błyskawiczny sernik gotowany z truskawkami

Prosty sernik z truskawkami (bez pieczenia)

Prosty sernik z truskawkami (bez pieczenia), to kremowy, pyszny deser, którego wykonanie jest tak proste jak przygotowanie budyniu.
Zasada jest tu taka sama, bo masę serową gotuje się z pozostałymi składnikami w dużym garnku.
By wszystko poszło jak trzeba, należy tylko wszystko energicznie mieszać, porządną, dużą łyżką lub szeroką łopatką. Zajmuje to kilka chwil, nie ma tu długiego stania przy kuchni, bez obaw:)
Przygotowania dobrze jest zacząć od galaretki, to jej stygnięcie i tężenie zajmuje najwięcej czasu. Reszta to kilka minut, serio.
Potem deser odstawia się do lodówki by masa stężała, a poprzekładane nią herbatniki zmiękły.
Obecność herbatników zresztą nie jest tu obowiązkowa. Komu zależy na przykład, by deser był bezglutenowy, może użyć bezglutenowych ciastek lub zupełnie je pominąć. Nie będzie warstwowo ale równie smacznie.
Proste, kremowe, efektowne ciasto, które przygotowane w okrągłej formie może być tortem. Na truskawkowy sezon – idealne.
Rzecz jasna – owoce pod galaretką jak i same galaretki udaje się bez problemu podmieniać na inne. Problem może wystąpić tylko w przypadku świeżego ananasa i kiwi. Po sparzeniu wrzątkiem jednak i te dadzą radę:)

Zobacz też przepis na inny sernik gotowany

Prosty sernik z truskawkami bez pieczenia(na formę ok. 24x24cm lub tortownicę 24 cm):

  • 1kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowca “z wiaderka”
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru lub ksylitolu/erytrolu (220g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 x 40g budyniu waniliowego (proszek) bez cukru
  • 1/3 szklanki mleka (85ml)
  • 3 jajka
  • 2 opakowania herbatników, np. maślanych typu petit beurre, z ząbkami lub krakersów
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700ml gorącej wody
  • ok. 500-600 g truskawek

Prosty sernik z truskawkami – przepis:

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie (700ml) i odstawić do ostudzenia, a następnie do lodówki.  Zamieszać od czasu do czasu.
By przyśpieszyć proces tężenia wkładam naczynie z galaretką do miski z zimną wodą i zaraz kiedy wystygnie – samo naczynie – do lodówki.

Do dużego garnka włożyć masło i cukier z wanilią. Rozpuścić mieszając na niewielkim ogniu.
Dodać zmielony twaróg i mocno mieszać do połączenia składników.
Zdjąć z ognia.
Jajka wybić do dużego kubka i roztrzepać widelcem lub krótko zmiksować.
Dodać do masy serowej energicznie wszystko mieszając.

Budyniowy proszek i mleko włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować do powstania emulsji.
Garnek z serem i jajkami ponownie postawić na ogniu, dodać budyniową emulsję i mieszać wszystko energicznie do zagotowania.
Masa powinna lekko zgęstnieć.
Zdjąć garnek z ognia, odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia.

W tym czasie formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dnie ułożyć warstwę herbatników (łamiąc niektóre jeśli to koniecznie) do wypełnienia formy.
Wylać na nie połowę ciepłej masy.
Ułożyć kolejną warstwę herbatników i wylać na nie pozostałą masę.
Ułożyć na serze umyte i odsączone dobrze na sicie, pokrojone na połówki i ćwiartki truskawki.
Wszystko zalać tężejącą galaretką. Galaretka przed wylaniem jej na owoce powinna wyraźnie zgęstnieć ale pozostać jeszcze w formie półpłynnej. Jeśli stężeje zbyt mocno, można ją króciutko podgrzać, w mikrofali lub na ogniu.

Deser wstawić na kilka godzin lub nawet całą noc do lodówki. Kroić całkowicie schłodzony.

POSTAW MI KAWĘ

Jeśli któryś z przepisów na blogu wpadł Ci w oko, korzystasz z nich i cieszy Cię moja praca, możesz się odwdzięczyć i postawić mi wirtualną kawę.
Ja będę skakać z radości i napiszę dla Ciebie jeszcze wiele innych przepisów! Kliknij w ten banerek, zobacz jakie są możliwości
i bezproblemowo się uda:)

rolada z żółtego sera z mięsem mielonymbłyskawiczny sernik z truskawkami

błyskawiczny sernik z truskawkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie