kotleciki z brokuła z piekarnika

Kotlety z brokuła z piekarnika

Kotlety z brokuła, z piekarnika – smaczny obiad, przekąska lub kolacja w opcji bezmięsnej, po którą chętnie sięgają również goście na towarzyskich spotkaniach. Chrupiące, smaczne, idealnie smakują maczane w jakimś dobrym sosie, na przykład czosnkowym na jogurcie.

Idealnie, kiedy na takie kotleciki skuszą się dzieci, porcja warzyw dla maluchów przy okazji posiłku to wcale nie jest oczywista sprawa:)
Jak podają różne źródła – to często kwestia odpowiedniej wielokrotności ekspozycji – czyli wykonywania danych potraw odpowiednio często. Wiecie, jak z tymi śledziami i owocami morza, na które przychodzi czas dopiero w dorosłym wieku. Dlatego, że… nasze mamy zbyt rzadko nam je pokazywały, ot cały sekret. Przy okazji świąt i okolicznościowych imprez – za mało!  Kiedy się nie poddasz ograniczeniom, idzie lepiej.

W swoim otoczeniu mam wspaniale i różnorodnie gotującą mamę chłopca ze spektrum autyzmu. Jakie on jada rzeczy! Nie straszny mu marynowany imbir, krewety, czy ostry ratatuj (ratatouille, rzecz jasna).
Udręczeni wybrednością dzieci zgadzamy się w kółko na zupę pomidorową i bułkę z masłem zamiast częściej pokazywać różnorodność. Nie muszą jeść od razu. Ale po 15 ekspozycji to bardzo prawdopodobne:)

Przepis dałam tak, by osoby omijające gluten miały swój wariant. Użycie jajka, które często pojawia się na czarnej liście u alergików – nie jest konieczne, przez przypadek sprawdziłam:) Można posiłkować się dodatkiem dwóch łyżek siemienia lnianego(mielonego)  dwiema – trzema łyżkami wody. Jest jeszcze zdrowiej!
Jeśli ktoś nie może jeść sera – można zastąpić go suszonymi płatkami drożdżowymi – to bardzo dobry podkręcacz smaku również dla niewegan, w każdej zupie, sosie sprawdza się doskonale:)
Czosnek – można pominąć jeśli ktoś nie lubi.
Zioła – dodaj według upodobania.
Kotlety z łatwością zamrozisz.

zobacz też przepis na kotlety ziemniaczane z serem

Kotlety z brokuła z piekarnika – składniki:

  • 2 nieduże brokuły lub jeden wielki
  • 3/4 szklanki mąki migdałowej lub tartej bułki (ok. 100g)
  • 2 jajka
  • 2 małe ząbki czosnku(lub 1 duży)
  • łyżeczka soli (lub soli wędzonej)
  • łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 150g startego sera – np. cheddara lub innego ulubionego

Kotlety z brokuła z piekarnika – przepis:

Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i dodatkowo przesmarować cienko olejem rzepakowym.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

Brokuła podzielić na różyczki.
Łodygę obrać nożykiem do warzyw z wierzchniej warstwy i pokroić na nieduże kawałki.
Można go parować lub gotować wrzucając na osolony czubatą łyżeczką soli wrzątek, zaczynając od łodyg, po minucie dodając różyczki.
Przy gotowaniu wystarczą 3-4 minuty. Powinien być jędrny, chrupki, nie całkiem miękki.
Przelać na sicie lodowatą wodą. Dobrze osączyć, osuszyć arkuszem papierowego ręcznika.
Bardzo drobno pokroić na malusie “kamyczki”.

Włożyć do miski, dodać jajka, ser, migdałową mąkę lub tartą bułkę, posiekany drobno czosnek, sól (do smaku) i słodką paprykę.
Nabierać łyżką porcje masy i formować w dłoniach małe kotleciki.
Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Wstawić całkowicie rozgrzanego piekarnika (190stopni), na środkową półkę z funkcją góra/dół.
Piec ok. 20 – 25 minut, do lekkiego zrumienienia.
Podawać na ciepło lub zimno.

kotlety z brokuła z piekarnika
kotlety z brokuła z piekarnika


Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie