Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty wyszedł tak pachnący i cudnie babcino-domowy, że dzielę się natychmiast jego zdjęciami i opisem wykonania. Nadszedł już czas, kiedy na rynku warzywnym dostaję oczopląsu i mam ochotę na WSZYSTKIE kolorowe warzywa na straganach. Piękna głowa młodej kapusty została poszatkowana i zupa na niej wyszła klasyczna, pachnąca koperkiem, z lekkim zapachem wędzonki, pycha. Kapuśniak z młodej kapusty cymes, rarytas, cud miód.

Kapuśniak z młodej kapusty

 

Kapuśniak z młodej kapusty


Kapuśniak z młodej kapusty – składniki (na ok. 2,5 l zupy):

–  ok.40-50 dkg wieprzowych żeberek (lub kurczaka z kością w wersji delikatniejszej)
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– kawałek selera
– ok. 20 cm kawałek pora
– kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu, dwa liście laurowe
– cebula z łupiną, przekrojona na pół i opalona nad płomieniem gazu albo na suchej patelni
– 4-6 ziemniaków
– łyżka pasty pomidorowej
– nieduża główka młodej kapusty
– ok. 20 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy
– łyżka,dwie posiekanego koperku

Kapuśniak z młodej kapusty – przepis

Wymyte mięso zalać zimną wodą (ok. 2,5 – 3 l), dodać obrane warzywa, opaloną cebulę, ziele, pieprz, listki laurowe, ok. łyżeczkę soli, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką. Kiedy mięso i warzywa będą bardzo miękkie (za ok. godzinę), dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok.10 minut, dodać poszatkowaną kapustę. Kiedy zmięknie (po ok. 5-7 minutach, jeśli kapusta jest bardzo młoda) włożyć do garnka pastę pomidorową, ew. dosolić lub dopieprzyć. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę wędzonkę, wrzucić do zupy. Na talerzu, kto lubi – posypuje koperkiem.

Kapuśniak z młodej kapusty

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. poproszedokladke
    13 maja, 2014, 8:49 am

    ajj wieki nie jadłam takiego wspaniałego kapuśniaku, muszę koniecznie zrobić!

  2. Malwinka
    13 maja, 2014, 10:31 am

    Pięknie wygląda!

  3. Aguś kulinarnie
    13 maja, 2014, 3:22 pm

    Smakowity:)nie robiłam nigdy z młodej kapusty:)

  4. Salvador Dali
    14 maja, 2014, 6:12 am

    przez to, że nie mieszkam teraz w domu, nie jadam już kapuśniaku prawie w ogóle..
    ależ zatęskniłam.. 🙂

    1. zez
      19 lipca, 2018, 1:48 pm

      A GDZIE MIESZKASZ W SZAŁASIE?

  5. Misiaczka
    29 czerwca, 2015, 5:51 pm

    Taki kapuśniak to każdy by zjadł! Szkoda, że jeszcze nie sezon na młodą kapustę.

  6. Anonimowy
    6 lipca, 2015, 11:51 am

    ile kcal moze miec taka zupa?

    1. opalanka
      6 lipca, 2015, 5:23 pm

      Tak myślę, że na oko – ok. 300 kcal w dużym talerzu. Jeśli z ziemniakami, na żeberkach i z wędzonką.

  7. Anonimowy
    9 lipca, 2015, 8:14 am

    A kapusty nie trzeba najpierw sparzyc albo obgotowac przed "wlasciwym" gotowaniem?

    1. opalanka
      9 lipca, 2015, 10:23 am

      Nie, to w gołąbkach, żeby liście zwiotczały i dało się je zawijać.

  8. Anonimowy
    31 lipca, 2015, 10:36 am

    właśnie dzisiaj robię ,czybędzie smakował jak mojej mamy? Napiszę

  9. Anonimowy
    10 września, 2015, 9:49 am

    właśnie dziś robiłam wyszedł przepyszny polecam

  10. Anonimowy
    22 stycznia, 2016, 12:21 pm

    Mam dwa pytania:
    1. Jak kroimy włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, seler, por)? w małe plasterki czy wkładamy w całości i później wyciągamy z zupy? Na zdjęciu nie widać innych warzyw oprócz kapusty.
    2. Jak zrobić ten kapuśniak ze starszej kapusty (styczniowej, lutowej) ile ją gotujemy? i czy w takiej samej kolejności – włoszczyzna, ziemniaki, kapusta?

    1. opalanka
      22 stycznia, 2016, 4:50 pm

      Włoszczyzny nie kroję. Ewentualnie zostawiam niewielką ilość i dodaję ją pokrojoną w zapałki lub cienkie talarki z kapustą.Na tych niepokrojonych gotuje się wywar. Na zdjęciu nie widać, bo tamtym razem tak nie zrobiłam dałam tylko w całości. Kapustę dajemy z ziemniakami i gotujemy aż będzie miękka. Kiszoną, jeśli na taką mamy ochotę, gotujemy osobno ( wypłukaną, jeśli kwaśna) i dodajemy kiedy mięso i warzywa będą całkowicie miękkie.

  11. Anonimowy
    8 lipca, 2016, 1:22 pm

    A kiedy tą cebulkę?

    1. opalanka
      8 lipca, 2016, 1:59 pm

      Z warzywami na początku.

    2. Anonimowy
      8 lipca, 2016, 4:46 pm

      Dzięki, właśnie zaczynam gotować

  12. Natalia Klepacz
    15 maja, 2017, 1:48 pm

    Super pyszna zupka wyszła 🙂

  13. Barbara
    3 lipca, 2018, 10:40 am

    Przepyszny,właśnie skończyłam?

  14. Andrzej
    12 października, 2019, 3:10 pm

    Właśnie dzisiaj gotowałem w/g tego przepisu kapuśniak, jedynie trochę pokombinowałem i zamiast zwykłej kapusty zastosowałem kapustę włoską tyle że modą, dodatkowo wszystkie warzywa pokroiłem na drobno i gotowałem razem z porcją rosołową z kaczki, po zagotowaniu wywaru z warzyw i mięsa dodałem ziemniaki pokrojone w kostkę , jak już były miękkie dodałem poszatkowaną kapustę i gotowałem aż zmięknie, w międzyczasie zasmażyłem trochę wędliny i dodałem do kapusty, na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę i dodałem do garnka , rezultat był wyśmienity . Polecam .

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)