pyszne ciasteczka drożdżowe

Pyszne ciasteczka drożdżowe

Pyszne ciasteczka drożdżowe – z chrupiącą, cukrową skorupką na wierzchu, miękkie w środku, pięknie pachnące, przypominają mini staroświeckie drożdżówki. Ale nie wymagają długiego czasu wyrabiania i wyrastania. Ciasto pozostawia się na 10 minut w pokojowej temperaturze i można wałkować. Są szybkie w przygotowaniu! Szybsze niż tradycyjne drożdżowe.

Wariant na zdjęciach to pomysł – baza. Można pozostawić je w czystej formie bez dodatków albo…na rolowane paski oprócz cukru wysypać cynamon.
Lub… 250 g białego sera porządnie rozgnieść widelcem, osłodzić łyżką cukru i wymieszać z żółtkiem. Masą posmarować ciasto. Uzyskamy wtedy rolki przypominające drożdżówki z serem.

Albo prościej i bardzo smacznie – do ciasta dodać 3 łyżki siekanych niegrubo bakalii: orzechów, rodzynek, migdałów, pomarańczowej skórki, a nawet łyżkę suchego maku. Lub posmarować paski ciasta ulubionym zmiksowanym dżemem.
Ciasteczka najbardziej smakują mi ze szklanką zimnego mleka. Ale również herbata, kawa – proszszsz bardzo:)

zobacz przepis na drożdżówki z serem albo na maślane rogale z serem

Pyszne ciasteczka drożdżowe – składniki (na ok. 16 -18 ciastek):

  • 15 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki drożdży suchych/instant
  • 60 ml ciepłego, niegorącego mleka
  • 140g miękkiego masła (82%)
  • 40g cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 360 – 380g pszennej lub orkiszowej mąki
  • ew. 3-4 łyżki siekanych bakalii – orzechów, rodzynek, migdałów, smażonej w cukrze skórki pomarańczowej+ łyżka maku
  • dodatkowo ok. 4-5 łyżek cukru (najlepiej niedrobnego) do posypania ciastek

Pyszne ciasteczka drożdżowe – przepis:

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.

Do dużego kubka wlać ciepłe, niegorące mleko, włożyć drożdże (suche lub świeże), dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i odstawić na 10 – 15 minut.

Masło pokroić, włożyć do dużej miski i miksować z cukrem, solą i wanilią na najwyższych obrotach miksera ok. 5 minut.
Dodawać po 1 jajku i miksować do połączenia. Możliwe, że masa się zwarzy, nie szkodzi.
Wlać mleko z drożdżami, wymieszać.
Dodać mąkę i łyżką wymieszać wszystko do połączenia – z grubsza. Dokończyć zagniatanie umączoną ręką (ok. 6- 8 minut). Można to robić też w gumowych, naolejowanych rękawiczkach.
Dodać bakalie i ponownie zagnieść ciasto do wymieszania.
Odstawić w misce pod przykryciem ze ściereczki na 10 minut.

Ciasto podzielić na dwie równe części.
Blat lekko mąką.
Rozwałkować pierwszą część na placek o bokach ok. 20×50 cm, grubości ok. 3mm.
Posypać go dwiema łyżkami cukru, który rozprowadzić po powierzchni ciasta ręką, by możliwie równo pokrył powierzchnię.
Nożem lub radełkiem do faworków ciąć ciasto na paski ok. 3- 4 cm.
Każdy pasek zwinąć w rulonik.
Na głęboki talerzyk lub miseczkę wysypać cukier. Każde ciastko panierować w nim z obu stron, przy okazji dociskając mocno ręką z wierzchu, by uzyskać lekko spłaszczony kształt ciastka.

Piec na środkowej półce rozgrzanego piekarnika, ok. 12 – 15 minut, do lekkiego zrumienienia.

pyszne ciasteczka drożdżowe
pyszne ciasteczka drożdżowe

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymMówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie