Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty wyszedł tak pachnący i cudnie babcino-domowy, że dzielę się natychmiast jego zdjęciami i opisem wykonania. Nadszedł już czas, kiedy na rynku warzywnym dostaję oczopląsu i mam ochotę na WSZYSTKIE kolorowe warzywa na straganach. Piękna głowa młodej kapusty została poszatkowana i zupa na niej wyszła klasyczna, pachnąca koperkiem, z lekkim zapachem wędzonki, pycha. Kapuśniak z młodej kapusty cymes, rarytas, cud miód.

Kapuśniak z młodej kapusty

 

Kapuśniak z młodej kapusty


Kapuśniak z młodej kapusty – składniki (na ok. 2,5 l zupy):

–  ok.40-50 dkg wieprzowych żeberek (lub kurczaka z kością w wersji delikatniejszej)
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– kawałek selera
– ok. 20 cm kawałek pora
– kilka kulek ziela angielskiego, pieprzu, dwa liście laurowe
– cebula z łupiną, przekrojona na pół i opalona nad płomieniem gazu albo na suchej patelni
– 4-6 ziemniaków
– łyżka pasty pomidorowej
– nieduża główka młodej kapusty
– ok. 20 dkg wędzonego boczku lub kiełbasy
– łyżka,dwie posiekanego koperku

Kapuśniak z młodej kapusty – przepis

Wymyte mięso zalać zimną wodą (ok. 2,5 – 3 l), dodać obrane warzywa, opaloną cebulę, ziele, pieprz, listki laurowe, ok. łyżeczkę soli, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką. Kiedy mięso i warzywa będą bardzo miękkie (za ok. godzinę), dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok.10 minut, dodać poszatkowaną kapustę. Kiedy zmięknie (po ok. 5-7 minutach, jeśli kapusta jest bardzo młoda) włożyć do garnka pastę pomidorową, ew. dosolić lub dopieprzyć. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę wędzonkę, wrzucić do zupy. Na talerzu, kto lubi – posypuje koperkiem.

Kapuśniak z młodej kapusty

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. poproszedokladke
    13 maja, 2014, 8:49 am

    ajj wieki nie jadłam takiego wspaniałego kapuśniaku, muszę koniecznie zrobić!

  2. Malwinka
    13 maja, 2014, 10:31 am

    Pięknie wygląda!

  3. Aguś kulinarnie
    13 maja, 2014, 3:22 pm

    Smakowity:)nie robiłam nigdy z młodej kapusty:)

  4. Salvador Dali
    14 maja, 2014, 6:12 am

    przez to, że nie mieszkam teraz w domu, nie jadam już kapuśniaku prawie w ogóle..
    ależ zatęskniłam.. 🙂

    1. zez
      19 lipca, 2018, 1:48 pm

      A GDZIE MIESZKASZ W SZAŁASIE?

  5. Misiaczka
    29 czerwca, 2015, 5:51 pm

    Taki kapuśniak to każdy by zjadł! Szkoda, że jeszcze nie sezon na młodą kapustę.

  6. Anonimowy
    6 lipca, 2015, 11:51 am

    ile kcal moze miec taka zupa?

    1. opalanka
      6 lipca, 2015, 5:23 pm

      Tak myślę, że na oko – ok. 300 kcal w dużym talerzu. Jeśli z ziemniakami, na żeberkach i z wędzonką.

  7. Anonimowy
    9 lipca, 2015, 8:14 am

    A kapusty nie trzeba najpierw sparzyc albo obgotowac przed "wlasciwym" gotowaniem?

    1. opalanka
      9 lipca, 2015, 10:23 am

      Nie, to w gołąbkach, żeby liście zwiotczały i dało się je zawijać.

  8. Anonimowy
    31 lipca, 2015, 10:36 am

    właśnie dzisiaj robię ,czybędzie smakował jak mojej mamy? Napiszę

  9. Anonimowy
    10 września, 2015, 9:49 am

    właśnie dziś robiłam wyszedł przepyszny polecam

  10. Anonimowy
    22 stycznia, 2016, 12:21 pm

    Mam dwa pytania:
    1. Jak kroimy włoszczyznę (marchewkę, pietruszkę, seler, por)? w małe plasterki czy wkładamy w całości i później wyciągamy z zupy? Na zdjęciu nie widać innych warzyw oprócz kapusty.
    2. Jak zrobić ten kapuśniak ze starszej kapusty (styczniowej, lutowej) ile ją gotujemy? i czy w takiej samej kolejności – włoszczyzna, ziemniaki, kapusta?

    1. opalanka
      22 stycznia, 2016, 4:50 pm

      Włoszczyzny nie kroję. Ewentualnie zostawiam niewielką ilość i dodaję ją pokrojoną w zapałki lub cienkie talarki z kapustą.Na tych niepokrojonych gotuje się wywar. Na zdjęciu nie widać, bo tamtym razem tak nie zrobiłam dałam tylko w całości. Kapustę dajemy z ziemniakami i gotujemy aż będzie miękka. Kiszoną, jeśli na taką mamy ochotę, gotujemy osobno ( wypłukaną, jeśli kwaśna) i dodajemy kiedy mięso i warzywa będą całkowicie miękkie.

  11. Anonimowy
    8 lipca, 2016, 1:22 pm

    A kiedy tą cebulkę?

    1. opalanka
      8 lipca, 2016, 1:59 pm

      Z warzywami na początku.

    2. Anonimowy
      8 lipca, 2016, 4:46 pm

      Dzięki, właśnie zaczynam gotować

  12. Natalia Klepacz
    15 maja, 2017, 1:48 pm

    Super pyszna zupka wyszła 🙂

  13. Barbara
    3 lipca, 2018, 10:40 am

    Przepyszny,właśnie skończyłam?

  14. Andrzej
    12 października, 2019, 3:10 pm

    Właśnie dzisiaj gotowałem w/g tego przepisu kapuśniak, jedynie trochę pokombinowałem i zamiast zwykłej kapusty zastosowałem kapustę włoską tyle że modą, dodatkowo wszystkie warzywa pokroiłem na drobno i gotowałem razem z porcją rosołową z kaczki, po zagotowaniu wywaru z warzyw i mięsa dodałem ziemniaki pokrojone w kostkę , jak już były miękkie dodałem poszatkowaną kapustę i gotowałem aż zmięknie, w międzyczasie zasmażyłem trochę wędliny i dodałem do kapusty, na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę i dodałem do garnka , rezultat był wyśmienity . Polecam .

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie