Błyskawiczny piernik (na kefirze, bez jajek)
Błyskawiczny piernik można piec na święta nawet wtedy, jeśli naprawdę ma się tylko ociupinę, odrobinę czasu. Samo przygotowanie ciasta zajmuje 5 – 8 minut. Cóż to jest 5-8 minut jeśli cały dom ma pachnieć piernikiem! Ciasto jest lekko lepkie i baaardzo smaczne.
Pieczenie zajmie ok. 20 – 30 minut. W tym czasie można na przykład zrobić śledzie, nawet dwa rodzaje:) Zobacz przepisy na śledzie!
Zresztą okazja do piernika nie musi być świąteczna. Cały rok można raczyć się tym prostym ciastem, a nawet robić z niego tort!
W tortownicy 18 – 20 cm uzyska się placek w sam raz do przekrojenia na 2-3 warstwy.
Przepis jest tak prosty, że już łatwiej się nie da. Składniki można zmieszać w jednej misce i przelać do formy. No powiedz, że nie umiesz zrobić takiej rzeczy!
Ciasto piernikowe jest mięciutkie i długo zachowuje świeżość. Zwłaszcza, jeśli zdecyduje się na przełożenie go powidłami lub na przykład kremem. To już ekskluzywny wariant, w podstawowej wersji samo ciasto zupełnie wystarczy. Nawet bez polewy, posypane cukrem pudrem albo zostawione bez niczego. Pachnie bosko i święta po prostu od razu – SĄ.
I tak jak wspomniałam – nie potrzeba używać tu jajek. I bez tego dodatku ciasto uda się jak malowane.
Czasem wśród gości znajduje się jakaś osoba z nietolerancją a tu ciacho – bach – jak znalazł.
Jak uniknąć zakalca?
Ciasto należy mieszać KRÓTKO, bez ubijania, tylko do połączenia składników. Od razu je siup do pieca, żadnego leżakowania na kuchennym blacie w oczekiwaniu na rozgrzanie piekarnika. Od włączenia piekarnika – ZACZNIJ. To ważne, by spulchniające fakturę bąbelki gazu nie uciekły jeszcze przed pieczeniem.
To niezbyt skomplikowane. Czy udało mi się kogoś przekonać, że wypiekanie nie jest trudne?
I że można mieć pyszne ciasto bez żadnego wysiłku? 🙂
A. Jeśli nie masz przyprawy do piernika, możesz zrobić domową, i niekoniecznie trzeba mieć do niej wszystkie przyprawy na stanie.
Zrób co się da. Nawet całkiem bez przyprawy ciasto się przecież uda.
Błyskawiczny piernik – składniki (na formę 21×28 cm lub keksówkę 11x26cm):
- 400ml kefiru/jogurtu lub maślanki
- 3 łyżki dżemu (najlepiej kwaśnego)
- 7 łyżek oleju roślinnego
- łyżka miodu (jeśli nie ma – trudno)
- 2,5 szklanki mąki pszennej (400g) lub mieszanki bezglutenowej “do ciasta”)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu/erytrolu (190g) lub 1/2 szklanki jeśli lubimy mniej słodko
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki przyprawy do piernika (domowej lub gotowej mieszanki ze sklepu)
- skórka otarta ze sparzonej eko pomarańczy (tylko pomarańczowa część)
- ew. 3 łyżki siekanych orzechów/migdałów, ew. 2 łyżki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
w wersji lux– słoik śliwkowych powideł, porzeczkowego dżemu lub krem na bazie kaszy manny
polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady (lub 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej)
- 100 g śmietanki 30-36% lub mleka
- łyżeczka masła
trochę siekanych orzechów i ew. smażona(kandyzowana) skórka pomarańczowa do dekoracji
Błyskawiczny piernik – przepis:
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Do dużej miski wlać kefir, włożyć dżem, miód i olej, wymieszać kuchenną rózgą lub zmiksować krótko mikserem.
Dodać wymieszane razem – mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika, otartą z pomarańczy skórkę i siekane orzechy.
Wszystko zmiksować/wymieszać łyżką – krótko i nieporządnie, tylko do połączenia składników na jednolitą masę.
Od razu przelać ciasto do formy i wstawić na środkową półkę całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec 20 – 30 minut z funkcją góra-dół. Patyczek wyjęty z ciasta nie powinien być oklejony.
Nie należy piec długo, by nadmiernie nie wysuszyć piernika.
POSTAW MI KAWĘ
Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę. Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)