prosty chleb pszenno - żytni

Prosty chleb pszenno – żytni (na drożdżach)

Prosty chleb pszenno – żytni na drożdżach, chrupiący, pięknie pachnący, nieskomplikowany w przygotowaniu. Codzienny, do szybkiego zagniecenia, kiedy braknie sklepowego pieczywa, nie umiemy w chleby zakwasowe albo potrzebujemy odmiany.
Zajadaliśmy wczoraj z samym masłem, smakuje świetnie.
Kilka składników: drożdże, woda, olej, sól i miód. Tyle. Żadnych cudów. Można posypać czarnuszką, makiem lub sezamem – według życzenia:)
Nie piecze się go w foremce, uda się ukształtować z ciasta bochenek, co w przypadku chlebów na drożdżach wcale nie jest taką oczywistą sprawą.

Do środka, do ciasta mogą iść (w niewielkich ilościach) krojone drobno oliwki, suszone pomidory, smażona cebulka albo ulubione zioła, np. oregano – będzie przypominał pizzę.

Przepis jest na mały bochenek, tylko 550g, powiedzmy sobie – dla 2-4 osób na kolację. Zatem jeśli ktoś ma liczną rodzinę, proponuję podwojenie, czy potrojenie porcji.

Zobacz też przepis na chleb mieszany łyżką

 prosty chleb pszenno – żytni – składniki (na jeden mały bochenek ok. 550g):

  • 200 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
  • 2 łyżeczki miodu
  • mąka pszenna (220g)
  • mąka żytnia jasna (180g)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • słonecznik, czarnuszka, mak – do posypania

Prosty chleb pszenno – żytni – przepis:

Wodę wlać do miski.
Do wody wkruszyć/wsypać drożdże, dodać miód, wymieszać do rozpuszczenia.
Dosypać mąki, sól i wymieszać wszystko łyżką, a następnie wyrabiać (ręcznie lub mikserem z końcówką haki) ok. 10 minut.
Jeśli ciasto jest bardzo twarde dodać łyżkę, dwie więcej wody. Powinno trzymać kształt i nie rozlewać się na boki.
Uformować z ciasta kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu dodać olej i wyrobić ponownie ciasto.

Uformować podłużny lub okrągły bochenek.
Naczynie żaroodporne wysypać mąką. Ułożyć tam ciasto.
Można też ułożyć na blaszce do pieczenia papier i ciasto piec na nim.
Ciasto naciąć nożem w kilku miejscach.
Posmarować wodą i posypać dowolnymi ziarnami.

Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i piec na środkowej półce ok. 50 minut.

Po 10 minutach można spryskać wnętrze piekarnika wodą. Uwaga! Nie na szybę!
Nie jest to bezwzględnie konieczne, to zabieg dla bardziej chrupiącej skórki.

Bochenek pukany dłonią w spód powinien wydać głuchy odgłos.
Jeśli go nie słychać – trzeba jeszcze kilka minut dopiec chleb.

NIE KROIĆ CIEPŁEGO! Zakalcuje:)

prosty chleb pszenno - żytni

prosty chleb pszenno - żytni

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie