Ciasto z jabłkami i kruszonką (cynamonowe)
Ciasto z jabłkami i kruszonką (cynamonowe) – bardzo wilgotne, mięciutkie, gliniaste, w stylu amerykańskich, zakalcowatych.
Zanurzasz łyżeczkę w tę gęstość, i z każdym kęsem chcesz więcej. I biorą dokładki!
Jabłka w cukrze z cynamonem, z chrupiącą posypką z cynamonem i opcjonalnie – cynamonową polewą, która wzmacnia ten efekt.
Można też dać na wierzch dowolną polewę, lukier lub nic. Podgrzałam w rondelku 2 łyżki cukru pudru z czubatą łyżką masła. Powstał karmel i siup go na ciasto. Następnym razem – ominę, jest tu wystarczająco dużo dobra:)
Ciasto z jabłkami i kruszonką/posypką najlepiej smakuje na ciepło, bez problemu podgrzewa się je w piekarniku, 10 minut i wjeżdża z nową energią.
Gałka lodów na wierzchu lub albo łyżka gęstego jogurtu daje jeszcze więcej przyjemności, ach!
To typowe ciasto dla kocykowych jesieniar, które zapachem tego wypieku będą upajać się do samej wiosny.
Jeśli chodzi o cukier. Najlepiej sprawdzi się tu ciemny – brązowy. Jeśli nie masz – trzcinowy lub zwykły jest dostatecznym zastępstwem. Kto wie, może i erytrytol – tu nie mam doświadczenia. Ten ciemny cukier robi tu karmelowe doznanie wow. Warto kupić specjalnie.
Mieszanka mąk bezglutenowych “do ciasta” – również powinna sprostać zadaniu.
Dla dobrej logistyki i szybkiego wykonania zachowaj kolejność działań:)
Ciasto z jabłkami i kruszonką (cynamonowe):
na jabłkowe nadzienie:
- 3 twarde, kwaśne jabłka (np. Szara Reneta, Jona Gold, Ligol )
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, ew. kaszy manny
na posypkę-kruszonkę :
- 2,5 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cynamonu
- 1,5 łyżki masła (niepłaskiej)
na ciasto:
- 180 ml oleju lub oliwy
- 3 duże jajka (4 małe)
- 4 łyżki cukru brązowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego
- 250 ml śmietany 18%
- 2,5 szklanki mąki pszennej ( 400g)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawy – 1/5 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki startej/mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżeczki cynamonu,
zalewa:
- szklanka (250ml) mleka (może być roślinne)
- 2 łyżki masła (stopionego w rondelku lub mikrofali)
- łyżeczka cynamonu
- łyżka cukru pudru.
wszystkie składniki razem wymieszać.
Ciasto z jabłkami i kruszonką – przepis (na okrągłą formę 22 – 24 cm):
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni z funkcją góra – dół.
Jabłkowe nadzienie.
Jabłka obrać, pokroić w grubą kostkę.
Włożyć do miski, zasypać cynamonem, cukrem i skrobią – wymieszać.
Posypka – kruszonka.
Wszystkie składniki wymieszać łyżką.
Ciasto.
Olej/oliwę, jajka, cukier, wanilię i śmietanę wlać do wysokiego naczynia i miksować na szybkich obrotach na gładką emulsję ok. 1,5 minuty.
Mąkę, proszek, cynamon i przyprawy – wymieszać w dużej misce.
Do miski z sypkimi produktami wlać zmiksowaną emulsję i szybko zmieszać łyżką tylko do połączenia składników.
Połowę masy od razu wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Połowę jabłek wysypać na ciasto możliwie równą warstwą.
Na jabłka wylać pozostałą część ciasta.
Rozsypać na niej pozostałe jabłka.
Na jabłka dać posypkę – kruszonkę.
Od razu wstawić wszystko na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i piec 60 minut.
10 minut przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem od szaszłyka czy ciasto jest upieczone. Patyczek suchy – nieoklejony – ciasto gotowe, można wyjąć. Kleisty – jeszcze kilka minut. Każdy piekarnik to indywidualista i nieco inaczej piecze:)
Ciasto wyjąć z piekarnika, formę ustawić na metalowej kratce lub desce.
Kiedy lekko przestygnie (po ok. 20 minutach) ale jeszcze będzie ciepłe, polać ciasto nasączeniem z mleka.


POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!


Facebook
YouTube
Instagram
Pinterest