Ciasto drożdżowe serce
Ciasto drożdżowe serce jest dobrym pomysłem do podania nie tylko w Walentynki.
Smakuje jak przedwojenna, puszysta, mięciuteńka bułeczka z najlepszej cukierni. Choć nie znam smaku przedwojennych bułeczek, opis babci był tak ekscytujący, że umiem sobie go wyobrazić. Aż tak dobrej nie udało mi się nigdy kupić, za to domowe w rodzaju takiej jak ta – uznaję za takie jak przed wojną, czyli bez ściemy, na bogato i z dużym smakiem:)
Moja jest w wersji z serem i cynamonem. Na taką w naszym domu jest najwięcej amatorów. Ale nic nie stoi na przeszkodzie by zamiast sera użyć masy makowej – zrób z połowy porcji z przepisu na drożdżówki z makiem albo cynamonu z cukrem jak w bułeczkach z cynamonem, zobacz.
Jaka jest tajemnica udanego drożdżowego?
Lubi ciepło. Lubi masło lub inny tłuszcz. Lubi długie wyrabianie. I dobre drożdże, aktywne. Te, które urosły w zaczynie. Robię to już nawet z suszonymi.
Ciasto należy wyrabiać ręcznie lub robotem z końcówką w kształcie haka, ok. 10 – 15 minut. Nie musi odchodzić od ręki, jak podaje wiele przepisów. Jeśli drożdże są aktywne, zawsze się udaje, pod warunkiem, że zorganizujesz mu ciepłe okoliczności wyrastania. Latem i ciepłą wiosną czy jesienią nie ma problemu. Ciepłe mieszkania powyżej 24 stopni – też. Chłodniejsze – piekarnik leciutko nagrzany i wyłączony, akwarium, kominek, grzejnik…:)
Być może robisz taką drożdżówkę w kształcie gwiazdy – płatka śniegu, to dość popularny w sieci przepis. Zasada tu jest taka sama.
Ciasto drożdżowe serce – składniki:
- 370 g mąki pszennej
- 180 ml ciepłego, niegorącego mleka
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 80 g stopionego, niegorącego masła
- 1/4 łyżeczki soli
masa serowa:
- 300g białego sera
- 2 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- łyżka miękkiego masła lub 3 łyżki śmietany 18-36% ew. 2 łyżki mascarpone
do posypania:
2 łyżki cynamonu + 3 łyżki cukru – wymieszać w miseczce.
lukier – 5 łyżek cukru pudru wymieszać z 2 łyżkami soku cytrynowego. Jeśli jest zbyt gęsty dać kroplę wody. Jeśli zbyt rzadki – więcej cukru.
Ciasto drożdżowe serce – przepis:
Ciepłe mleko, łyżkę mąki, pokruszone/suszone drożdże i łyżkę cukru – wymieszać. Odstawić na 15- 20 minut w ciepłe miejsce. Powinny przynajmniej lekko się spienić i podrosnąć. Jeśli tak się nie stało, trzeba kupić inne drożdże.
Wszystkie składniki i mleko z drożdżami włożyć do miski i zagniatać (mikserem z końcówkami haki lub ręcznie) ok. 15 minut.
Nie musi “odchodzić od ręki”.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, półtorej. Ja wstawiam do leciutko nagrzanego (30-50st), a następnie wyłączonego piekarnika z włączonym światełkiem. Ciasto powinno podwoić objętość.
W trakcie wyrastania można przygotować masę serową, makową lub cynamon.
Ser należy rozgnieść dobrze widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przepis na masę makową jest tu.
Jeśli tylko cynamon – 2 łyżki należy wymieszać z trzema łyżkami cukru.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką kuchenny blat lub stolnicę i podzielić na dwie części.
Podwijając ciasto dłońmi pod spód utoczyć z niego dwie kule. Można lekko podsypać mąką by mniej się kleiło. Dłonie też.
Jeśli umiesz narysować kształt duży kształt serca na papierze do pieczenia od razu ołówkiem – super.
Ja składam papier na pół i tnę połówkę serca przez dwie warstwy, po rozłożeniu jest symetrycznie. Serce podkładam pod spód normalnego arkusza papieru do pieczenia i odrysowuję serce ołówkiem.
Na narysowanym na papierze sercu ułożyć na środku pierwszą kulkę ciasta. Można to robić od razu na blaszce do pieczenia ale niekoniecznie.
Wstępnie dłońmi, a następnie wałkiem uformować kształt serca starając się wypełnić rysunek. Można wyjeżdżać poza obrys, na końcu przytnie się nożem.
Na cieście rozłożyć punktowo masę i delikatnie rozprowadzić ją po powierzchni. Możliwie równo posypać wymieszanym z cukrem cynamonem.
Z drugiego ciasta uformować placek i położyć na masie cynamonowej/serowej/makowej. Przy pomocy wałka nadać mu kształt serca.
Jeśli nie jest bardzo równo, nożem łatwo uciąć brzegi.
Nieco wyżej niż na środku ułożyć foremkę w kształcie serca lub kółka (szklanka/kubek) lub odcisnąć np. trzonkiem noża – kształt serca.
Nożem do pizzy lub zwykłym nożem nacinać od brzegu do serduszka/kółka 3 cm paski.
Te po prawej – każdy pasek skręcić przez środek dwa razy w prawo, te po lewej skręcić dwa razy przez środek każdego w lewo.
Papier z uformowanym sercem zsunąć na blachę do pieczenia, jeśli wcześniej już tam nie leżała:)
Odstawić pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce na 30 minut.
Posmarować roztrzepanym przy pomocy widelca jajkiem.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Wstawić na środkową półkę piekarnika na ok. 15 – 20 minut, funkcja góra – dół. Ciasto powinno lekko się zrumienić.
Składniki lukru wymieszać i wylać łyżeczką, strużkami na ciasto.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)