ciasto z truskawkami , kremem i galaretką

Ciasto czekoladowe z truskawkami, kremem i galaretką

Ciasto czekoladowe z truskawkami, kremem i galaretką – miękkie, delikatne, puszyste, łatwe w przygotowaniu, efektowne –  w sam raz na wiosnę, na maj i czerwiec. A potem maliny, jagody, borówki, morele – owoce można dowolnie wymieniać.

Biszkopt najlepiej jest upiec poprzedniego dnia przed krojeniem. Jest z nim tak jak z pieczywem – b.świeże kiepsko się kroi.
Śmietana i mascarpone – najlepiej ubijają się te bardzo mocno schłodzone. Przechowywane na najniższej półce w lodówce jest najzimniejsza.
Nawet naczynie od miksera dla lepszego efektu można podmrozić przez pół godziny w zamrażarce. Zwykle z lenistwa tego nie robię ale to naprawdę lepiej działa:)
A galaretka – przyśpieszam jej krzepnięcie wkładając naczynie do miski z zimną wodą. Trzeba pamiętać, by mieszać ją od czasu do czasu, w przeciwnym razie żelatyna może osadzać się na dnie.
Ciasto jest efektowne i bardzo smaczne. Kto lubi więcej galaretki może dać nawet trzy opakowania i rozpuścić je w 1100 ml wrzątku.
Na kuchennym stanie miałam dwie, ciasto zdaniem mym wygląda dobrze.
Wypiek sprawdzi się również jako tort.

Ciasto czekoladowe z truskawkami, kremem i galaretką – składniki (na formę ok. 24×35 cm lub 24×24)

  • 5 jajek
  • 140 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej “do wypieków”)
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki ziemnej wody
  • 1 łyżka oleju

galaretka:

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 500 g truskawek
  • 600 ml wody

krem:

  • 250 g schłodzonego sera mascarpone
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30 – 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny (zamiast niej można użyć dodatkowo 250g mascarpone)
  • 2 łyżki cukru

nasączenie – ok. 250 ml mocnej, lekko osłodzonej herbaty z cytryną

dekoracja – kilka truskawek, ew. polewa z połowy porcji

Ciasto czekoladowe z truskawkami, kremem i galaretką – przepis:

Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik ustawić na 170 st.

Całe jajka ubić z cukrem na jasną masę (ok. 10 minut).
Po łyżce, mieszając już łopatką nie mikserem, wlać wodę, a następnie olej.
Mąkę zmieszać z kakao.
Mieszając przy pomocy łopatki, powoli, w kilku porcjach wsypać je przez sitko do jajecznej masy.
Przelać do formy i piec na środkowej półce piekarnika ok. 25 – 30 minut z funkcją góra – dół ( 170 stopni)
Wyjąć z pieca, ostudzić.
Najlepiej pozostawić do następnego dnia, wtedy łatwiej będzie je pokroić.

Przed składaniem ciasta przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu ale zmniejszając ilość wody do 600 ml wody na całość (czyli na dwie torebki proszku).
Odstawić do ostudzenia i mieszać od czasu do czasu. Ja wstawiam naczynie do miski z zimną wodą, by stygło szybciej.

Okroić brzegi biszkoptu wzdłuż rantu nożykiem, wyjąć z formy, obrócić papierem do góry.
Odkleić papier i przekroić ciasto długim nożem na dwie poziome warstwy.

Górną część ponownie ułożyć na spodzie blaszki i zapiąć obręcz – rant.
Przy pomocy pędzelka nasączyć ciasto połową ponczu.
Kiedy galaretka zacznie lekko krzepnąć, pokroić umyte truskawki i ułożyć na warstwie ciasta. Zalać tężejącą galaretką.
Ułożyć na niej drugi blat ciasta, nasączyć.

Śmietankę razem z mascarpone i cukrem ubijać do pierwszych oznak zesztywnienia.
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami wrzątku, dobrze wymieszać i lekko ostudzić.
Dodać do niej 2-3 łyżki ubitego kremu, wymieszać.
Tak zahartowaną żelatynę wlewać cienką strużką do kremu pod pracujące łopatki miksera. W ten sposób unikniesz grudek żelatyny.

Ubity krem wyłożyć na ciasto.
Krem udekorować krojonymi w połówki truskawkami.
Można polać strużkami dowolnej polewy czekoladowej, wystarczy połowa porcji.
Ja rozpuściłam tu w kąpieli wodnej 50 g gorzkiej czekolady z 3 łyżkami mleka. Kąpiel wodna – kiedy stawiasz rondelek z czekoladą i mlekiem nad drugim z gotująca się wodą, mieszasz do rozpuszczenia. W razie potrzeby dodaj więcej mleka.

ciasto z truskawkami, kremem i galaretką
ciasto z truskawkami, kremem i galaretką

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie