Kotlety mielone drobiowe ze szpinakiem
Kotlety mielone drobiowe ze szpinakiem – smaczne, zdrowe i niekłopotliwe danie obiadowe lub kolacyjne. Bo dajmy na to – niezbyt późnym wieczorem, taka np. grahamka z kotletem lub kotlet z surówką jest znakomitym posiłkiem z dużą ilością białka. Dodasz sałatę i trochę warzyw, musztardę i ketchup – domowy burger wjedzie jak złoto.
Z przyjemnością sięgną po niego dziecięce i dorosłe łapki.
Kotlety mielone drobiowe ze szpinakiem wykonasz z gotowego do działania mięsa, kupionego w sklepie.
Jeśli masz malakser – bziuuu i np. pozbawione kości udka są gotowe po 60 sekundach siekania. Zresztą – zwykłe cięcie nożem – to też nie jest wielki wyczyn. Posiekaj tak drobno jak to możliwe i dasz radę bez malaksera czy maszynki. Udkowe części są bardziej soczyste niż pierś, ale jeśli ich nie ma – będzie dobrze nawet z wykorzystaniem tej filetowej części.
Indyk – proszę bardzo. Jest nieco mniej soczysty ale i tak zdrowy i dobry!
Jeśli chodzi o panierunek, czyli chrupiące na wierzchu – tarta bułka lub panierka panko do kupienia w marketach – są najlepsze.
Nada się też mąka kukurydziana lub ryżowa albo sezam czy mielone orzechy.
UWAGA! Można smażyć lub piec w piekarniku!
By nie smażyć w głębokim tłuszczu, pryskam patelnię oliwą i smażę kotlety na niedużym ogniu, pod koniec przykrywając je pokrywką, by “doszły”.
Lub spryskane oliwą piekę w piekarniku.
Kto lubi bardzo chrupiąco – smaży na klarowanym maśle z oliwą.
Kotlety mielone drobiowe ze szpinakiem – składniki ( na ok. 6 sztuk):
- 400 – 500 g mięsa mielonego/siekanego drobiowego
- mała bułka kajzerka
- mała cebula (może być czerwona, zwykła żółta lub szalotka)
- 1/2 czerwonej, świeżej papryki lub kilka suszonych pomidorów z oleju (mogą być też suszone, namoczone w wodzie)
- dwie duże garście szpinaku baby w liściach (ok. 60g)
- 3 łyżki startego, żółtego sera (czasem daję też nieco kruszonego sera feta)
- ząbek czosnku
- łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki
- bułka tarta lub panierka panko do obtoczenia
- masło klarowane lub oliwa do smażenia – ok. 2 – 3 łyżki
Kotlety mielone drobiowe ze szpinakiem – przepis:
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie lub mleku.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć kilka minut mieszając na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy.
Paprykę lub pomidory drobno pokroić.
Szpinak możliwie drobno posiekać.
Do miski włożyć wszystkie składniki, odciśniętą porządnie bułkę i przyprawy.
Wszystko mieszać kilka minut (najlepiej w gumowych rękawiczkach).
Z mięsnej masy formować nieduże podłużne lub okrągłe kotlety.
Panierować je z obu stron w tartej bułce lub panko.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, po obu stronach na średnim ogniu, ok. 6 minut na stronę, aż wierzch kotletów się zrumieni.
Można piec też kotlety w piekarniku, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spryskane oliwą – 200 stopni, funkcja góra – dół – ok. 30 minut.


Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Facebook
YouTube
Instagram
Pinterest