łatwy chleb mieszany łyżką

Łatwy chleb mieszany łyżką (razowo-orkiszowy)

Łatwy chleb mieszany łyżką – w sam raz dla kogoś, komu nie po drodze z zakwasem, formowaniem bochenków czy nagrzewaniem garnków. Przepis jest tak banalny, że łatwiej nie będzie. Drożdże mieszasz z wodą. Wlewasz do miski z mąką. Mieszasz łyżką. Wlewasz do keksówki i pieczesz. Czasem przy niewielkim wysiłku w kuchni dzieją się cuda:)

Zazwyczaj kupuję piękny, żytni bochen wypiekany w piecu opalanym drewnem. Mamy obok domu warzywniak, a do niego co czwartek przywożą cudny chleb i bułki. Są tak dobre, że zarzuciłam hodowlę zakwasu i wypieki. Ale…

Koncentruję się na jakości. Lubię kiedy jest smacznie i bez dodatku uzdatniaczy i polepszaczy.
Dlatego za naprawdę dobry produkt jestem skłonna zapłacić nieco więcej. Tylko… po wakacjach dwukilogramowy bochenek kosztuje już ponad 30 zł. Do tego 6 bułek i mamy 42 złote. Wiem, że w dużych miastach jest jeszcze drożej.
Czy świat oszalał?
I domyślam się, że nie jest to ostatnia podwyżka w tym roku.

Zatem nie wiem czy nie wrócę do wypiekania w domu.
Zaczęłam od prostego, najprostszego na świecie chleba z keksówki.
Od razu z dwóch form, jeden poszedł w dobre ręce. To duża radość upiec taki prosty chleb i dać go komuś w prezencie.

Upiecz choć raz. Potem zdecydujesz, czy będziesz powtarzać.
Kup mąkę razową, typ 2000. I orkiszową lub pszenną typ 650. Jeśli kupisz samą orkiszową będzie ok, tylko chleb będzie jaśniejszy, bardziej jak bułka. I drożdże.
Do wyspania formy używam otrębów pszennych. Też kup. Ostatecznie możesz użyć tartej bułki lub wyłożyć formę papierem do pieczenia.

zobacz jeszcze inne przepisy na chleb te na drożdżach, na zakwasie, bez drożdży i zakwasu – wszystkie łatwe.

Łatwy chleb mieszany łyżką – składniki (na 2 keksówki 11x28cm):

  • 30g drożdży
  • 1l ciepłej, niegorącej wody
  • łyżeczka cukru lub miodu
  • 500g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 500g mąki pszennej typ 650 lub orkiszowej
  • 4 łyżki słonecznika
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy lub oleju

Dwie łyżki słonecznika/sezamu/maku/czarnuszki do posypania chleba
Łyżka masła i otręby pszenne lub inne do wysmarowania i wysypanai formy lub dwa arkusze papieru do pieczenia

Łatwy chleb mieszany łyżką – przepis:

Drożdże pokruszyć i dodać do ciepłej wody, dodać łyżeczkę cukru lub miodu, wymieszać.
W osobnej, dużej misce wymieszać porządnie mąki, słonecznik i sól.
Dodać wodę z drożdżami i olej.
Wszystko wymieszać dużą łyżką lub ręką.
Pozostawić na 20 minut pod przykryciem ze ściereczki (najlepiej w cieple, zimą np. przy grzejniku).

W tym czasie formy wysmarować porządnie masłem i wysypać starannie otrębami lub wyłożyć zmiętym w kulę i zmoczonym pod kranem z wodą papierem. Zmoczony, a później wyprostowany łatwiej się układa.
Rozlać lekko wyrośnięte ciasto do dwóch form.
Postukać formą o blat dla wyrównania i pozbycia się pęcherzy powietrza.
Posypać wierzch ziarnami.
Pozostawić pod przykryciem ze ściereczki, w ciepłym miejscu na 20 minut.

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni z funkcją góra/dół.
Wstawić formy z ciastem na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec chleby jeszcze 30-40 minut.
Patyczek wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony.

Wyjąć z piekarnika, delikatnie podważyć brzegi chlebów nożem i wyłożyć na metalową kratkę do ostygnięcia.

Nie kroić gorącego – może zrobić się zakalec!

łatwy chleb mieszany łyżką

łatwy chleb mieszany łyżką

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie