Muffinki z rabarbarem i orzechami
Muffinki z rabarbarem i orzechami, lekko chrupiące, miękkie, delikatne, efektowne, w sam raz na deser do kawy czy herbaty.
Jest w punkt słodko, odrobinę kwaśno, idealnie. Orzechy są opcją, można je pominąć, jeśli nie ma się na nie ochoty. Łyżeczka cynamonu, jeśli ktoś lubi, też może być urozmaiceniem. Zmiana cukru na brązowy korzystnie zmieni smak, dopuszczalność różnych wersji jest możliwa:)
Z uwagi na dodatek wilgotnego rabarbaru, muffiny długo zachowują świeżość.
Do ich przygotowania najlepiej wybrać łodyżki rabarbaru w kolorze czerwonym, choć smakują podobnie jak zielone, są trochę mniej kwaśne i ładniej wyglądają.
Wiecie jak to z muffinkami jest. Mieszasz sypkie składniki, osobno te mokre i łączysz wszystko w jednej misce. Nie da się nic zepsuć, łatwizna.
By nie powstał zakalec, dla pewności zasypuję rabarbar cukrem i zostawiam na pół godziny by puścił sok. Płynu nie dodaję już do ciasta. Zbyt dużo wilgoci potrafi czasem spłatać psikusa.
Masło można zastąpić olejem, choć osobiście wolę w ciastkach maślany aromat. Dużo rzeczy z masłem smakuje lepiej. Nawet zwykła bułka, prawda?:)
Muffinki z rabarbarem i orzechami – składniki (na 12 sztuk średniej wielkości) :
- 5 łodyg rabarbaru (ok.400g) + łyżka cukru
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej (ok.330g)
- 3/4 szklanki cukru/ksylitolu, erytrolu (190g) lub mniej, jeśli lubimy mniej słodko, )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki grubo posiekanych, ulubionych orzechów (laskowe, włoskie, nerkowce, migdały itp.)
- 3 jajka
- serek homogenizowany (140g) – naturalny, waniliowy, ew. straciatella
- 4 łyżki mleka
- 120g stopionego, niegorącego masła
- skórka otarta z małej cytryny eko (tylko żółta część)
- cukier puder do posypania muffinek
Muffinki z rabarbarem i orzechami – przepis:
Rabarbar pokroić na kawałki ok. 0,5 cm, zasypać łyżką cukru, odstawić na 30 minut.
Po tym czasie puści trochę soku, należy go odlać.
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól i posiekane grubo orzechy wymieszać razem w jednym naczyniu.
Do drugiego , większego wbić jajka, dodać serek, mleko, stopione masło i cytrynową skórkę.
Do mokrych składników wsypać suche, wymieszać łopatką. Gdyby ciasto było bardzo gęste, dodać więcej mleka.
Dorzucić rabarbar bez soku, wymieszać.
Piekarnik ustawić na 170 stopni, z funkcją góra-dół.
Formy do muffinek wysmarować masłem lub olejem i wysypać tartą bułką. Silikonowe wystarczy posmarować cienko olejem.
Napełnić dołki formy ciastem.
Wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut. Ciasto powinno się zrumienić.
Dłuższe pieczenie wysusza ciasto. W razie wątpliwości czy nie jest surowe, należy włożyć do jednej z babeczek patyczek do szaszłyków.
Jeśli po wyjęciu nie jest oklejony – można wyłączyć piekarnik.
Wyjąc muffinki z piekarnika. Po lekkim ostygnięciu oprószyć cukrem – pudrem.
Na 3-4 dzień, czerstwe muffiny można odświeżyć, wstawiając je do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, na 10 minut.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli jakiś przepis wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
-
Pingback: Najłatwiejsze, puszyste ciasto z rabarbarem - niebo na talerzu