Ogórki na zimę z curry

Ogórki na zimę z curry, bardzo dobry przepis, ach jak polecam 🙂
Jędrne, słodko – kwaśne pikle z dodatkiem curry, nadają się jako wkładka do mężowskiej kanapki do pracy, dodatek do obiadu, do grilla albo na przyjęcie. Do sporządzenia najlepszych ogórków, ostatecznie wybrałam sprawdzony, przetestowany rodzinno-komisyjnie na słoiczkach Iwonki przepis.

Jak zrobić ogórki na zimę z curry?

Ogórki obiera się ze skórki (z czym jest nieco roboty ale obieraczką do warzyw szybko idzie przecież ) i kroi w kanapkowe plastry lub ćwiartki. Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą dorzucić do każdego słoiczka małą, ostrą papryczkę. Naczynia pasteryzuje się w garnku z wodą lub w piekarniku. Zazwyczaj robię za jednym zamachem tak i tak jednocześnie, do garnka wpychając te sztuki, które do piekarnika się nie zmieściły. Warto używać nowych nakrętek, nie ma nic bardziej wkurzającego od momentu kiedy okazuje się, że czynność pasteryzowania trzeba powtórzyć, któreś wieczko się nie zassało i to nie jest jeszcze koniec pracy.

ogórki na zimę z curry

składniki  (na ok. 10 słoików o poj. 0,5 l) :

– ok. 5 kg ogórków gruntowych
– kilka liści selera (nie miałam, można pominąć)

– 3 l wody
– 1,5 szklanki octu spirytusowego ( 325 ml)
– 2-3 duże cebule
– 5 łyżeczek gorczycy białej
– 2 łyżki soli
– 2 szklanki cukru (440g)
– całe opakowanie przyprawy curry (ok. 50 g)

W garnku zagotować wodę, dodać ocet, pokrojoną w krążki cebulę, gorczycę, sól, cukier i curry, wymieszać. Ostudzić.
W zależności od wielkości słoików i umiejętności upchania ogórków być może zalewy trzeba będzie trochę dorobić.

Ogórki obrać ze skóry, pokroić w długie plastry wzdłuż lub na długie ćwiartki.
Do każdego słoiczka włożyć ogórki i liść selera.
Zalewać wystudzoną wymieszaną dobrze zalewą tak, by ogórki były przykryte. W każdym słoiku powinno znaleźć się trochę cebuli.
Pasteryzować wstawiając słoje do garnka z wodą, tak by były zanurzone do 3/4 wysokości. Zagotować. Trzymać na małym ogniu ok. 7 minut od momentu zagotowania wody.
Można też pasteryzować słoiki wkładając je do zimnego (!) piekarnika. Pasteryzować w temp. 120 stopni przez ok. 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika do ustawionej temperatury.

tutaj znajdziesz inne przepisy na domowe przetwory

łatwe ogórki z curry

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz



  1. Lena
    11 sierpnia, 2017, 9:02 am

    babcia takie robiła, pyszne są:)

  2. megii013
    11 sierpnia, 2017, 8:33 pm

    Już myślałam, że moje)))

  3. megii013
    11 sierpnia, 2017, 8:33 pm

    A szkoda)))

  4. Anonimowy
    12 sierpnia, 2017, 9:34 am

    A czy że skórą można też zrobić? I drugie pytanie czy słoiki typu wek takie z gumką można pasteryzowac w piekarniku? Zawsze robiłam w garnku . Pozdrawiam ��

    1. opalanka
      12 sierpnia, 2017, 10:04 pm

      Można zrobić ze skórą. A słoiki z gumą lepiej w garnku.

  5. Roma
    21 sierpnia, 2017, 3:34 pm

    mmm

  6. Anonimowy
    28 sierpnia, 2017, 11:59 am

    Pyszne ��

  7. Anonimowy
    28 sierpnia, 2017, 12:00 pm

    Pyszne, właśnie zrobiłam wg Pani przepisu… mmm

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)