Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty wyszedł tak pachnący i cudnie babcino-domowy, że dzielę się natychmiast jego zdjęciami i opisem wykonania. Nadszedł już czas, kiedy na rynku warzywnym dostaję oczopląsu i mam ochotę na WSZYSTKIE kolorowe warzywa na straganach. Piękna głowa młodej kapusty została poszatkowana i zupa na niej wyszła klasyczna, pachnąca koperkiem, z lekkim zapachem wędzonki, pycha. Kapuśniak z młodej kapusty cymes, rarytas, cud miód.
Kapuśniak z młodej kapusty – składniki (na ok. 2,5 l zupy):
– ok.40-50 dkg wieprzowych żeberek (lub kurczaka z kością w wersji delikatniejszej)
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– kawałek selera
– ok. 20 cm kawałek pora
– kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu, dwa liście laurowe
– cebula z łupiną, przekrojona na pół i opalona nad płomieniem gazu albo na suchej patelni
– 4-6 ziemniaków
– łyżka pasty pomidorowej
– nieduża główka młodej kapusty
– ok. 20 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy
– łyżka,dwie posiekanego koperku
Kapuśniak z młodej kapusty – przepis
Wymyte mięso zalać zimną wodą (ok. 2,5 – 3 l), dodać obrane warzywa, opaloną cebulę, ziele, pieprz, listki laurowe, ok. łyżeczkę soli, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką. Kiedy mięso i warzywa będą bardzo miękkie (za ok. godzinę), dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok.10 minut, dodać poszatkowaną kapustę. Kiedy zmięknie (po ok. 5-7 minutach, jeśli kapusta jest bardzo młoda) włożyć do garnka pastę pomidorową, ew. dosolić lub dopieprzyć. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę wędzonkę, wrzucić do zupy. Na talerzu, kto lubi – posypuje koperkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
ajj wieki nie jadłam takiego wspaniałego kapuśniaku, muszę koniecznie zrobić!
Pięknie wygląda!
Smakowity:)nie robiłam nigdy z młodej kapusty:)
przez to, że nie mieszkam teraz w domu, nie jadam już kapuśniaku prawie w ogóle..
ależ zatęskniłam.. 🙂
A GDZIE MIESZKASZ W SZAŁASIE?
Taki kapuśniak to każdy by zjadł! Szkoda, że jeszcze nie sezon na młodą kapustę.
ile kcal moze miec taka zupa?
Tak myślę, że na oko – ok. 300 kcal w dużym talerzu. Jeśli z ziemniakami, na żeberkach i z wędzonką.
A kapusty nie trzeba najpierw sparzyc albo obgotowac przed "wlasciwym" gotowaniem?
Nie, to w gołąbkach, żeby liście zwiotczały i dało się je zawijać.
właśnie dzisiaj robię ,czybędzie smakował jak mojej mamy? Napiszę
właśnie dziś robiłam wyszedł przepyszny polecam
Mam dwa pytania:
1. Jak kroimy włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, seler, por)? w małe plasterki czy wkładamy w całości i później wyciągamy z zupy? Na zdjęciu nie widać innych warzyw oprócz kapusty.
2. Jak zrobić ten kapuśniak ze starszej kapusty (styczniowej, lutowej) ile ją gotujemy? i czy w takiej samej kolejności – włoszczyzna, ziemniaki, kapusta?
Włoszczyzny nie kroję. Ewentualnie zostawiam niewielką ilość i dodaję ją pokrojoną w zapałki lub cienkie talarki z kapustą.Na tych niepokrojonych gotuje się wywar. Na zdjęciu nie widać, bo tamtym razem tak nie zrobiłam dałam tylko w całości. Kapustę dajemy z ziemniakami i gotujemy aż będzie miękka. Kiszoną, jeśli na taką mamy ochotę, gotujemy osobno ( wypłukaną, jeśli kwaśna) i dodajemy kiedy mięso i warzywa będą całkowicie miękkie.
A kiedy tą cebulkę?
Z warzywami na początku.
Dzięki, właśnie zaczynam gotować
Super pyszna zupka wyszła 🙂
Przepyszny,właśnie skończyłam?
Właśnie dzisiaj gotowałem w/g tego przepisu kapuśniak, jedynie trochę pokombinowałem i zamiast zwykłej kapusty zastosowałem kapustę włoską tyle że modą, dodatkowo wszystkie warzywa pokroiłem na drobno i gotowałem razem z porcją rosołową z kaczki, po zagotowaniu wywaru z warzyw i mięsa dodałem ziemniaki pokrojone w kostkę , jak już były miękkie dodałem poszatkowaną kapustę i gotowałem aż zmięknie, w międzyczasie zasmażyłem trochę wędliny i dodałem do kapusty, na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę i dodałem do garnka , rezultat był wyśmienity . Polecam .