Cukinia w oleju rzepakowym (do słoików na zimę) – na dwa sposoby

Cukinia w oleju rzepakowym – pyszna, z rozgniecionymi ząbkami czosnku, dodatkiem ulubionych ziół, ostra lub nie – jest baaaardzo prosta do przygotowania.
Przepis pierwszy – kroisz w plastry, grillujesz na suchej patelni lub krótko na piekarnikowym ruszcie smarując olejem rzepakowym (temperatura 200 stopni, góra/dół).
Grillowane paski są bardzo ozdobne, ale jeśli nie masz czasu – pomiń tę czynność.
Tym samym sposobem można również przygotować bakłażany.
Wrzucasz do słoika i zalewasz krążki olejem rzepakowym z niewielką ilością soli, gniecionego czosnku i ziół.
Ilość przypraw – wg uznania. Ja na 1 l oleju daję główkę czosnku, łyżeczkę soli, łyżkę oregano i pęczek koperku. Po dobie w lodówce ten cymes jest gotowy do zjedzenia. Tak ze świeżą bagietką…
Bez pasteryzowania produkt wytrzyma w lodówce nawet 2 miesiące. Jest idealny zamiast/oprócz wędliny do kanapki albo jako dodatek do grillowanych czy pieczonych mięs podczas kolacji czy obiadu.
Jeśli chcesz by dotrwał do wiosny – 20 minut gotowania we wrzątku, w słoikach, studzenie i gotowe.

Przepis drugi, znajdujący się poniżej jest wariantem równie łatwym, różnica polega tylko na tym, że cukinię krojoną tym razem w słupki, jak frytki, soli się i zostawia pod przykryciem na dobę albo nawet dwie. Pozbawiona wilgoci zmienia konsystencję, jest bardziej chrupka. Po dwóch, trzech dniach polegiwania w oleju rzepakowym jest gotowa i też pyszna!
Sprawdź, który wariant bardziej Ci smakuje! J

Słów kilka o zaletach stosowania oleju rzepakowego w diecie.
2 łyżki oleju rzepakowego w 100% pokrywają całodzienne zapotrzebowanie na kwas alfa-linolenowy (omega-3).  Wiele badań wskazuje, że wegetarianie i weganie mają niższe stężenie kwasów omega-3 we krwi, niż osoby jedzące wszystkie grupy produktów. Łatwo zatem nadrobić te niedobory stosując olej rzepakowy jako dodatek do potraw.
Rzecz niedoborów nie dotyczy jednak przecież tylko wege.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 pełnią w organizmie wiele funkcji – od wsparcia prawidłowego rozwoju w okresie prenatalnym, przez wpływ na dojrzewanie układu nerwowego, rozwój funkcji poznawczych u niemowląt i małych dzieci, po udział w profilaktyce nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, nowotworów czy chorób układu krążenia. Na uwagę zasługuje także rola, jaką pełnią w utrzymaniu zdrowia psychicznego – coraz częściej mówi się o ich korzystnym wpływie na zapobieganie, a nawet wsparcie terapii depresji. Kwasy omega-3 poprawiają funkcję pamięci i zdolności poznawczych również u osób dorosłych – zarówno zdrowych, jak i chorych. Najlepszym źródłem ALA – prekursora kwasów z grupy omega-3 są oleje roślinne, w tym najbardziej w nie bogate: olej rzepakowy, sojowy i lniany, a także orzechy włoskie, nasiona chia czy świeżo mielone siemię lniane.

Więcej przystępnie i klarownie podanych informacji na temat właściwości oleju rzepakowego znajdziesz na www.pokochajolejrzepakowy.eu

Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych”

wpis reklamowy

zobacz też przepis na ogórki curry

Cukinia w oleju rzepakowym – przepis (na 4-5 słoików 0,5l) :

  • 3 kg cukinii (najlepiej młodej z miękka skórką albo starszej – obranej ze skórki)
  • 4 łyżki soli
  • 250ml octu jabłkowego, winnego lub spirytusowego ( 3%, mocniejszy można rozcieńczyć)
  • 1 – 1,5 l oleju rzepakowego
  • główka obranego czosnku
  • papryczka chili
  • łyżka lub dwie ziaren kolorowego pieprzu
  • 4 łyżki soli

Cukinia w oleju rzepakowym – przepis:

Cukinię pokroić w słupki jak na frytki. Te z twardą skórką trzeba obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
W młodych, miękkich egzemplarzach można zostawić pestki i skórki.
Przełożyć do miski, zasypać solą, wymieszać dobrze, by sól okleiła kawałki.
Po 15 minutach odcisnąć mocno z nadmiaru soku – ręką.
Przełożyć na durszlak, przykryć talerzem i docisnąć czymś ciężkim.
Durszlak wsadzić w miskę i wszystko razem zapakować do lodówki lub w chłodne miejsce na dzień lub dwa. Nadmiar soku będzie zbierał się na dnie miski, można odlewać co jakiś czas.

Gotową cukinię włożyć do suchej miski, zalać octem wymieszanym ze szklanką wody, poruszać ręką, by spłukać z warzyw nadmiar soli.
Znów siup na durszlak, odcisnąć ręką i wszystko lekko wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Układać ciasno w słoiku do ¾ wysokości, przekładając krojonymi w plastry ząbkami czosnku (po 2-3) krążkiem chilli, dając po 4-5 ziaren pieprzu na słoik.
Zalać olejem rzepakowym zostawiając 2 cm wolnego miejsca od góry.
Zakręcić słoiki pokrywkami.
Słoiki ustawić w dużym garnku, zalać wodą do 2/3 wysokości, gotować 20 minut od wrzenia.
Można też wstawić na środkową półkę piekarnika i piec w  temperaturze 120 stopni przez 30 minut od osiągnięcia właściwej temperatury.
Po 2-3 dniach są gotowe. Można przechowywać kilka miesięcy w ciemnym miejscu.

Cukinia w oleju rzepakowym

cukinia w oleju rzepakowym

cukinia w oleju

cukinia w oleju

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie