zupa z młodej kapusty i fasolki szparagowej

Zupa z młodej kapusty i fasolki szparagowej

Zupa z młodej kapusty i fasolki szparagowej – delikatna, świeża, pięknie pachnąca koperkiem. Na zwyczajny, domowy, maminy obiad.
Doceniam go zwłaszcza dziś, kiedy po zjedzeniu posiłku w restauracji znacząco ubywa w portfelu, a często tam gdzie cena jest bardziej przystępna, jakość produktów i wykonanie pozostawia wiele do życzenia. I kiedy zmęczona po całym dniu rozsiadam się z miseczką gorącego dobra, które przyjemnie rozlewa się w brzuchu. Oddech!:)

Tu wszystko gra, nie jest tłusto, w sam raz kalorycznie.
Jeśli ugotujemy zbyt wiele – nie szkodzi. Mocno podgrzana zupa nada się do przelania w słoiki. Po dokładnym zakręceniu i ostygnięciu, jeśli przykrywka “zassała”,  słoik może bez szkody dla jakości zupy stać w lodówce, na dolnej półce -dwa, trzy tygodnie.
I w tym czasie, kiedy zupełnie nie masz ochoty na gotowanie, a głód przychodzi jak to zwykle on – tadaaaam, wjedzie na stół jak ratownicze koło.
Dłużej trzymają się w lodówce zupy niezabielane śmietaną, czyste. Każdorazowo sprawdź czy z zupą nic się nie zadziało, jeśli zapach nie wywołuje złych skojarzeń – można zajadać.
Podsmażony na chrupko na patelni, krojony, wędzony boczek, dorzucony pod koniec gotowania da dużo smaku.

zobacz też przepis na kapuśniak

Zupa z młodej kapusty i fasolki szparagowej – składniki:

  • 2,5 l bulionu z dobrej kostki lub na wywar:
    indycza szyja lub ćwiartka kurczaka lub ok. 500g kości wieprzowych lub żeberek,
    2 duże marchewki, duża pietruszka (lub dwie mniejsze), kawałek pora (ok. 15cm), ok. 200g selera, mała, opalona nad płomieniem albo na suchej patelni cebula
    2 liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego, łyżeczka soli, gałązka lubczyku jeśli mamy, łyżeczka soli

lub w wersji wege –  4 marchewki, 4 pietruszki, duży por, 200 g selera, 2 cebule, reszta j.w

Obrane warzywa włożyć produkty do garnka (poj. ok. 3,5-4l), zalać zimną wodą (ok. 2,5l), zagotować, osolić i gotować godzinę pod przykryciem, na małym ogniu.

Zupa z młodej kapusty i fasolki szparagowej – przepis:

Warzywa i mięso wyjąć, pozostawiając w garnku bulion/wywar.

  • 400 g fasolki szparagowej
  • 6-8 dużych ziemniaków (ok. 400 – 600g)
  • ok. 400 g grubo pokrojonej, młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • 100ml śmietany 18% i łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie, do wyboru) lub 2-3 łyżki śmietanki kokosowej
  • dodatkowa sól i pieprz
  • 1,5 łyżeczki masła

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Fasolkę obrać, pociąć na kawałki.
Kapustę pokroić na małe kawałki (ok.2×2 cm)
Wrzucić do garnka z bulionem/wywarem i gotować ok. 15 -20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodać posiekany koperek.
Dodać masło, wymieszać.
Jeśli korzystamy z opcji ze śmietaną – wymieszać ją porządnie w kubeczku z czubatą łyżeczką mąki, dodać chochelkę zupy, ponownie wymieszać.
Tak zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Podgrzać lekko, nie gotować.

Sprawdzić, czy zupy nie trzeba dosolić.
Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

zupa z młodej kapusty i fasolki szparagowej

 

zupa z młodej kapusty i fasolki szparagowej

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie