Szybki i bardzo łatwy piernik

Szybki i bardzo łatwy piernik – bardzo udany wypiek. W dodatku można zrobić go w ostatniej chwili, miesza się składniki, zupełnie bez żadnych ucierań, wysiłku i dojrzewania. Pięć minut roboty. Sprawa dla zupełnie
niewprawionych, naprawdę. Ponieważ powidła czy marmolada do piernika pasują bardzo – przełożyłam. I całość czekoladą polałam.
Do piernika miałam podejścia trzy. Dwukrotnie podjęłam próbę upieczenia go z powidłami wmieszanymi do ciasta. To dość ryzykowne, bo kwaśne owoce zwiększają prawdopodobieństwo powstania zakalca, ale skoro innym się udaje, to dlaczego mnie miało się nie udać. Zakalec pierwszy był bardzo efektowny, bardzo smaczny, ciągnący… Zdjęcie dałam na FB, taki śliczny był. Następnego dnia podjęłam próbę kolejną, redukując ilość powideł do dwóch łyżek, poprzednio dałam cały słoik. Zakalec wyszedł taki, że o żadnej efektowności i smaku mowy być nie było. Gwoździe można było wbijać. Jedna z czytelniczek napisała, że pierniki wychodzą tylko z powidłami i dżemami ze sklepu. O. Może tak być, choć nie wiem tego na pewno. Ostatkiem cierpliwości podjęłam próbę nr trzy – powideł używając tylko do przełożenia.  Próba udana i całkowicie bezwysiłkowa.

Szybki i bardzo łatwy piernik


Szybki i bardzo łatwy piernik- ( na małą keksówkę, ok. 11×28 cm)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, zmniejsza to znacznie ryzyko powstania zakalca

– 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
– 3/4 szklanki cukru ( 190g)
– 2 łyżki ciemnego kakao
– 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– 2 łyżki płynnego miodu ( gdyby nie był płynny, należy go krótko podgrzać, może być w mikrofali )
– 3/4 szklanki stopionego, ostudzonego masła, masła wymieszanego pół na pół z olejem lub samego oleju
– szklanka letniego mleka
– 2 całe jajka
– ew. pół szklanki zalanych wrzątkiem a następnie odsączonych rodzynek, trzy łyżki posiekanych orzechów włoskich

na polewę:
– tabliczka ( 100 g) gorzkiej czekolady
– 3-5 łyżek gorącego mleka
– łyżeczka masła

kilka łyżek powideł śliwkowych lub marmolady różanej do przełożenia.

Szybki i bardzo łatwy piernik- przepis

Piekarnik ustawić na 170 st. Małą keksówkę nasmarować masłem i wysypać mąką lub nie smarować niczym i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól, wymieszać. Dodać miód, masło, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką, na końcu dorzucić rodzynki i orzechy. Wylać ciasto do blaszki, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie całkowicie suchy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w uchylonym nieco piekarniku. Kiedy ciasto będzie całkiem zimne, przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części, przełożyć powidłami lub marmoladą. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku nad wrzącą wodą, zalać mlekiem, dodać masło, podgrzewać mieszając do połączenia składników. Posmarować masą ostudzone ciasto.

Szybki i bardzo łatwy piernik

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Ervisha
    6 grudnia, 2014, 9:34 am

    Przepis wart uwagi 🙂

  2. EDA
    6 grudnia, 2014, 3:27 pm

    Proszę spróbować z mojego przepisu. Wychodzi zawsze, pod warunkiem, że powidła są kupcze . Ja używam z Biedronki. Z innymi też próbowałam.
    4 szkl mąki
    11/2 szklanki cukru
    3/4 szkl oleju
    2 jajka
    2 szkl mleka
    2 łyżeczki proszku do piecz
    cały słoik powideł
    1/2 przyprawy do piernika
    4 łyżki kakao
    bakalie
    Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Piec 60 minut 180 stopni bez termoobiegu. Składniki na dużą blaszkę.

    1. opalanka
      6 grudnia, 2014, 6:03 pm

      dziękuję, przy okazji wykorzystam. Ciekawe co mają powidła kupne, czego nie mają moje domowe.

    2. Małgorzata Ciećko
      7 grudnia, 2014, 12:32 am

      stabilizator i regulator kwasowości 😉

    3. opalanka
      7 grudnia, 2014, 8:21 am

      działają zapobiegająco na zakalce? 🙂

    4. EDA
      7 grudnia, 2014, 2:45 pm

      Nie wiem na czym polega ten fenomen. Mam powidła własnej roboty z działkowych węgierek, a ciasto z nimi zawsze zakalec. Z kupczymi powidłami wychodzi więc poddałam się i już zawsze robię z tymi ze sklepu. Koleżanki, z którymi podzieliłam się przepisem mają podobne doświadczenia. 🙂

    5. opalanka
      7 grudnia, 2014, 3:01 pm

      Dzięki za wpis, znaczy się – reguła się potwierdza.

    6. Kate Kosiorowska
      18 lutego, 2016, 2:07 pm

      Od baardzo dawna robię piernika z wsadem dżemu do ciasta i ani razu nie wyszedł mi zakalec 🙂
      Sekretem jest prawdopodobnie blanszowanie i dobra pasteryzacja 🙂
      A owe stabilizatory i regulatory kwasowości w przemyśle spożywczym to zazwyczaj zwykły kwas cytrynowy czyt. sok z cytryny i to zazwyczaj dodawany do roztworu wody przeznaczonej do blanszowania owoców 🙂 Poza tym owoce mają odczyn kwaśny więc kombinować z konserwantami za dużo nie trzeba 🙂

    7. Anonimowy
      22 grudnia, 2016, 10:06 am

      Mam 3 rodzaje szklanek o różnej wielkości o jakie szklanki chodzi?

    8. opalanka
      22 grudnia, 2016, 4:08 pm
    9. Małgorzata
      25 marca, 2018, 3:55 pm

      A ile tego cukru tak dokładniej?

      1. Beata Królikiewicz
        25 marca, 2018, 7:37 pm

        190 g . w Prawej kolumnie bloga jest przelicznik szklanek i łyżek. Ale w tekście już dopisałam.

  3. Justyna Żak
    6 grudnia, 2014, 3:57 pm

    wygląda smacznie, uwielbiam czas piernikowych wypieków:)

  4. Olga Pi
    6 grudnia, 2014, 4:06 pm

    Takie na szybko lubię najbardziej;)

  5. Lena
    6 grudnia, 2014, 7:11 pm

    Mój ulubiony piernik 🙂

  6. Anonimowy
    9 grudnia, 2014, 8:46 pm

    Ten pani piernik to i tak wygląda jakby z zakalcem;)
    Piernik to ciężkei ciasto, długo się piecze.
    Sama upiekłam kilka zakalców, a kupczych powideł tym bardziej z biedry wolę nie znać;).
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      9 grudnia, 2014, 9:09 pm

      Świeżo upieczony był, ale zakalca ani śladu 🙂

  7. Katarzyna Wachel
    18 grudnia, 2014, 8:59 am

    Zrobiłam wczoraj wieczorem, mąż który nie jest wielbicielem pierników dobrał się od razu. Dzisiaj już niewiele z niego zostało. Dobre ciasto do robienia razem z małym dzieckiem – prawie wszystkie etapy możliwe do wykonania przez niezbyt wprawne i rozsypujące wszystko rączki. Mąż już zażyczył sobie taki sam na wigilijnym stole 🙂

    1. opalanka
      18 grudnia, 2014, 3:07 pm

      Znaczy się, jest sukces piernikowy:)

  8. Anonimowy
    22 grudnia, 2014, 9:04 pm

    lepiej dodać samo masło? czy masło wymieszane z olejem?

    1. opalanka
      23 grudnia, 2014, 9:05 pm

      Samo masło.

  9. Monika Pie
    28 grudnia, 2014, 6:24 pm

    dziekuje za przepis naprawde wychodzi wspanialy 🙂

    1. opalanka
      28 grudnia, 2014, 6:36 pm

      🙂 pozdrowionka:)

  10. m4dziara
    28 lutego, 2015, 3:17 pm

    zakalec, nie zakalec:D wazne, ze smaczne i zniknelo:P

  11. Anonimowy
    17 listopada, 2015, 5:18 pm

    U mnie ta ilość wystarczyła na 2 keksówki.Przepyszny i szybki.Dziękuję za przepis.

  12. Anonimowy
    23 grudnia, 2015, 2:26 pm

    Rewelacyjny, bardzo prosty przepis, a smakuje jak prawdziwy piernik 🙂 pychaaa – uwielbiam takie proste ciasta, które zawsze wychodzą 🙂
    WESOŁYCH ŚWIĄT 😀

  13. Ana
    23 grudnia, 2015, 7:26 pm

    Ja zamiast mieszania powideł z ciastem mam taki patent, że nalewam do foremki połowę ciasta, potem daję warstwę powideł śliwkowych i zalewam resztą ciasta. Powidła podczas pieczenia wtapiają się w środek ciasta, które jest wilgotne i śliwkowe, zakalca nie ma i nie trzeba rozkrajać ciasta, żeby przekładać powidłami 😉

    1. opalanka
      23 grudnia, 2015, 8:10 pm

      sposób do spróbowanie:)

  14. Anonimowy
    20 stycznia, 2016, 3:08 pm

    Witam drogie Panie,

    piernik w piekarniku od 20 minut a ja się właśnie kapnąłem, że kur$%^% zapomniałem dodać proszku do pieczenia………

    1. opalanka
      21 stycznia, 2016, 8:40 am

      Za późno przeczytałam. Może pomogłoby włożenie na spód piekarnika naczynia z wrzątkiem i wymiana półki na kratkę grillową. Kiedyś tak urosło mi brownie:)

    2. opalanka
      21 stycznia, 2016, 11:55 am

      A gdyby nic nie dało się zrobić, zawsze można zblendować z powidłami czy dżemem ewentualnie białym serem i utoczyć bajaderki:)

  15. Anonimowy
    10 lutego, 2016, 12:16 pm

    W przepisie nie ma proszku do pieczenia tylko soda.

  16. Ewelina Obuch
    8 maja, 2016, 11:19 am

    Juz się piecze,dodałam oleju z oliwek bo nic innego nie miałam, zobaczymy��

  17. Ewelina Obuch
    8 maja, 2016, 2:00 pm

    I już upieczony,wyszedł znakomity,rzeczywiscie szybki,łatwy i pyszny. Ten przepis zostaje u mnie na stałe!!

  18. Ewelina Obuch
    8 maja, 2016, 2:02 pm

    I już upieczony,wyszedł znakomity,rzeczywiscie szybki,łatwy i pyszny. Ten przepis zostaje u mnie na stałe!!

    1. opalanka
      8 maja, 2016, 7:37 pm

      Bardzo się cieszę:)

    2. Paula nie wiem
      22 lipca, 2016, 11:10 am

      Czy koniecznie musi być miód ? na chwile obecną nie posiadam 😉

  19. Anonimowy
    2 grudnia, 2016, 2:07 pm

    Czy ten piernik może poleżeć do świąt 2-3 tygodnie (tak jak z piernikami teoretycznie być powinno)? 😉

    Pozdrawiam,
    Kasia

  20. Anonimowy
    3 grudnia, 2016, 9:34 am

    Cudowny przepis! Piernik wyszedł boski:)

  21. Anonimowy
    9 grudnia, 2016, 8:35 pm

    Piernik pięknie wyrósł i ten zapach przypraw korzennych… Rzeczywiście niebo… Gratuluję udanego bloga – ostatnio często tu zaglądam, szczególnie cenne są instruktażowe filmiki, np. jak rozbić schab na roladę. Pozdrawiam świątecznie…

  22. Anonimowy
    18 grudnia, 2016, 7:20 pm

    Piernik świetny! Nie mogę pić mleka krowiego więc dodałam kokosowe, olej zamiast masła i polałam ciasto lukrem z odrobiną soku z cytryny. Pyszota!

  23. Anonimowy
    19 grudnia, 2016, 9:43 am

    Jest rewelacyjny!

  24. Anonimowy
    19 grudnia, 2016, 6:24 pm

    Dzisiaj zrobiłam pyyyszne ciasto ale piekłam 65min. 🙂

  25. Anonimowy
    22 grudnia, 2016, 6:54 pm

    Zakalec… W środku w ogóle się nie upiekł, wywaliłam cały

    1. opalanka
      22 grudnia, 2016, 7:27 pm

      A pieczony był do suchego patyczka? Może trzeba było dłużej piec?

    2. Anonimowy
      30 grudnia, 2016, 8:41 am

      Trzeba z głową… u mnie też był niedopieczony ale ustawiłam pieczenie od dołu i jeszcze pół godziny i wyszedł extra.

  26. Yuko
    22 grudnia, 2016, 10:31 pm

    Upiekłam, z podwójnej porcji, WYSZEDŁ CUDOWNY, zero zakalca, zapach niebiański, MAM ZAMIAR ROBIĆ GO CO ROKU NA ŚWIĘTA, bo już teraz wiem, że rozkocha w sobie podbiebienia gości, DZIĘKUJĘ!

    1. opalanka
      23 grudnia, 2016, 12:39 pm

      Bardzo się cieszę:)

  27. Unknown
    23 grudnia, 2016, 4:19 pm

    Czy może być margaryna ?

    1. opalanka
      23 grudnia, 2016, 5:15 pm

      Wyjdzie, choć masło jest lepszym nośnikiem smaku i jest zdrowsze.

  28. Unknown
    23 grudnia, 2016, 8:51 pm

    co z tym proszkiem do pieczenia ?dodawać czy nie ?

  29. Unknown
    23 grudnia, 2016, 8:51 pm

    co z tym proszkiem do pieczenia ?dodawać czy nie ?

    1. opalanka
      23 grudnia, 2016, 9:10 pm

      Tu spulchaniaczem jest soda.

  30. Agnieszka
    25 grudnia, 2016, 11:16 pm

    3/4 szklanki masła to ile gram? 🙂

    1. opalanka
      26 grudnia, 2016, 10:10 am

      jakieś 170 -180 g.

    2. Agnieszka
      27 grudnia, 2016, 10:58 pm

      Dziekuje bardzo ��

  31. Anonimowy
    30 grudnia, 2016, 8:42 am

    Pyszny był! Polecam

  32. Sylwia Janik
    12 stycznia, 2017, 1:18 pm

    Uwielbiam piernik z takimi powidłami: eterno.pl/pl/product/powidla-sliwkowe.htm 🙂 Najlepszy pod słońcem, oczywiście ten, który robi od lat moja mama 🙂

  33. Anonimowy
    24 lutego, 2017, 12:07 pm

    Kurczę, smakowicie wyglądają te przetwory Eterno. Dzięki za info! 🙂

  34. KarolinaSnowarska
    18 lipca, 2017, 5:28 am

    Pycha!
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

  35. Justyna
    16 grudnia, 2017, 1:06 pm

    Mała keksówka to jaki rozmiar? Zawsze mam z tym problem ?

  36. Justyna
    16 grudnia, 2017, 1:08 pm

    Rozmiar jest w tytule ? cofam pytanie ? pozdrawiam!

    1. Beata Królikiewicz
      17 grudnia, 2017, 8:12 pm

      Pozdrawiam również:)

  37. elisabeth
    5 grudnia, 2018, 1:51 pm

    oba przpisy sa dobre wazne aby upiekl sie wedlug marzen a w tym drugim za duzo mokrych skladnikow olej mleko caly sloik powidel Powidel dawalam kiedys ale tylko 2 lyzki 1 lyzeczki sody zalana 2 lyzeczkami octu to jest katalizator odpowiedni przyprawy tylko 3 cynamon gozdziki i galka muszkatelowa a co najwazniejsz zrobic swoj karamel z 3 lyzek cukru ,Karamel i sliwki wedzone przypalpne skarmelozowane to sa kuzynki od kilku dni srubuje wszystkie przepisy lubie piec ale to nigdzie nie wyczytalam karamel w skladnikach ciasta a kiedys dawali no coz zycie nowoczesne i pierniki tez

    1. Beata Królikiewicz
      5 grudnia, 2018, 2:12 pm

      Prawda:)

  38. Lidia
    11 grudnia, 2018, 2:41 pm

    Witam, mam takie pytanie, czy tenpiernik po upieczeniu odrazu jest wigotny, puszysty???na ile dni przed swietami najlepiej go piec?dzien?,dwa
    Niekiedy w przepisach podaja, by miod, maslo,przyprawy rozuscic i wtedy mieszac, czy to ma znaczenue Pani zdaniem?ten przepis jest prosty i pewnie szybki, a co za tym idzie…..pewnie tez pyszny.Chxe go zrobic i kusi mnie rada z komentarza, by na poliwe ciasta dac powidla i druga przyjkryc.Co Pani o tym sadzi???

    1. Beata Królikiewicz
      11 grudnia, 2018, 2:49 pm

      Od razu nadaje się do jedzenia. Powidła do przełożenia w połowie – jak najbardziej. Proszę robić jak w przepisie i będzie dobrze:)

  39. Lidia
    11 grudnia, 2018, 6:01 pm

    Dziekuje za odpowiedz, jutro bede go robic, jak sie sprawdzi, to na swieta bede wypiekac?czyli surowe ciasto przeloze powidlami, ile proponuje Pani dac tych powidel???caly sloik???

    1. Beata Królikiewicz
      11 grudnia, 2018, 9:12 pm

      Nie. Upiec w całości, po wystygnięciu przekroić i przełożyć.

  40. Lidia
    13 grudnia, 2018, 11:40 am

    Zrobiłam i zdegustowałam, w smaku bardzo dobry, ale struktura mi wyszła bardziej zbita i suchawa. Na Twoim zdjęciu widać że jest taki puchaty, mięciutki. Piekłam go 50 minut. Wszystko wg przepisu, dałm masła i oleju pół na pół. Jaki w ogóle powinien być piernik???Pewnie co kucharka to inne ma zdanie i przepis. Szukam mięciutkiego i wilgotnego piernika.Jaki jest jego sekret?Może znasz, albo ktoś inny mi podpowie, z góry dziękuje, pozdrawiam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)