Sałatka z młodych ziemniaków

Młode, gotowane razem z wyszorowaną skórką kartofelki (czy ktoś używa jeszcze tego słowa?) posypane koperkiem lubię bardzo. Ta sałatka z młodych ziemniaków starczyła wczoraj za całą kolację dla czterech osób, myślę, że jest też dobrym pomysłem na obiad. Użyłam ostatnich pewnie szparagów, można je jeszcze spotkać w niektórych sklepach a zastąpią je dobrze bardzo krótko gotowane różyczki brokuła. Smakowało wszystkim.

Sałatka z młodych ziemniaków
Sałatka z młodych ziemniaków

składniki: 

– kilogram niedużych, młodych ziemniaków
– kilka plasterków chudego, wędzonego boczku
– kilka plasterków szynki lub innej chudej wędliny
– duża cebula (lub dwie średnie)
– pęczek szparagów lub mały brokuł
– dwie łyżki posiekanego koperku
– ząbek czosnku
– pieprz mielony
– pół łyżeczki tymianku
– mały, gęsty jogurt
– pół łyżeczki musztardy
– mała łyżka wyraźnego w smaku majonezu (można pominąć)
– szczypta cukru
– sól

Ziemniaki wyszorować szczoteczką, pokroić na grube kawałki lub jeśli małe, zostawić w całości, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić. Odciąć różyczki brokuła lub pokroić na centymetrowe kawałki szparagi. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę, brokuły na minutę – półtorej, szparagi – do miękkości, odcedzić. Boczek i wędlinę pokroić na cienkie paski, cebulę w cienkie piórka. Na gorącej patelni wytopić z boczku nieco tłuszczu, dorzucić cebulę i szynkę. Mieszać aż cebula zmięknie. Dodać sól, pieprz, tymianek. Wymieszać delikatnie zawartość patelni z ziemniakami i zblanszowanymi brokułami lub szparagami, posypać koperkiem.
Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, sporą szczyptę pieprzu, cukru i soli. Sałatkę polać powstałym sosem lub podać w osobnym naczyniu, by każdy mógł zrobić to sam.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. annaz
    15 lipca, 2013, 7:14 pm

    W sam raz na lekki letni obiad.

  2. Salvador Dali
    15 lipca, 2013, 8:30 pm

    nie znałam jej pod tą postacią, a szkoda.. brzmi bardzo smacznie i sycąco 🙂

  3. Agusik kulinarnie
    22 lipca, 2013, 7:11 pm

    Danie wręcz,a nie tylko sałatka-pyszna:)

  4. Ola Russek
    25 kwietnia, 2015, 11:36 am

    Świetne danie obiadowe – właśnie się nim zajadam 🙂 Pierwszy raz robiłam coś ze szparagów i smakują całkiem fajnie.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)