Fit sernik ze skyru (skyrnik) z owocami
Fit sernik ze skyru – lżejszy brat serniczka z dużą ilością białka, dla osób trzymających linię lub pragnących jej kształt nieco udoskonalić.
Smaczny, zaspakajający potrzebę pochłonięcia deseru w sytuacjach, kiedy nie bardzo byśmy chcieli ale…:)
Tak prosty w przygotowaniu, że grzech nie robić:)
Bez glutenu! Ważne dla osób na diecie wykluczającej ten produkt.
Można wykonać go z różnistymi owocami – mogą to być maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie to świetnym wykończenie dla tego deseru.
Wierzch można zostawić tak jak na zdjęciu lub wykończyć warstwą tężejącej i ubitej galaretki (zobacz tu przepis). Ilość kalorii wzrośnie bardzo nieznacznie, zatem – można szaleć niemalże bezgrzesznie.
Po wylaniu pianki na upieczony skyrnik uzyska się dwuwarstwowe cudo, któremu nie oprze się żaden dietowicz.
Ale i temu serniczkowi/skyrniczkowi poniżej jest trudno i ma wzięcie, że ho ho.
Zobacz też przepis na sernik “odchudzający”.
Fit sernik ze skyru – składniki (na formę okrągłą 20 cm lub prostokątną 18×28):
- 4 jajka
- 110 g ksylitolu/erytrolu lub cukru
- 800 g skyru waniliowego lub naturalnego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru lub z cukrem, do wyboru)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300g drylowanych wiśni, czereśni, borówek, brzoskwiń, śliwek itp.
w wersji lux – 3-4 cukierki “michałki”
ew. polewa:
- 50g białej czekolady
- 3 łyżki mleka
Fit sernik ze skyru – przepis:
Piekarnik ustawić na 160 stopni z funkcją góra-dół.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać startą bułką.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie z ok. 1/2 l wrzątku lub ustawić funkcję parowania.
Żółtka oddzielić do białek.
Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce słodzidła i ubijać, aż piana będzie lśniąca.
Skyr, żółtka, sypki budyń, wanilię i proszek do pieczenia wymieszać kuchenną rózgą lub na wolnych obrotach miksera na jednolitą masę.
Dodawać po 2-3 łyżki piany, delikatnie i wolno (łyżką) wmieszać ją w ciasto.
Masę przelać do formy.
Na wierzchu ułożyć (skórką do dołu) owoce. Duże sztuki jak np. brzoskwinie – pokroić w ósemki lub kostkę.
Formę najlepiej ustawić na półce – kratce grillowej z wyposażenia piekarnika, nad naczyniem z wrzątkiem.
Piec ok. 50 minut. Masa powinna być lekko zrumieniona i ścięta z wierzchu.
Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Michałki drobno posiekać.
Czekoladę włożyć do małego rondelka, zalać mlekiem i podgrzewać w kąpieli wodnej, tzn. stawiając rondelek na nieco większym naczyniu z gotującą się wodą. Mieszać do rozpuszczenia i połączenia składników.
Polać skyrnik polewą i posypać siekanymi michałkami. Można dodatkowo udekorować owocami.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)