Zupa czosnkowa – cesnakova polevka
Zupa czosnkowa – cesnakova polevka – rozgrzewająca, zdrowa, pożywna, w sam raz na jesienie i zimy. Choć szczerze mówiąc i wiosną, i latem proszę bardzo, czemu nie!
Kto jeździ na narty do Czech czy Słowacji wie, że zaraz po zejściu ze stoku miska cesnakovej polevki napełni głodny brzuch cudownym ciepełkiem, a czosnek odpędzi wszystkie bakterie i wirusy czyhające na zmarznięte ciało a ciągnący ser rozpuści ból styranych mięśni:)
Jeśli mamy rosół – świetnie, wtedy jego przeróbka na aromatyczną czosnkową to zaledwie parę minut.
Podobnie rzecz się będzie miała z bulionem z dobrej (najlepiej domowej kostki), jeśli ktoś takich używa. Właściciele thermomixów też mają z chyba z taką kostką po drodze, na każdej stronie z przepisami na thermomix znajdzie się przepis.
Do sklepowych instantów nie mam wielkiego przekonania, czasem skusi mnie napis eko, bo jednak kostka upraszcza sprawę ale najczęściej gotuję prosty wywar na warzywach i drobiu.
Nie trzeba zaraz 4 godzin jak w rosołowym przypadku. Po niecałej godzinie baza do zupy jest wystarczająco esencjonalna i sprawdzi się przy sporządzenia większości zup, także tej w rodzaju czosnkowej.
Sposobów na czosnkową jest kilka. Jedni zabielają ją śmietanką 30 – 36% lub stosują solidny dodatek mascarpone. Wszystko ze śmietanką lub mascarpone smakuje lepiej:) Pan Jacek Kuroń natomiast blenduje główkę czosnku z 50 ml oliwy i dzięki tej emulsji, po dodaniu 700 ml bulionu uzyskuje kremową zupę bez dodatku śmietanki.To chyba najszybszy i najprostszy sposób.
Pani Magda Gessler zaś proponuje czosnkową, której kremowa konsystencja zupa zawdzięcza dodatkowi ziemniaków a grzanki przed upieczeniem w piekarniku smaruje musztardą. Prawie wszyscy dodają grzanki z ciągnącym, żółtym serem:)
Zupa czosnkowa – składniki:
bulion – wywar (można zastąpić bulionem z domowej lub dobrej jakości sklepowej kostki rosołowej – 2,5l lub ugotować z poniższego przepisu):
- 2 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebula, kawałek pora (ok. 100 -150g), kawałek selera (100g), 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego, 1,5 łyżeczki soli
- porcja rosołowa lub 2 udka kurczaka lub skrzydło indyka (mięso z kością razem ok. 400g). Można też użyć mięsa wołowego z kością lub wieprzowych kości.
Mięso umyć, włożyć do garnka.
Cebulę przekroić na pół i opalić na gazowym płomieniu lub suchej patelni.
Do mięsa dać wszystkie warzywa, cebulę i przyprawy.
Zalać zimną wodą (ok. 2,5 l), doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 45- 60 minut pod przykryciem z lekko uchyloną pokrywką.
Wyjąć mięso i warzywa.
Bulion gotowy.
Na zupę:
- duża główka czosnku lub dwie, trzy mniejsze
- 6-8 dużych lub średniej wielkości ziemniaków
- cebula
- łyżka masła + 2 łyżki oleju
- ew. łyżeczka tymianku
- 200 ml śmietanki 30 – 36% lub duża łyżka sera mascarpone
- ew. siekana natka pietruszki lub koperek
Czosnek obrać i pokroić.
Cebulę i ziemniaki pokroić w kostkę.
Na dużej patelni w lub w dużym garnku rozgrzać łyżkę masła z dwiema łyżkami oliwy lub oleju.
Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę i czosnek, smażyć dwie minuty mieszając, aż cebula leciutko się zeszkli.
Dodać ziemniaki i tymianek, wymieszać.
Dodać ugotowany bulion, lub zawartość patelni wlać do wywaru.
Gotować ok. 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Sprawdzić, czy nie ma potrzeby dodać więcej soli.
Zblendować na gładki krem. Dodać śmietankę lub mascarpone, wymieszać.
Grzanki:
- 4 kromki chleba żytniego (najlepiej niedzisiejszego) lub 2 kajzerki (czerstwe) pokrojone w kromki
- 2 łyżki oleju/oliwy lub łyżeczka klarowanego masła
- 2-3 łyżki startego, żółtego sera
Chleb lub bułkę pokroić w centymetrową lub nieco większą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej/oliwę lub masło, wrzucić pieczywo i smażyć mieszając od czasu do czasu do lekkiego zrumienienia.
Kiedy lekko złapią kolor, posypać startym serem, przemieszać i smażyć jeszcze 2- 3 minuty.
Grzanki dodać do misek z zupą, wszystko można posypać siekaną natką pietruszki lub koperkiem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)