Sałatka z młodych, pieczonych ziemniaków
Sałatka z młodych, pieczonych ziemniaków – idealna na samodzielne danie obiadowe lub do grilla, świetna by zabrać ją na towarzyskie spotkanie przy ognisku albo inne. Smakuje wakacyjnie, świeżo, lekko i jest pycha!
Można użyć tu ziemniaków, które zostały z obiadu. Ale…
Najlepiej jest, kiedy młode kartofelki wyszoruje się szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, pokroi na ćwiartki lub grube półplastry.
Małe sztuki wielkości włoskich orzechów wystarczy ciachnąć na pół i wszystko siup – do piekarnika na 35 minut.
Lekkość sałatki dają tu świeże, krojone w plastry ogórki. I jeśli mamy na stanie – dwa, trzy drobno pocięte listki mięty. Nie jest to warunek konieczny i by ją dodać wpadłam dopiero za trzecim razem. Zróbcie i tak i tak. Próbujcie. Koperek czy natka pietruszki albo i brak dodatków – każda wersja jest ok.
W wersji dla niewege, idealnie będzie dorzucić tu 3 plastry pokrojonego w kosteczkę, przesmażonego, wędzonego boczku, szynki lub dobrej kiełbasy.
Próbowałam wersji z gotowaną fasolką szparagową – też pycha!
Różnica w grubości krojenia składników robi tu dużo dobrego. Spore kawałki ziemniaka, plastry ogórka i cała reszta krojona drobno – w sosie.
Dla mnie – idealnie.
A. Zimą czy jesienią – wykonaj tę sałatkę z krojonych na ćwiartki, krótko gotowanych (10 min) i podpieczonych 15 min w piekarniku kartofelków. Też będzie pycha.
zobacz też przepis na inną sałatkę z młodych ziemniaków
Sałatka z młodych, pieczonych ziemniaków – składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków, najlepiej małych
- dwie, trzy łyżki siekanego, drobnego szczypiorku
- duży, świeży ogórek
- łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego, nieco mielonego pieprzu
sos:
- 1 duża łyżka majonezu (lub 2, jeśli nie ciśnie nas żadna dieta:)
- 4-5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
- 1,5 łyżeczki musztardy (ja daję tu francuską ale daj jaką masz)
- 3 nieduże ogórki kiszone
- 1 czerwona cebula
- 4-5 rzodkiewek
- 2-3 listki mięty (jeśli mamy na kuchennym stanie)
- 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, suszone chilli w ilości – wg uznania
Sałatka z młodych, pieczonych ziemniaków – przepis:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 200 stopni.
Ziemniaki wyszorować szczoteczką lub ostrą stroną gąbki kuchennej.
Małe sztuki pokroić na połówki, większe na ćwiartki lub grube półplastry.
Włożyć je do dużej miski, posypać solą, pieprzem, zalać oliwą lub olejem i wymieszać podrzucając w misce lub łyżką, by ziemniaki możliwie równomiernie okryły się tłuszczem.
Ułożyć na blaszce pojedynczą warstwą.
Piec 35 minut na środkowej półce piekarnika. Ziemniaki powinny lekko się zezłocić.
Ostudzić. Najlepiej zdjąć razem z papierem z blaszki, stygną szybciej.
Ogórki kiszone, cebulę i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę.
Miętę drobno posiekać.
Majonez, jogurt, musztardę i przyprawy wymieszać.
Trochę krojonych warzyw i szczypiorku odłożyć na później do dekoracji.
Do sosu dać resztę krojonych warzyw, miętę i szczypiorek, wymieszać.
Ogórek surowy pokroić w plasterki.
Ostudzone ziemniaki włożyć do miski, między nimi poukładać plastry świeżego ogórka.
Wszystko zalać sosem i lekko przemieszać.
Wierzch sałatki udekorować drobno siekanymi warzywami
Najlepiej podawać schłodzoną.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)