Szybki i bardzo łatwy piernik
Szybki i bardzo łatwy piernik – bardzo udany wypiek. W dodatku można zrobić go w ostatniej chwili, miesza się składniki, zupełnie bez żadnych ucierań, wysiłku i dojrzewania. Pięć minut roboty. Sprawa dla zupełnie
niewprawionych, naprawdę. Ponieważ powidła czy marmolada do piernika pasują bardzo – przełożyłam. I całość czekoladą polałam.
Do piernika miałam podejścia trzy. Dwukrotnie podjęłam próbę upieczenia go z powidłami wmieszanymi do ciasta. To dość ryzykowne, bo kwaśne owoce zwiększają prawdopodobieństwo powstania zakalca, ale skoro innym się udaje, to dlaczego mnie miało się nie udać. Zakalec pierwszy był bardzo efektowny, bardzo smaczny, ciągnący… Zdjęcie dałam na FB, taki śliczny był. Następnego dnia podjęłam próbę kolejną, redukując ilość powideł do dwóch łyżek, poprzednio dałam cały słoik. Zakalec wyszedł taki, że o żadnej efektowności i smaku mowy być nie było. Gwoździe można było wbijać. Jedna z czytelniczek napisała, że pierniki wychodzą tylko z powidłami i dżemami ze sklepu. O. Może tak być, choć nie wiem tego na pewno. Ostatkiem cierpliwości podjęłam próbę nr trzy – powideł używając tylko do przełożenia. Próba udana i całkowicie bezwysiłkowa.
Szybki i bardzo łatwy piernik- ( na małą keksówkę, ok. 11×28 cm)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zmniejsza to znacznie ryzyko powstania zakalca
– 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
– 3/4 szklanki cukru ( 190g)
– 2 łyżki ciemnego kakao
– 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– 2 łyżki płynnego miodu ( gdyby nie był płynny, należy go krótko podgrzać, może być w mikrofali )
– 3/4 szklanki stopionego, ostudzonego masła, masła wymieszanego pół na pół z olejem lub samego oleju
– szklanka letniego mleka
– 2 całe jajka
– ew. pół szklanki zalanych wrzątkiem a następnie odsączonych rodzynek, trzy łyżki posiekanych orzechów włoskich
na polewę:
– tabliczka ( 100 g) gorzkiej czekolady
– 3-5 łyżek gorącego mleka
– łyżeczka masła
kilka łyżek powideł śliwkowych lub marmolady różanej do przełożenia.
Szybki i bardzo łatwy piernik- przepis
Piekarnik ustawić na 170 st. Małą keksówkę nasmarować masłem i wysypać mąką lub nie smarować niczym i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól, wymieszać. Dodać miód, masło, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką, na końcu dorzucić rodzynki i orzechy. Wylać ciasto do blaszki, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie całkowicie suchy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w uchylonym nieco piekarniku. Kiedy ciasto będzie całkiem zimne, przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części, przełożyć powidłami lub marmoladą. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku nad wrzącą wodą, zalać mlekiem, dodać masło, podgrzewać mieszając do połączenia składników. Posmarować masą ostudzone ciasto.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Przepis wart uwagi 🙂
Proszę spróbować z mojego przepisu. Wychodzi zawsze, pod warunkiem, że powidła są kupcze . Ja używam z Biedronki. Z innymi też próbowałam.
4 szkl mąki
11/2 szklanki cukru
3/4 szkl oleju
2 jajka
2 szkl mleka
2 łyżeczki proszku do piecz
cały słoik powideł
1/2 przyprawy do piernika
4 łyżki kakao
bakalie
Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Piec 60 minut 180 stopni bez termoobiegu. Składniki na dużą blaszkę.
dziękuję, przy okazji wykorzystam. Ciekawe co mają powidła kupne, czego nie mają moje domowe.
stabilizator i regulator kwasowości 😉
działają zapobiegająco na zakalce? 🙂
Nie wiem na czym polega ten fenomen. Mam powidła własnej roboty z działkowych węgierek, a ciasto z nimi zawsze zakalec. Z kupczymi powidłami wychodzi więc poddałam się i już zawsze robię z tymi ze sklepu. Koleżanki, z którymi podzieliłam się przepisem mają podobne doświadczenia. 🙂
Dzięki za wpis, znaczy się – reguła się potwierdza.
