Ciasto Michałek bez pieczenia
Ciasto Michałek – świetne z okazji przyjęcia, na komunię, imieniny, urodziny lub święta.
Są tu dwa proste i powszechnie znane rodzaje kremu – tradycyjny śmietankowy z mascarpone i na bazie budyniu z dodatkiem posiekanych cukierków michałków.
Jest wiele jego wersji, chyba najbardziej popularna to ta na ciemnym biszkopcie.
Jeśli ma się więcej czasu, warto pokusić się o jego upieczenie, najlepiej w dzień poprzedzający wykonanie samego ciasta. Biszkopt kroisz wtedy na pół, na dwie warstwy i nasączasz lekko osłodzoną kawą lub herbatą z alkoholem (ok. 80ml). Wystarczy szklanka płynu.
Zresztą – i z herbatnikami warto ciasto wykonać wcześniej, nawet i dwa dni, lepiej, by namiękły od kremu.
Nie siekaj Michałków zbyt drobno, na mąkę, niech pozostaną w grubych okruchach, zdaniem mym taki krem smakuje lepiej.
Ciasto Michałek – składniki (na formę ok. 21×33 cm) :
- ok. 300 g herbatników (tych z ząbkami, prostokątnych) ciemnych lub jasnych
- 250 g ulubionego, kwaśnego dżemu (np. czarna porzeczka)
na krem michałkowy
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie z cukrem o smaku wanilia lub śmietanka
- 4 łyżki mąki pszennej
- łyżka ciemnego kakao
- 200 g masła 82% (miękkiego)
- 250 g cukierków michałków – ciemnych lub jasnych
na krem śmietankowy
- 250 ml schłodzonej śmietanki 36%
- 200 g schłodzonego sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
Ciasto Michałek – przepis:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (zgnieciony w kulę i zwilżony pod kranem układa się lepiej).
Na dnie ułożyć warstwę herbatników i posmarować je połową dżemu.
Krem michałkowy:
3 szklanki mleka zagotować.
W osobnym naczyniu wymieszać kuchenną rózgą – pozostałe mleko, mąkę, budyniowy proszek.
Powstałą emulsję wlewać strużką mieszając do gotującego mleka. Po ok. 2 minutach mieszania masa zgęstnieje.
CAŁKOWICIE ostudzić (można w misce z zimną wodą, dla szybkości).
Cukierki posiekać w grube okruchy a następnie wymieszać z kakao.
Miękkie masło pokroić i ubić mikserem na krem.
Ubijając dodawać po trochu 3/4 siekanych michałków, a następnie po łyżce całkowicie ostudzonego budyniu. Ciepły rozpuści krem.
Kiedy wszystko się połączy – wyłożyć krem na herbatniki z dżemem.
Przykryć kolejną warstwą herbatników (można posmarować dżemem).
Krem śmietankowy
Śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i waniliowym ubić na krem.
Wyłożyć na warstwę herbatników.
Posypać wierzch pokruszonymi michałkami.
Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Najlepiej całą noc lub nawet więcej.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda. Serdecznie dziękuję!
Mówię Wam – niebo na talerzu:)