Najlepsze drożdżówki z makiem
Najlepsze drożdżówki z makiem – napchane farszem po brzegi, mięciuśkie i wilgotne, absolutnie najlepsze na świecie, serio.
Drożdżowe idealne, nie do kupienia w żadnej cukierni. Baaardzo warto zrobić, oj.
Dobrze mieć wtedy jakiś wolny dzień, by się nie śpieszyć.
A masę makową do nich, jeśli robimy domowym sposobem – można wykonać w przeddzień. Jeśli zdecydujesz się na gotową masę z puszki – czytaj skład. Niech to będzie masa bez uzdatniaczy, polepszaczy i konserwantów.
Wiecie jak to jest z drożdżowym. Roboty nie ma dużo, zwłaszcza, kiedy zagniatanie wykonuje maszyna.
To czekanie na wyrośnięcie – jest najgorsze:) Przy drożdżowym ćwiczysz cierpliwość, rady nie ma.
W chłodne dni nagrzewam lekko piekarnik, ustawiam temperaturę na 50 stopni. Wyłączam, zapalam światełko i w takiej cieplarce ciasto wolno rośnie. Dla niecierpliwych to prawdziwa szkoła. W tym czasie bierzesz odkurzacz, idziesz na spacer albo czytasz:)
Albo oglądasz jeden, dwa odcinki miłego serialu czy wychodzisz z psem.
Najlepsze drożdżówki, mówię Wam. Mak daje się wymieniać na ser (zobacz przepis na drożdżówki z serem) . Sposobów składania jest wiele. Ten na zdjęciu jest prosty: przez środek kawałka odciętego z rolady naciskasz jakimś cienkim trzonkiem łyżki lub pałeczką od chińszczyzny. Do samego spodu, by podczas pieczenia wgłębienie nie wyrosło i zgubiło kształt.
Najlepsze drożdżówki z makiem – składniki (na ok. 14 drożdżówek):
Ciasto:
- 30g świeżych drożdży (zrób na świeżych!). Jeśli zupełnie nie masz możliwości, użyj 14g suchych (instant)
- 180ml ciepłego, niegorącego mleka
- 600g mąki pszennej (tortowej lub typ do 550)
- 100g stopionego, niegorącego masła (w wersji wege – 100ml oleju roślinnego)
- 2 jajka i jedno żółtko – zostanie z masy makowej (w przypadkach diety wykluczającej – można pominąć i dać 50ml mleka więcej)
8 łyżek cukru/ksylitolu/erytrytolu
- masa makowa:
- 300g maku (kupuję zmielony, suchy mak, nie mylić z masą makową z puszki)
- 4 łyżki cukru/ksylitolu/erytrytolu
- 2 duże łyżki miodu (można pominąć i dodać więcej słodzidła)
- 4 łyżki drobno siekanych bakalii (skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki, migdały)
- 1 białko
- lub 1 puszka (400g) gotowej masy (bez konserwantów i chemicznych polepszaczy)
- 1 roztrzepane widelcem jajko do posmarowania bułeczek
lukier – 100g cukru pudru utrzeć łyżeczką w kubku z 2-3 łyżkami soku z cytryny. Jeśli jest za gęsty – dodać więcej soku lub kroplę wody, jeśli za rzadki – dać więcej cukru. Lepiej by był gęsty i wolno spływał z łyżeczki.
Najlepsze drożdżówki z makiem – przepis:
Masa makowa.
Zmielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia, na godzinę, dwie, można na całą noc.
Odsączyć na gęstym sicie, nacisnąć ręką, by mocno odsączyć wodę.
Z białka ubić pianę.
Mak wymieszać z bakaliami, cukrem i miodem a następnie dodać ubite białko i ponownie wymieszać.
Ciasto.
Świeże drożdże wkruszyć do lekko podgrzanego mleka (nie może być gorące!).
Dodać łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, stopione, niegorące masło, wymieszać i odstawić na 15 minut, lekko podrosną. To jest zaczyn.
Mąkę, mleko lub zaczyn z drożdży lub suche drożdże, jajka i cukier zagnieść w misce przy pomocy miksera z końcówkami haki lub ręcznie (najlepiej ok. 10 -15 minut). W miarę upływu czasu mąka uwalnia gluten i lepiej się zagniata, jeśli się klei – nie szkodzi).
Kulę ciasta przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić pod przykryciem ze ściereczki w ciepłe miejsce (pow. 23 stopni).
W chłodne dni można lekko podgrzać piekarnik do 50 st, wyłączyć grzałki i tam wstawić ciasto. Powinno podwoić objętość.
Zwykle zajmuje to godzinę, półtorej.
Kuchenny blat lub stolnicę posypać mąką. Ciasto wyjąć z formy i rozwałkować na prostokąt ok 40x60cm. Zwykle kształt jest bliższy owalu:)
Makową masę ułożyć łyżką punktowo na cieście i delikatnie rozsmarować, możliwie równomiernie.
Ciasto zwinąć jak roladę, wzdłuż dłuższego boku, możliwie ciasno.
Pokroić na kawałki szerokości ok. 4 cm.
Tępą stroną noża, cienkim trzonkiem łyżki lub ołówkiem odciśnij przez środek kreskę, naciskając do samego spodu bułeczki.
Ciasto wywinie się do góry pokazując makowe nadzienie.
Bułeczki układać (można pomóc sobie łopatką do ciasta) w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Okryć bułeczki ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z funkcją góra-dół.
Kiedy bułeczki podrosną, posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem (używam kuchennego pędzelka).
Blaszkę z ciastkami wstawić na środkową półkę piekarnika i piec ok. 15 minut, do lekkiego zezłocenia wierzchu.
Wyjąć z piekarnika, łopatką przełożyć na metalową kratkę.
Przy pomocy łyżeczki polać drożdżówki strużkami lukru.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)