steki z kalafiora

Steki z kalafiora

Steki z kalafiora – prosta, niezbyt kaloryczna i pyszna rzecz na obiad czy kolację. By z tymi kaloriami było jak napisałam, nie należy przesadzać z ilością sera. Kto może sobie pozwolić, niech hula, jednak osoby na diecie – ostrożnie. Taki ser to potrafi …:)
Pominąwszy serową posypkę mamy tu niskoglikemiczne danie, a i glutenu brak.

Steki z kalafiora można zrobić na patelni lub w piekarniku. Jest możliwym zamiana i zastępstwo przypraw według własnego uznania.
Kto nie jest twórcą, może wykorzystać gotową mieszankę “do grilla”.
Są świetne do podania z ryżem, do którego wrzucam przesmażone krótko pomidorki z białą, krojoną częścią pora.
Taki komplet sprawdzi się w każdej wegetariańskiej okoliczności, ileż to razy pytano mnie, co przygotować na obiad, kiedy w domu wege goście:) Steki z kalafiora są pyszne i żeby była jasność – ze smakiem zajadają je również tradycyjni zjadacze mięsa.

Większą, obiadową ilość piekę z termoobiegiem, by móc ułożyć warzywa na dwóch półkach piekarnika. Należy obserwować, czy aby któraś porcja się zbytnio nie rumieni i nie trzeba jej okryć arkuszem papieru do pieczenia.
Na patelni – podsmażam steki na średnim ogniu do zrumienienia, daję na dno odrobinę wody, zmniejszam ogień i przykrywam wszystko pokrywką.

Zobacz też przepis na pieczony kalafior w całości

Steki z kalafiora – składniki:

  • 1 duży lub 2 małe kalafiory

marynata:

  • 5 łyżek oleju roślinnego lub oliwy
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • szczypta lub więcej chilli (ilość wg uznania)
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka oregano
  • łyżeczka soli
  • duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu

ew. kilka plastrów żółtego sera, ok. 150g startego, żółtego sera lub 2-3 łyżki startego parmezanu.

Steki z kalafiora – przepis:

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni z funkcją góra dół. Jeśli mamy dwie blaszki – do 170 stopni z termoobiegiem.
Kalafiora umyć, pozbawić liści i pociąć na plastry grube na ok 2 cm.
Składniki marynaty wymieszać. Posmarować plastry z obu stron.
Ułożyć na blaszce z papierem.
Piec ok. 20 minut.
Wysunąć blaszkę z pieca i na każdym steku ułożyć plaster sera lub posypać go startym parmezanem.
Piec jeszcze 5 minut, do stopienia sera.

steki z kalafiora

steki z kalafiora

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Ewa
    17 grudnia, 2023, 10:59 am

    Co można dodać zamiast mąki migdałowej? W ogóle po co się ją dodaje?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie