Łatwe ciasto z patelni
Łatwe ciasto z patelni – bez użycia piekarnika, smakuje jak zwykła, waniliowa babka, którą moja mama robiła w tygodniu “do kawy”.
Jakieś 7 minut przygotowania potrzeba, by ciasto znalazło się na patelni. 30 minut pod przykrywką na małym ogniu i gotowe.
Kiedy dzwonili goście, że zaraz będą, albo kiedy w akademiku nie ma piekarnika, albo kiedy najdzie Cię potrzeba szybkiej realizacji słodyczowej:) Pokryte dowolnym kremem może pełnić nawet rolę tortu, a co!
Trzeba ubić jajka z cukrem, dodać pozostałe składniki i przelać wszystko na patelnię z nieprzywierającą powłoką.
By ciasto nie przykleiło się do naczynia, smaruje się je masłem lub olejem. Ot cała filozofia.
Można robić różne wersje tego ciasta. Tu najprościej – użyłam bananów. Nadadzą się idealnie takie z poczerniałą już skórką.
Ale gdyby użyć borówek amerykańskich, niegrubych krążków jabłka, do części ciasta dodać kakao i wlewać naprzemiennie jasne – ciemne – utworzy się wzór znany jako zebra.
W zależności od wielkości i wysokości patelni ciasto będzie miało różną wysokość. Moje jest dość płaskie, użyłam patelni o rozmiarze 28 cm.
Przy 26 lub 24 z wysokim rantem ciasto będzie rzecz jasna – wyższe.
Łatwe ciasto z patelni – składniki (na patelnię 28cm):
- 3 duże jajka ( lub 4 małe)
- 3/4 szklanki cukru (białego lub ciemnego ew. ksylitolu/erytrytolu)
- 120 ml oleju roślinnego
- 250 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
- 2,5 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 średniej wielkości banany lub 250 g borówki amerykańskiej
- cukier puder do posypania ciasta
Łatwe ciasto z patelni – przepis:
Jajka wybić do większego naczynia czy misy miksera i ubić z cukrem na jasną masę (ok. 5 minut).
Dodać olej, jogurt, wymieszać.
Wsypać mąkę i proszek – wymieszać.
Jeśli używamy borówek – wmieszać je do ciasta.
Patelnię posmarować cienko olejem lub masłem.
Na dnie patelni ułożyć pokrojone na dwucentymetrowe krążki 2 banany.
Jeśli mamy wątpliwość co do jej nieprzywieralności, można ją wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia.
Wylać ciasto na patelnię.
Na wierzchu ułożyć pokrojone w krążki bananów.
Ustawić mały ogień, przykryć patelnię pokrywką. Jeśli ma dziurkę – zakryć ją aluminiową folią.
Trzymać ciasto na średnim palniku, na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Nieoklejony patyczek – ciasto gotowe.
Jeśli spód zacznie się mocno przypiekać, można przykryć patelnię talerzem obrócić ciasto do góry nogami i smażyć po drugiej stronie.
Mnie udało się bez obracania.
Po usmażeniu patelnię znów można przykryć dużym talerzem i odwrócić ją do góry nogami, tak, by ciasto znalazło się na talerzu.
Moją ciężką patelnię trudno obrócić, podważyłam lekko ciasto i wyjęłam je przy pomocy szufelki do przenoszenia tortów. Obróciłam już po wyjęciu.
Sposób z talerzem na patelni jest prostszy:)
Po lekkim przestudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów. Blogowanie, to praca na cały etat!
Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)