Najłatwiejsze, puszyste ciasto z rabarbarem
Najłatwiejsze, puszyste ciasto z rabarbarem. Jakieś 15 – 20 minut przygotowania i nieco czekania, aż piekarnik upiecze pachnącą delicję.
Puszyste, wilgotne, mięciutkie, z chrupiącą kruszonką, na popołudniowe odpoczynki z kawą lub kubkiem mleka. Na majówki i szkolne uroczystości. Do pracy i na imieniny przyjaciółki.
Sposoby na zrobienie tego ciasta są dwa: mieszasz mokre składniki, osobno suche. Wlewasz mieszając – suche do mokrych.
Łatwe jak muffinki.
Albo, jeśli masz więcej czasu i mikser – ubijasz całe jajka z cukrem – 10 minut. I dajesz do nich resztę składników. Ciasto wyjdzie jeszcze bardziej puszyste.
Oba warianty są dziecinnie proste i absolutnie każdy da sobie radę z upieczeniem.
Rzecz jasna – ciacho uda się dowolnymi owocami, mogą być też te z mrożonki (bez rozmrażania). W przypadku tych najbardziej mokrych, jak na przykład wiśnie – czy soczyste truskawki, nie przesadź z ilością, by nie złapało zakalca. Często powstaje od nadmiaru soku.
Wybierz rabarbar o mocnym, różowym kolorze, zielone łodygi nie dają ładnego efektu.
No i jeszcze – jajka, jogurt czy olej powinny mieć pokojową temperaturę. Trzeba wyjąć je z godzinę wcześniej z lodówki.
Jeśli zapomniałam tego zrobić – zalewam jajka ciepłą wodą, kubek z jogurtem również wstawiam do ciepłej wody i ogrzewanie idzie szybciej. Po 20 – 30 minutach można działać:)
Pychota!
zobacz też inne najlepsze ciasta z rabarbarem
Najłatwiejsze, puszyste ciasto z rabarbarem – składniki (na formę ok. 20×30 cm lub tortownicę 26cm)
- 4 jajka
- szklanka (poj. 250ml) cukru lub ksylitolu/erytrolu (220g)
- 200g jogurtu naturalnego (lub greckiego)
- 100ml oleju roślinnego lub stopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 szklanki (poj. 250ml) mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta” (240g)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- 3 – 4 łodygi rabarbaru, najlepiej w mocno różowym kolorze (ok. 400-500g)
kruszonka – 3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżki cukru, 1 i 1/2 łyżki masła
Najłatwiejsze, puszyste ciasto z rabarbarem – przepis:
przypominam – wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę (zobacz wyżej we wpisie)
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (można go zgnieść w kulę, leciutko skropić wodą i po tym będzie łatwiej go ułożyć). Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.
Zacząć od kruszonki – składniki włożyć do jednej miski i ugniatać palcami, aż powstaną okruchy.
Rabarbar pokroić na 2 centymetrowe kawałki, włożyć do miseczki, zasypać łyżką cukru,wymieszać, odstawić.
Jeśli chcemy by było prościej – należy zmieszać jajka, jogurt, olej i dodać do zmieszanej z proszkiem i sodą mąki.
Jeśli chcemy by było jeszcze bardziej puszyście – do misy miksera lub innej dużej miski wybić jajka i dodać cukier.
Ubijać ok. 10 minut, aż masa będzie bardzo jasna.
Mieszając masę kuchenną rózgą (już nie mikserem) powoli wlewać olej wymieszany z jogurtem i wanilią lub cukrem waniliowym.
Partiami (nie na raz) dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą.
Masę przelać do formy. Od razu (to ważne by ciasto nie stało długo na kuchennym blacie) rozrzucić na nim kawałki rabarbaru (bez ewentualnego soku, który puścił) i wszystko posypać kruszonką.
Natychmiast wstawić blaszkę na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 35-40 minut. Patyczek wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony.
Długie pieczenie wysusza ciasto, nie należy przesadzić z czasem.
Ostudzić ciasto w uchylonym piekarniku.
Wyjąć z formy i kroić na porcje.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
-
Pingback: Ciasta na majówkę - niebo na talerzu