chrupiące naleśniki koreańskie z warzywami

Chrupiące naleśniki koreańskie z warzywami

Chrupiące naleśniki koreańskie z warzywami – na obiad, przekąskę imprezową, śniadanie czy kolację.
Sprawdzają się o każdej porze roku, choć młoda kapusta jest znacznie bardziej delikatna,  zatem i placki na wiosnę mają bardziej przyjemną fakturę.
Zamiast zwykłej kapusty można by tu użyć kapusty pekińskiej. Ma cienkie, miękkie listki i cała Azja, ba – cały świat używa jej ile wlezie.
Osobiście – nie kupuję lub robię to bardzo rzadko. Zaprzyjaźniony sprzedawca z hurtowni nawozów rolniczych dawno temu mówił mi, że producenci pekinki kupują nieporównywalnie, kilkunastokrotnie więcej chemicznych wspomagaczy od innych rolników. By urosła do postaci jaką znamy ze sklepowej półki, musi najeść się chemią po kokardy i jest bardzo żarłoczna. Znacznie bardziej niż inne warzywa. Pozostawiam zatem do wyboru.

Koreańskie naleśniki usmażone w niegrubych, dużych krążkach, na dużej patelni, gotowe – dają pokroić się w szerokie paski, a następnie w kwadraty.
Będzie można maczać je przy pomocy pałeczek w sojowym sosie. Zdaniem mym, tak krojone wyglądają najefektowniej.
Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by z warzywnej masy formować okrągłe placki. A jeśli posmaruje się olejem papier do pieczenia – można również przygotować je w piekarniku (ok. 190 stopni). W piecu lub na patelni dają się również odsmażać, jeśli zajdzie taka potrzeba.
Ciasto nie zawiera dodatku jajka, nie zapomniałam napisać:)
Do przewrócenia dużego naleśnika na drugą stronę potrzebna jest szeroka łopatka i trochę cierpliwości. By to było możliwe ciasto musi się ładnie zrumienić, by trzymać formę:.
Daj znak czy się udało:)

zobacz też przepis na inne naleśniki z warzywami

Chrupiące naleśniki koreańskie z warzywami – składniki (na 2-3 osoby):

  • 1/2 średniej wielkości główki kapusty
  • duża marchewka lub dwie małe
  • czerwona/żółta lub zielona papryka
  • 1 mała papryka czuszka (można pominąć lub dać mniej/więcej, wg uznania)
  • średniej wielkości cebula czerwona
  • dwie, trzy łyżki siekanego szczypioru
  • 200g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 250 ml zimnej wody
  • łyżeczka kurkumy, 1/2 lub odrobinę więcej łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz (wg uznania)
  • olej roślinny do smażenia

do podania – sos sojowy

Chrupiące naleśniki koreańskie z warzywami – przepis:

Kapustę posiekać na cienkie paseczki, nożem lub przy pomocy kuchennej “mandoliny”.
Marchewkę pokroić w cienką  “zapałkę”.
Paprykę pokroić w cienkie, długie paski.
Czuszkę pokroić w drobną kostkę.
Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie półkrążki.

Do dużej miski wsypać mąkę, skrobię i przyprawy. Dodać wodę i przy pomocy kuchennej rózgi wymieszać na jednolite ciasto.
Powinno być gęste ale spływać z łyżki. Jeśli jest bardzo gęste – dodać więcej wody.
Do ciasta dodać pokrojone warzywa, wymieszać.

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę  oleju. Można rozprowadzić go po powierzchni kuchennym pędzelkiem.

Wyłożyć porcję ciasta w ilości takiej, by możliwie cienką warstwą pokryła dno. Mnie udało się na grubość ok. 0,5 cm.
Smażyć na średnim/średnio małym ogniu po ok. 4-6 minut z każdej strony. Placek musi być dość mocno zrumieniony.
By obrócić duży placek potrzebna jest szeroka łopatka.
Po usmażeniu zdejmować naleśniki na dużą deskę do krojenia.
Dużym nożem, naciskając całą powierzchnię pokroić na kwadraty lub prostokąty (ok. 5×5) .
Podawać z sosem sojowym do maczania placków.

chrupiące naleśniki koreańskie z warzywami

chrupiące naleśniki po koreańsku z warzywami

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonym

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie