Zupa krem z dyni i papryki
Zupa krem z dyni i papryki gości na mym stole ostatnio przynajmniej raz w tygodniu. Kiedy rozpoczyna się sezon na tę żółtopomarańczowość wystarczy jedna duża, okazała sztuka, by powstało puree w ilości hurtowej, wystarczającej na hoho!:)
Zupa krem z dyni nie wymaga długiego czasu stania w kuchni, jest gotowa w 15 – 20 minut, nie ma zbyt dużo kalorii, o ile nie posypiemy ją zbyt hojnie jakimś pysznym serem… a ser, np. żółty plasterek wrzucony do talerza, który się rozpuszcza w ciągnące glutki tu pasuje, oj….
Kto ma na stanie warzywny bulion – super. Ale jeśli jak raz jest go brak – robię zupę z dodatkiem zwykłej wody, dosmaczam wszystko drożdżowymi płatkami i odrobiną słodkiego sosu sojowego. Te dwa dodatki ratują wiele sytuacji, w których chciałoby się podnieść smak potrawy do przyzwoitego poziomu, warto je mieć w kuchennych szafkach. Każdy sos czy zupa z ich dodatkiem nabiera wyrazu. Do tego sól i przyprawy i mamy bezwysiłkowy rarytas na obiad czy kolację. Jak dla mnie – również na śniadanie:)
Zupa krem z dyni i papryki – składniki:
- nieduża dynia hokkaido lub ok. 1 kg dyni dowolnego gatunku ( lub ok. 0,5l -1l puree ze słoika)
- 3 czerwone, świeże papryki
- opcjonalnie dla ostrości mała papryka czuszka
- biała część pora
- 0,5 cm świeżego imbiru
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki (można pominąć jakby co)
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju słonecznikowego/rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie – łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (można dostać w marketach i sklepach ze zdrową żywnością)
- 1/2 łyżki słodkiego lub słonego sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, szczypta mielonego imbiru
- sól, świeżo zmielony pieprz, 1/4 łyżeczki tymianku, ew. szczypta lub większa szczypta kuminu
- ew. 2 łyżki śmietany 18% lub 2 łyżki śmietanki kokosowej
do polania – olej z pestek dyni lub innego ulubionego
do posypania – podprażone na suchej patelni pestki dyni lub słonecznika, ew. okruchy sera feta, łyżka startego parmezanu czy innego, twardego sera, siekana natka pietruszki, koperek lub szałwia
ew. grzanki z plastrów bułki lub chleba pokrojone w kostkę i podprażone pod grzałką grillową w piekarniku lub na suchej patelni.
albo podsmażony na chrupko chudy boczek czy szynka
Zupa krem z dyni i papryki – przepis:
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Dynię pokroić na dwucentymetrowe kawałki/plastry, usunąć gniazda nasienne. Paprykę pokroić na ćwiartki.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej dynię i paprykę. Piec do miękkości warzyw, zwykle zajmuje to 15 – 20 minut. Hokkaido zostawiamy ze skórą, w innych gatunkach po upieczeniu skórę usuwamy nożem.
Do garnka (2-3l) wlać łyżkę oleju rzepakowego/słonecznikowego i rozgrzać na średnim ogniu.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojonego w grube plastry pora, posiekane w kostkę ziemniaki i marchewkę, obrany ze skórki imbir, czosnek i kaszę jaglaną. Podsmażać wszystko mieszając 2-3 minuty na dużym ogniu.
Zalać 1,5 l wrzątku z czajnika, przykryć pokrywką, zagotować. Zdjąć z ognia kiedy warzywa będą miękkie.
Dodać upieczoną dynię i papryki, sok z cytryny, sos sojowy, płatki drożdżowe.
Dosypać przyprawy i zblendować zupę na gładki krem. Jeśli jest bardzo gęsty, dodać nieco gotowanej wody z czajnika.
Sprawdzić czy zupy nie należy podostrzyć lub dosolić. Dodać śmietanę lub śmietankę kokosową, wymieszać.
Zupę podawać w miseczkach czy na talerzach posypaną grzankami lub podprażonymi nasionami, pokruszoną fetą czy startym innym serem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
-
Pingback: Włoska zupa z makaronem orzo - niebo na talerzu