
Włoska zupa z makaronem orzo
Włoska zupa z makaronem orzo – tym w kształcie ziarenek ryżu, gęsta, rozgrzewająca, pyszna. Syci, koi, utula, daje błogość i uczucie komfortu. Zupa? Ano zupa.
Jednogarnkowy, dobrze sycący obiad dla Ciebie i całej rodziny.
W wersji wege można dać tu zamiast kiełbasy soczewicę, surową (czerwona szybko się gotuje) albo cieciorkę z puszki czy słoika.
Zupa idealnie pasująca do chłodnych jesieni i zim. Na obiady i kolacje. Wielkość miseczki jest dowolna, niech każdy wybierze sam idealny rozmiar.
Makaron orzo jest umowny, można użyć tu drobnej zacierki, ukręconej z mąki, jajka i odrobiny wody. Z ciasta odrywa się palcami małe drobinki, toczy wałeczki i wrzuca na gotującą zupę. Kto chce – daje gotowe, małe gwiazdki czy literki, pełna dowolność, jak to w kuchni.
Idealnie, gdyby mieć włoskie kiełbaski. Polska kiełbasa zastępuję je godnie, choć smak zupy rzecz jasna jest nieco inny. Ale czy to źle?
Nic a nic. W zasadzie mogłabym wtedy dać tytuł – polska zupa z zacierkami lub z makaronem – ot po prostu.
Ale “włoska” brzmi dobrze, jakby tak być na słońcu i wygrzewać się na plaży! 🙂
zobacz też przepis na zupę krem z dyni i papryki
Włoska zupa z makaronem orzo – składniki (na 5 -6 porcji):
nieobecność któregoś ze składników nie wyklucza możliwości przygotowania zupy!
- łyżka oleju, oliwy lub klarowanego masła
- 2 marchewki
- 1 łyżka oleju
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 4-5 dużych ziemniaków (niekoniecznie, ja tu lubię)
- 350 g włoskiej kiełbasy (lub dobrej – polskiej), można dorzucić też 100g chudego boczku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 i 1/4 łyżeczki soli, łyżeczka suszonego oregano, łyżeczka suszonej bazylii, suszone chilli (ilość wg uznania), 2 liście laurowe
- 1,5 litra bulionu lub wody (lepiej bulionu)
- 400 ml pomidorów z puszki (najlepiej krojonych)
- 2/3 szklanki (poj. 250ml) makaronu orzo lub innego drobnego
- 2 garście posiekanego szpinaku
- 150 ml śmietanki 30- 36% lub śmietanki kokosowej
- natka pietruszki do posypania
Włoska zupa z makaronem orzo – przepis:
Marchewkę i cebulę drobno pokroić, seler ciachnąć w plasterki, a ziemniaki w kostkę.
W garnku (poj. ok. 3-4l) rozgrzać tłuszcz.
Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć do lekkiego zrumienienia.
Dodać drobno posiekany lub rozgnieciony czosnek, a po chwili pokrojoną kiełbasę i przyprawy.
Smażyć 2-3 minuty mieszając.
Dodać bulion/wodę, pomidory (koncentrat i puszkę). Zagotować.
Trzymać w gotowaniu na średnim ogniu ok. 10 minut.
Dodać makaron, zagotować, przykryć (uchylnie, by nie wykipiało) i trzymać na małym ogniu ogniu jeszcze ok. 8 minut, makaron powinien być al dente.
Szpinak pokroić w paski lub nieco drobniej, wymieszać ze śmietanką i wlać do zupy. Podgrzać jeszcze minutę.
Można przed podaniem posypać natką pietruszki.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
