Czekoladowe ciasto z kokosowym kremem – “Rumba”
Czekoladowe ciasto z kokosowym kremem i pomarańczową polewą – efektowne i smaczne, zupełnie nieskomplikowane w przygotowaniu.
Najlepiej jest przygotować je dzień, dwa przed podaniem, by mogło nabrać odpowiedniej konsystencji w chłodziarce.
Kremową warstwę… piekę razem z ciastem. Bazą kremu jest kasza manna i nic nie stoi na przeszkodzie, by wsunąć je do piekarnika jednocześnie z czekoladowym spodem.
A ten jest prosty w wykonaniu: suche do suchych, mokre do mokrych i mieszanko razem – jak w muffinkach.
Zrobienie polewy zaś to również bułeczka z masłem, każdy, kto umie przygotować budyń, zrobi ją bez problemu. Kto nie umie – wytłumaczę krok po kroku.
Ciasto piekłam w dużej formie, 28×31 cm, zatem porcja jest niemała, wystarczy na liczną zgraję słodyczolubów.
Na święta – proszę bardzo!
Gdyby ktoś nie posiadał dużej formy, może dać 2/3 ciemnego ciasta na spód i 1/3 na wierzch, na masę kokosową. Wyjdzie więcej warstw.
Będzie się miało wrażenie, że surowego ciasta jest nieco za mało. Ale ono rośnie! Trzeba rozłożyć je cienką warstwą na dnie blaszki, punktowo, łyżką i połączyć kropki:). Jeśli wybierzesz opcję w mniejszej formie, tych na wierzchu nie łącz. Niech zostaną plamami, będzie ciekawiej.
Czekoladowe ciasto z kokosowym kremem – “Rumba” (na formę ok. 28×31 cm):
- dwie szklanki (poj. 250 ml) mąki ( 340g)
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru (190g)
- 120g stopionego, ostudzonego masła
- 250 ml mleka
- 3 jajka
biała masa kokosowa
- 1 l mleka 3,2 %
- 50 g masła
- 10 łyżek kaszy manny
- 200 g wiórków kokosowych
- 190 g cukru (lub innego słodzidła, można dać mniej, jeśli ktoś woli)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub wnętrze wyskrobane z przekrojonej wzdłuż na pół laski wanilii)
Pomarańczowa polewa:
- 500 ml soku pomarańczowego (wyciśniętego lub z kartonu)
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 1 galaretka pomarańczowa
Czekoladowe ciasto z kokosowym kremem – “Rumba” – przepis:
Piekarnik ustawić na 180 stopni. Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto czekoladowe.
Mąkę, cukier, kakao i proszek – zmieszać w jednej misce.
Masło, mleko i jajka – zmieszać widelcem w innym naczyniu.
Płynne składniki wlać do suchych i wymieszać na jednolitą masę.
Wlać do formy. Można 10 minut podpiec w piekarniku. Ale nie jest to bezwzględnie konieczne:)
Mleko, masło, kaszę, cukier i wiórki włożyć do garnka i mieszając gotować, aż masa lekko zgęstnieje.
Jeszcze ciepłą wyłożyć łyżką punktowo na (podpieczone lub nie) ciasto, lekko wyrównać i włożyć formę do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 45 minut z funkcją góra-dół.
Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
W tym czasie przygotować polewę.
400 ml soku wlać do garnka i podgrzewać do zagotowania.
W tym czasie, do dużego kubka/miseczki wsypać budyniowy proszek i wlać 100 ml pozostałego soku. Dobrze wymieszać łyżką.
Na gotujący się sok wlać emulsję z budyniowym proszkiem i energicznie mieszać podgrzewając chwilę, aż masa lekko zgęstnieje.
Do gorącej wsypać galaretkę, wymieszać.
Gorącą masę wylać na lekko ostudzone ciasto. Zaczekać aż całość ostygnie i wstawić na kilkanaście godzin do lodówki.
Jeśli możesz…
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Domyślam się że masę kokosową całkowicie studzimy i dopiero wtedy wykładamy na ciasto kakaowe (podpieczone lub nie ) ?
Nie, nie studzimy, zastygnięta nie da się rozsmarować. Ciasto nie musi być podpieczone.