Od baardzo dawna robię piernika z wsadem dżemu do ciasta i ani razu nie wyszedł mi zakalec 🙂
Sekretem jest prawdopodobnie blanszowanie i dobra pasteryzacja 🙂
A owe stabilizatory i regulatory kwasowości w przemyśle spożywczym to zazwyczaj zwykły kwas cytrynowy czyt. sok z cytryny i to zazwyczaj dodawany do roztworu wody przeznaczonej do blanszowania owoców 🙂 Poza tym owoce mają odczyn kwaśny więc kombinować z konserwantami za dużo nie trzeba 🙂
Mam 3 rodzaje szklanek o różnej wielkości o jakie szklanki chodzi?
250 ml.
http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/przelicznik.html
A ile tego cukru tak dokładniej?
190 g . w Prawej kolumnie bloga jest przelicznik szklanek i łyżek. Ale w tekście już dopisałam.
wygląda smacznie, uwielbiam czas piernikowych wypieków:)
Takie na szybko lubię najbardziej;)
Mój ulubiony piernik 🙂
Ten pani piernik to i tak wygląda jakby z zakalcem;)
Piernik to ciężkei ciasto, długo się piecze.
Sama upiekłam kilka zakalców, a kupczych powideł tym bardziej z biedry wolę nie znać;).
Pozdrawiam
Świeżo upieczony był, ale zakalca ani śladu 🙂
Zrobiłam wczoraj wieczorem, mąż który nie jest wielbicielem pierników dobrał się od razu. Dzisiaj już niewiele z niego zostało. Dobre ciasto do robienia razem z małym dzieckiem – prawie wszystkie etapy możliwe do wykonania przez niezbyt wprawne i rozsypujące wszystko rączki. Mąż już zażyczył sobie taki sam na wigilijnym stole 🙂
Znaczy się, jest sukces piernikowy:)
lepiej dodać samo masło? czy masło wymieszane z olejem?
Samo masło.
dziekuje za przepis naprawde wychodzi wspanialy 🙂
🙂 pozdrowionka:)
zakalec, nie zakalec:D wazne, ze smaczne i zniknelo:P
U mnie ta ilość wystarczyła na 2 keksówki.Przepyszny i szybki.Dziękuję za przepis.
Rewelacyjny, bardzo prosty przepis, a smakuje jak prawdziwy piernik 🙂 pychaaa – uwielbiam takie proste ciasta, które zawsze wychodzą 🙂
WESOŁYCH ŚWIĄT 😀
Ja zamiast mieszania powideł z ciastem mam taki patent, że nalewam do foremki połowę ciasta, potem daję warstwę powideł śliwkowych i zalewam resztą ciasta. Powidła podczas pieczenia wtapiają się w środek ciasta, które jest wilgotne i śliwkowe, zakalca nie ma i nie trzeba rozkrajać ciasta, żeby przekładać powidłami 😉
sposób do spróbowanie:)
Witam drogie Panie,
piernik w piekarniku od 20 minut a ja się właśnie kapnąłem, że kur$%^% zapomniałem dodać proszku do pieczenia………
Za późno przeczytałam. Może pomogłoby włożenie na spód piekarnika naczynia z wrzątkiem i wymiana półki na kratkę grillową. Kiedyś tak urosło mi brownie:)
A gdyby nic nie dało się zrobić, zawsze można zblendować z powidłami czy dżemem ewentualnie białym serem i utoczyć bajaderki:)
W przepisie nie ma proszku do pieczenia tylko soda.
Juz się piecze,dodałam oleju z oliwek bo nic innego nie miałam, zobaczymy��
I już upieczony,wyszedł znakomity,rzeczywiscie szybki,łatwy i pyszny. Ten przepis zostaje u mnie na stałe!!
I już upieczony,wyszedł znakomity,rzeczywiscie szybki,łatwy i pyszny. Ten przepis zostaje u mnie na stałe!!
Bardzo się cieszę:)
Czy koniecznie musi być miód ? na chwile obecną nie posiadam 😉
Czy ten piernik może poleżeć do świąt 2-3 tygodnie (tak jak z piernikami teoretycznie być powinno)? 😉
Pozdrawiam,
Kasia
Cudowny przepis! Piernik wyszedł boski:)
Piernik pięknie wyrósł i ten zapach przypraw korzennych… Rzeczywiście niebo… Gratuluję udanego bloga – ostatnio często tu zaglądam, szczególnie cenne są instruktażowe filmiki, np. jak rozbić schab na roladę. Pozdrawiam świątecznie…
Piernik świetny! Nie mogę pić mleka krowiego więc dodałam kokosowe, olej zamiast masła i polałam ciasto lukrem z odrobiną soku z cytryny. Pyszota!
Jest rewelacyjny!
Dzisiaj zrobiłam pyyyszne ciasto ale piekłam 65min. 🙂
Zakalec… W środku w ogóle się nie upiekł, wywaliłam cały
A pieczony był do suchego patyczka? Może trzeba było dłużej piec?
Trzeba z głową… u mnie też był niedopieczony ale ustawiłam pieczenie od dołu i jeszcze pół godziny i wyszedł extra.
Upiekłam, z podwójnej porcji, WYSZEDŁ CUDOWNY, zero zakalca, zapach niebiański, MAM ZAMIAR ROBIĆ GO CO ROKU NA ŚWIĘTA, bo już teraz wiem, że rozkocha w sobie podbiebienia gości, DZIĘKUJĘ!
Bardzo się cieszę:)
Czy może być margaryna ?
Wyjdzie, choć masło jest lepszym nośnikiem smaku i jest zdrowsze.
co z tym proszkiem do pieczenia ?dodawać czy nie ?
co z tym proszkiem do pieczenia ?dodawać czy nie ?
Tu spulchaniaczem jest soda.
3/4 szklanki masła to ile gram? 🙂
jakieś 170 -180 g.
Dziekuje bardzo ��
Pyszny był! Polecam
Uwielbiam piernik z takimi powidłami: eterno.pl/pl/product/powidla-sliwkowe.htm 🙂 Najlepszy pod słońcem, oczywiście ten, który robi od lat moja mama 🙂
Kurczę, smakowicie wyglądają te przetwory Eterno. Dzięki za info! 🙂
Pycha!
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
Mała keksówka to jaki rozmiar? Zawsze mam z tym problem ?
Rozmiar jest w tytule ? cofam pytanie ? pozdrawiam!
Pozdrawiam również:)
oba przpisy sa dobre wazne aby upiekl sie wedlug marzen a w tym drugim za duzo mokrych skladnikow olej mleko caly sloik powidel Powidel dawalam kiedys ale tylko 2 lyzki 1 lyzeczki sody zalana 2 lyzeczkami octu to jest katalizator odpowiedni przyprawy tylko 3 cynamon gozdziki i galka muszkatelowa a co najwazniejsz zrobic swoj karamel z 3 lyzek cukru ,Karamel i sliwki wedzone przypalpne skarmelozowane to sa kuzynki od kilku dni srubuje wszystkie przepisy lubie piec ale to nigdzie nie wyczytalam karamel w skladnikach ciasta a kiedys dawali no coz zycie nowoczesne i pierniki tez
Prawda:)
Witam, mam takie pytanie, czy tenpiernik po upieczeniu odrazu jest wigotny, puszysty???na ile dni przed swietami najlepiej go piec?dzien?,dwa
Niekiedy w przepisach podaja, by miod, maslo,przyprawy rozuscic i wtedy mieszac, czy to ma znaczenue Pani zdaniem?ten przepis jest prosty i pewnie szybki, a co za tym idzie…..pewnie tez pyszny.Chxe go zrobic i kusi mnie rada z komentarza, by na poliwe ciasta dac powidla i druga przyjkryc.Co Pani o tym sadzi???
Od razu nadaje się do jedzenia. Powidła do przełożenia w połowie – jak najbardziej. Proszę robić jak w przepisie i będzie dobrze:)
Dziekuje za odpowiedz, jutro bede go robic, jak sie sprawdzi, to na swieta bede wypiekac?czyli surowe ciasto przeloze powidlami, ile proponuje Pani dac tych powidel???caly sloik???
Nie. Upiec w całości, po wystygnięciu przekroić i przełożyć.
Zrobiłam i zdegustowałam, w smaku bardzo dobry, ale struktura mi wyszła bardziej zbita i suchawa. Na Twoim zdjęciu widać że jest taki puchaty, mięciutki. Piekłam go 50 minut. Wszystko wg przepisu, dałm masła i oleju pół na pół. Jaki w ogóle powinien być piernik???Pewnie co kucharka to inne ma zdanie i przepis. Szukam mięciutkiego i wilgotnego piernika.Jaki jest jego sekret?Może znasz, albo ktoś inny mi podpowie, z góry dziękuje, pozdrawiam