….

    1. opalanka
      27 marca, 2015, 10:01 am

      Waży się najczęściej kwaśna i mniej procentowa, np. 12 czy 18%. Słodka – 30 – 36% nie zdarzyło mi się. W obu przypadkach można zapobiec temu mieszając ją przed dolaniem do mięsa z łyżeczką mąki.

    2. Iwona
      4 października, 2020, 11:47 am

      Kwaśną śmietanę mieszamy z zimną wodą i dodajemy do sosu, zupy… Proszę spróbować?

  7. malgosia
    28 grudnia, 2023, 5:22 pm

    Witam,czy mozna uzyc mrozonych grzybow lub suszonych?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie