bardzoszybki i dobry piernik

Bardzo szybki piernik (pomidorowy!)

Bardzo szybki piernik – ciasto amerykańskiego pochodzenia rozsławiła jakiś czas temu Marta Dymek z Jadłonomii.
Sukces był spektakularny, bo ciasto pyszne, robi się w piętnaście minut i do tego zawiera sekretny składnik (POMIDORY!), którym można zadziwić zajadaczy.
Metoda z pomidorami jest ta sama co z maślanką lub kefirem. Soda lubi reagować bąbelkami w kwaśnym środowisku, zatem napuszenie ciasta jest tu efektowne. A pomidorów nie czuć nic a nic, chyba, że niedokładnie zblenduje się pulpę i ząb wpadnie na kawałeczek…
Można piec w ostatniej chwili, jest całkowicie bezwysiłkowo i zawsze się udaje:)

Zobacz też ten przepis na łatwy piernik

Bardzo szybki i dobry piernik (pomidorowy) – składniki (na keksówkę 11×27 cm)

  • 1 szklanka (250ml) krojonych pomidorów z puszki (użyłam domowego przecieru – eksperyment udany)
  • 2 jajka lub 1 banan (np. w wersji dla wegan)
  • ½ szklanki oleju roślinnego (125ml)
  • ½ szklanki cukru trzcinowego (120g)
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (320g)
  • 1 ½ łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

powidła lub marmolada do posmarowania

polewa:

100g gorzkiej czekolady, łyżeczka masła lub łyżka oleju albo dwie łyżki śmietanki 36% lub mleka

Bardzo szybki i dobry piernik (pomidorowy) – przepis

Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra – dół.
Formę wyłożyć zgniecionym i lekko zwilżonym pod kranem papierem do pieczenia.
Pomidory, jajka lub banana, olej oraz cukier zblendować na jednolitą emulsję.
W osobnym naczyniu zmieszać mąkę, sodę i proszek.
Emulsję z pomidorami wlać do mąki, wymieszać (krótko, łyżką, tylko do utraty z oczu suchej mąki:) i od razu wlać do formy.
Natychmiast wstawić na środkową półkę całkowicie nagrzanego piekarnika.
Piec 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy nie mokro. Jeśli tak – piec kolejne 5-6 minut.
Wyjąć z pieca, ustawić na metalowej kratce i całkowicie ostudzić.
Przekroić na pół i przełożyć powidłami lub marmoladą.
Czekoladę połamać, włożyć do miseczki lub rondelka i ustawić nad garnkiem w wrzątkiem.
Podgrzewać mieszając, dodać olej lub mleko czy śmietankę. Mieszać do powstania jednolitej masy.
Wylać polewę na ciasto.

bardzo szybki i dobry piernik

 

 

bardzo szybki i dobry piernik

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie