zupa krem z dyni i papryki

Zupa krem z dyni i papryki

Zupa krem z dyni i papryki gości na mym stole ostatnio przynajmniej raz w tygodniu. Kiedy rozpoczyna się sezon na tę żółtopomarańczowość wystarczy jedna duża, okazała sztuka, by powstało puree w ilości hurtowej, wystarczającej na hoho!:)
Zupa krem z dyni nie wymaga długiego czasu stania w kuchni, jest gotowa w 15 – 20 minut, nie ma zbyt dużo kalorii, o ile nie posypiemy ją zbyt hojnie jakimś pysznym serem… a ser, np. żółty plasterek wrzucony do talerza, który się rozpuszcza w ciągnące glutki tu pasuje, oj….

Kto ma na stanie warzywny bulion – super. Ale jeśli jak raz jest go brak – robię zupę z dodatkiem zwykłej wody, dosmaczam wszystko drożdżowymi płatkami i odrobiną słodkiego sosu sojowego. Te dwa dodatki ratują wiele sytuacji, w których chciałoby się podnieść smak potrawy do przyzwoitego poziomu, warto je mieć w kuchennych szafkach. Każdy sos czy zupa z ich dodatkiem nabiera wyrazu. Do tego sól i przyprawy i mamy bezwysiłkowy rarytas na obiad czy kolację. Jak dla mnie – również na śniadanie:)

Zupa krem z dyni i papryki – składniki:

  • nieduża dynia hokkaido lub ok. 1 kg dyni dowolnego gatunku
  • 3 czerwone, świeże papryki
  • opcjonalnie dla ostrości mała papryka czuszka
  • biała część pora
  • 0,5 cm świeżego imbiru
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki (można pominąć jakby co)
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego/rzepakowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • opcjonalnie – łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (można dostać w marketach i sklepach ze zdrową żywnością)
  • 1/2 łyżki słodkiego lub słonego sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, szczypta mielonego imbiru
  • sól, świeżo zmielony pieprz, 1/4 łyżeczki tymianku, ew. szczypta lub większa szczypta kuminu
  • ew. 2 łyżki śmietany 18% lub 2 łyżki śmietanki kokosowej

do polania – olej z pestek dyni lub innego ulubionego

do posypania – podprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika, ew. okruchy sera feta, łyżka startego parmezanu czy innego, twardego sera, siekana natka pietruszki, koperek lub szałwia

ew. grzanki z plastrów bułki lub chleba pokrojone w kostkę i podprażone pod grzałką grillową w piekarniku lub na suchej patelni.
albo podsmażony na chrupko chudy boczek czy szynka

Zupa krem z dyni i papryki – przepis:

Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Dynię pokroić na dwucentymetrowe kawałki/plastry, usunąć gniazda nasienne. Paprykę pokroić na ćwiartki.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej dynię i paprykę. Piec do miękkości warzyw, zwykle zajmuje to 15 – 20 minut. Hokkaido zostawiamy ze skórą, w innych gatunkach po upieczeniu skórę usuwamy nożem.

Do garnka (2-3l) wlać łyżkę oleju rzepakowego/słonecznikowego i rozgrzać na średnim ogniu.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojonego w grube plastry pora, posiekane w kostkę ziemniaki i marchewkę, obrany ze skórki imbir, czosnek i kaszę jaglaną. Podsmażać wszystko mieszając 2-3 minuty na dużym ogniu.
Zalać 1,5 l wrzątku z czajnika, przykryć pokrywką, zagotować. Zdjąć z ognia kiedy warzywa będą miękkie.
Dodać upieczoną dynię i papryki, sok z cytryny, sos sojowy, płatki drożdżowe.
Dosypać przyprawy i zblendować zupę na gładki krem. Jeśli jest bardzo gęsty, dodać nieco gotowanej wody z czajnika.
Sprawdzić czy zupy nie należy podostrzyć lub dosolić. Dodać śmietanę lub śmietankę kokosową, wymieszać.
Zupę podawać w miseczkach czy na talerzach posypaną grzankami lub podprażonymi nasionami, pokruszoną fetą czy startym innym serem.

zupa krem z dyni i paprykiMówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)