Kruche ciasteczka kokosowe
Kruche ciasteczka kokosowe – pycha i proste, bo składniki zagniatasz w jednej misce miksera, malaksera lub ręcznie.
Potem siup do lodówki, nadajesz dowolny kształt, pieczesz i chrupiesz. W sklepie nie ma ciastek na maśle, żeby nie wiem jaki miały duży napis “maślane”. To ciastka aromatyzowane substancją o zapachu masła!
Te pyszne zwyklaki długo się przechowują, można je odświeżać w piekarniku (gdyby nie zeszły na pniu).
Szkolne dzieci mające wakacje powinny sobie poradzić z rolowaniem wałeczków i odgniataniem w nich widelcowego wzorka.
Kto ma maszynkę do ciasteczek – śmiało może tu zastosować. Albo też zwyczajnie utoczyć kulki, spłaszczyć je dłonią i nadać ciastkom okrągły kształt. Róbta co chceta:)
Strużki czekolady z polewy lub umoczony jeden koniec – proszę bardzo!
Idealne do maczania w herbacie lub mleku. Ja tak bardzo lubię!
Kruche ciasteczka kokosowe – składniki:
- 150 g masła
- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
- 250 g mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
polewa – 60 g gorzkiej czekolady + 2,5 łyżki mleka lub śmietanki- podgrzać mieszając w kąpieli wodnej (w naczyniu nad gotującą się wodą)
Kruche ciasteczka kokosowe – przepis:
Masło pokroić, mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać wszystko razem do jednej miski i zagnieść ręcznie, mikserem lub malakserem.
Wstawić do lodówki na pół godziny.
Piekarnik rozgrzac do 180 stopni z funkcją góra – dół lub 170 (termoobieg).
Z masy toczyć cienkie (ok. 1 cm) wałeczki długości 10 cm, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na każdym odcisnąć szlaczek z ząbków widelca/widelczyka. Można przy pomocy noża zdyscyplinować dla równości brzegi.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut do zrumienienia.
Jeśli możesz…
POSTAW MI KAWĘ!
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
Mówię Wam – niebo na talerzu:)