szarlotka krucho - drożdżowa

Szarlotka krucho – drożdżowa

Szarlotka krucho-drożdżowa – miękkie ciasto, przykryte grubą warstwą soczystych jabłek, pychota.
Lukrowane lub posypane cukrem pudrem, idealne z waniliową gałką lodów… lubią chyba wszyscy.
By było najlepsze trzeba użyć zwykłego masła bez dodatku oleju, a zastępstwo margaryny nie wchodzi w grę w żadnym z przepisów z tej strony:) Przy pomocy tego niezdrowego tłuszczu zdarza mi się wykonywać jedynie domek z piernika, który w naszym domu nie jest jadalny, bo szkoda nam zjeść tyle pracy, w dodatku zakurzonej od długiego stania na półce.

Dla potrzeb tej szarlotki, zimne masło zagniata się z mąką, dodaje resztę składników. Można wykonać to ręcznie, w dużej misce albo użyć jak ja malaksera czy miksera z końcówką do zagniatania. Idzie migiem i bezwysiłkowo.

Jeśli chodzi o krojenie jabłek – można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub siekać w centymetrową kostkę. Najlepsza będzie tu twarda i kwaśna szara reneta, choć nadają się też inne jabłka o podobnych właściwościach.
Szarlotka sprawdza się zawsze, prawda?
Białka pozostałe po pieczeniu zamrażam i czekam na okazję do robienia bezowego tortu lub babki na białkach.

Zobacz jeszcze inne przepisy na szarlotki ciasta z jabłkami

Szarlotka krucho- drożdżowa – składniki (na formę 24x36cm lub tortownicę 26-28cm):

ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży  (lub 7 g drożdży suchych)
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12- 18 %
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 250g zimnego masła (bez oleju)
  • 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • szczypta soli

masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek (szara reneta lub inne twarde, kwaśne)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • ew. 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • można też użyć lukru wykonanego z połowy szklanki cukru pudru i dwóch łyżek soku z cytryny. Jeśli jest za gęsty – dodać kilka kropli wody. Za rzadki – więcej cukru.

Szarlotka krucho – drożdżowa – przepis

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik ustawić na 180 stopni z funkcją góra-dół.

Do śmietany pokruszyć drożdże (lub wsypać suche), wymieszać do rozpuszczenia, odstawić.
Żółtka utrzeć z cukrem mikserem na jasną masę (ok. 7 minut).
Zimne masło pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać mąkę, ubite żółtka, sól, drożdże ze śmietaną i zagnieść ręcznie/mikserem/malakserem na jednolite ciasto.
Podzielić na dwie nierówne części, mniej więcej 2/3 i 1/3.
Większą część rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie lub porwać na małe kawałki (wielkości orzecha włoskiego) i wylepić nimi spód blaszki.
Odstawić.

Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w kostkę (ok. 1 cm) – osobiście preferuję kostkę. Na zdjęciu – jabłka starte.
Do dużego garnka włożyć łyżkę masła, rozpuścić, dodać jabłka, cukier i podgrzewać 8 – 10 minut. Dodać tartą bułkę, wymieszać.
Ciepłe jabłka wyłożyć na ciasto w formie.
Drugą część ciasta rozwałkować na cienki placek (blat podsypać wcześniej mąką) i przykryć nią jabłka.
Można też użyć łatwiejszego sposobu, z rozwałkowanego wyciąć nieduże ciasteczka w dowolnym kształcie (serduszka, gwiazdki, kółka) i ułożyć je na warstwie jabłek.
Wstawić formę na środkową półkę  całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta.
Wyjąć z pieca, ostudzić.
Posypać przez sitko cukrem pudrem. Można podawać jeszcze ciepłą z lodami:)

szarlotka krucho - drożdżowa

 

szarlotka krucho - drożdżowa

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie